CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Mie Apr 24, 2024 1:23 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 32 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 8:24 am 
Neconectat

Membru din: Joi Mar 13, 2014 12:40 pm
Mesaje: 305
Localitate: Cluj-Napoca
Pentru mine ca pescar (nu ma consider si producator de nada desi de ceva vreme pescuiesc doar cu nada productie proprie) stiinta, fisele tehnice, notiunile de nutritie, etc. sunt importante dar pana la un punct. Nu aprofundez foarte tare aceste subiecte pentru ca exista riscul ca la un moment dat prea multe informatii sa ajunga sa ma incurce.
Mie imi ajung informatile (sau notiuni) de baza si in unele cazuri un pic mai mult iar in rest prefer sa ma bazez pe instinct si pe experienta altor pescari sau firme (in cazul de fata producatoare de nada) care mie personal imi inspira incredere.

Pudra de chili este folosita la scara larga in domeniul nadelor: in mixuri, la prepararea semintelor, in lichide nutritive, etc. si asta este un motiv care ma face sa cred ca nu este chiar apa de ploaie pentru crap.

Dovezile stiintifice nu le contest dar ele sunt rezultatul unor teste sau experimente care in marea majoritate a cazurilor nu au legatura cu pescuitul la crap.

Eu nu pescuiesc cu pudra de chili, singura si in starea ei naturala, ci amestecata cu alte ingrediente si lichide si apoi supusa unui tratament termic (adica fiarta :) ) si nu stiu aceste lucruri cum ii pot schimba sau nu proprietatile ei initiale.
Asa cum nu stiu cate din ingredientele care sunt solubile devin insolubile dupa acest proces sau altele care nu sunt vor fi (chiar daca doar partial)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 2:17 pm 
Neconectat

Membru din: Lun Oct 26, 2015 1:34 pm
Mesaje: 110
Localitate: Baia Mