CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Vin Mar 29, 2024 3:52 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 125 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Atractie lichida
MesajScris: Joi Mar 22, 2018 9:15 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Enescu Bogdan scrie:
Când avem o problema tehnica la munca pe care nu o înțelegem avem niste procedee care te ajuta AMDEC si cei 7 De Ce?
Nu putem aplica AMDEC (analiza modurilor de defectare și a efectelor lor) în pescuit, din simplul motiv că peștele nu este măsurabil, mai precis comportamentul său. De exemplu, dacă avem 100 de pescari pe baltă cu 400 de lansete în apă (99 sunt la grătare, șprițuri și fac gălăgie), dacă peștele e rupt de foame, acest instinct primar va fi mai puternic decât toate semnalele de pericol pe care le detectează. Asta deoarece "știe" că dacă nu mănâncă, moare. Deci când "pune în balanță" riscul de a muri (dat de semnalele de pericol) cu certitudinea morții (dacă nu mănâncă), "alege" să riște. La fel se întâmplă și cu antilopa care se duce să bea apa, deși vede crocodilul care stă la pândă. Dacă toate s-ar speria de crocodili, ar dispărea ca specie. Așa, vor muri doar unele dintre ele, cele pe care crocodilul a reușit să le prindă.

Revenind la exemplu cu cei 100 de pescari, eu sunt singurul care nu este la grătar. Nu mă preocupă grătarul și fac liniște deoarece testez o nouă rețetă în care am introdus tot ce am considerat mai bun. În condițiile respective, cu peștii flămânzi, atât eu, cât și vecinul de stand care pescuiește cu un boilies considerat slab calitativ (ca să nu zic mămăligă) prindem pește. Concluzia: ambele funcționează și... de ce să mă chinui cu rețete proprii și ingrediente scumpe?

Un alt exemplu: când vine vremea să depună, hrana trece în plan secund deoarece primează perpetuarea speciei. Sunt pe altă baltă (sau chiar pe cea anterioară) și, cu același boilies, nu mai prind. Concluzia: nu funcționează... dar cele ale vecinului de la partita trecută ar fi funcționat?

Mai departe: nivelul de oxigen din apă, temperatura etc. influențează crapul dar nu știm exact cum. Chiar dacă am măsura toți acești mulți parametrii, nu putem determina (anticipa) care va fi comportamentul crapului, asta pentru că nu știm "istoricul" său (ex. când și cu ce s-a hrănit). Devin parametrii favorabili făcând peștele să se hrănească, boilies-ul funcționează. Sunt parametri potrivnici, boilies-ul nu mai funcționează.

Și mai departe: să nu uităm că nu este un singur crap în balta respectivă, ci mai sunt și alți pești (nu neapărat crapi) și organisme care pot avea o influență mai mare sau mai mică. Stau somnii pe zona nădită, pleacă toți crapii... boilies-ul nu funcționează. Am nădit pe groapa pe care stau crapii, singura groapă de pe lac... boilies-ul funcționează și e cel mai bun (că pe celelalte standuri nu se prinde nimic).

Putem continua cu astfel de exemple, de va trebui să facă Vlad o secțiune nouă în forum încercând să identificăm toate cazurile posibile, așa că mă opresc și observ că mediul natural al crapului este un ecosistem atât de complex și instabil încât suntem tentați, pe bună dreptate, să spunem că funcționează "la noroc". Cu toate astea, când testăm nada pe baltă - nu contează că este făcută de noi sau cumpărată - suntem foarte siguri de relația cauză-efect (ex. am prins deoarece am pus nu știu ce ingredient în nu știu ce procent în mix sau în partea lichidă sau vom spune "uite ce nadă bună face firma X" sau invers, nu am prins, înseamnă că rețeta noastră e greșită sau că firma X face boilies de slabă calitate). În realitate însă, toate aceste variabilele se modifică de la un lac la altul, de la o partidă la alta, de la o oră la alta, astfel încât este mai probabil că am tras concluzii greșite decât să am identificat care au fost cu adevărat cauzele.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Atractie lichida
MesajScris: Joi Mar 22, 2018 10:08 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Topicul de fata s-a ramificat in toate directiile si a devenit o conversatie despre aproape orice.

Faptul ca nu cadem de acord (dupa cum vedeti, majoritatea discutiilor sunt in contradictoriu) nu e o problema. Propriile noastre experiente sunt frecvent contradictorii. De multe ori, cu cat sapi mai adanc dupa raspunsuri, cu atat te confrunti cu mai multe nelamuriri.

Zilele astea, de pilda, am cautat sa verific ce spun studiile stiintifice despre interesul crapului pentru sucroza. De ce ma interesa asta? Pentru ca de-a lungul anilor cred ca am preparat tone de seminte (in special porumb) cu si fara zahar si nu mi s-a parut niciodata ca zaharul ar fi un element indispensabil in seminte, desi toata lumea il considera un atractant puternic si recomanda folosirea lui.

Am constatat ca nici studiile stiintifice nu au o concluzie comuna in privinta relatiei dintre crap si sucroza. Cateva exemple:

TJ Hara citeaza un studiu facut de un cercetator suedez (Hoagland, 1933), in care se constata un interes notabil al crapului pentru sucroza si acid acetic si un interes slab pentru chinina. Intr-un alt studiu, facut peste cateva decenii in Japonia (Konishi & Zotterman, 1961), se constata o sensibilitate scazuta a crapului fata de sucroza si o sensibilitate ridicata fata de chinina.

Ca o paranteza, probabil ca va veti intreba de ce sunt testate lucruri atat de diferite cum ar fi sucroza, acidul acetic si chinina. Pentru ca sunt considerate reprezentative pentru categoriile gustului: dulce, acru, amar.

Alt studiu (Apelbaum, 1980) constata un "raspuns negativ" din partea crapului la esantioane de hrana continand sucroza. In sfarsit, alt studiu (Kasumyan & Morsy, 1996), cu o alta abordare, observa un "raspuns indiferent" la sucroza, intr-o anumita concentratie.

Deci pana si testele stiintifice pot trage concluzii diferite despre acelasi subiect, in functie de diversi factori. Ce sa mai spunem atunci despre concluziile noastre?

In schimb, toate studiile confirma un interes clar al amurului fata de sucroza. Asa ca, daca va pregatiti porumbul pentru crap, puteti sa puneti zahar... sau nu. Daca il pregatiti pentru amur, puneti neaparat. :)

PS: Ca sa nu continuam acest topic pana la Craciun, va rog, sa incercam sa ramanem la subiect (subiectul topicului sunt lichidele nutritive) si sa discutam restul subiectelor in alte topicuri.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Atractie lichida
MesajScris: Joi Mar 22, 2018 10:59 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Vlad și dacă am vorbi numai și numai de lichide nutritive rezultatul va fi același. Ah.... dacă ai folosi numai lichid nutritiv fără altceva, atunci ar fi 5% șansă sa rămânem în topic pentru ca intervin toți factorii din balta, experiențele noastre, neîncrederile noastre......... din păcate nu ai șansa sa vorbești cu niște oameni care stau 200 zile pe balta, vorbești cu niște pescari care pescuiesc maxim 20 zile pe an și visează la Moby Dik
Victor orice lucru din Universul asta are la baza un model predefinit. Orice alt factor care intervine, redefinește modelul astfel încât devine o noua baza cu un model predefinit, asa este și subiectul în cauza. Tu cauți răspunsuri, eu caut răspunsuri la aceeași întrebare, ecuațiile noastre de lucru fiind total diferite! Ok vrei sa ai ultimul cuvânt? Asa sa fie este ca tine!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Atractie lichida
MesajScris: Vin Mar 23, 2018 10:26 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Revenind la topic:
Unchiul meu fierbea boabele de porumb cu zahar candel la sfârșitul anilor 70 începutul anilor 80. Pescuia mult pe lacul Suhaia in principiu prindea (amurul abia apăruse pe la noi, nu știu sa-ti daca a prins)
Pentru partide scurte 5-6 ore la bolognese si feeder (aici folosesc colant pentru boabe) folosesc mierea "eu" o consider cel mai bun atractant/lichid nutritiv. Nu o fierb, cumpăr 2-3kg de boabe prefierte si congelate de la supermarket si torn o jumătate de borcan de 400g. Marele dezavantaj este ca te mozolești pe mâini la nadire, după care te încaieră toate insectele


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Atractie lichida
MesajScris: Lun Mar 26, 2018 11:07 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
@Arhip Andrei

Mulțumesc pentru sfatul cu lichidele de la Sticky, ca consistenta cel de krill si cel ficat arata foarte promițător, le voi încerca (am achiziționat) M-a tentat si L030 dar nu avea culoarea pe care eu o stiam


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 125 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron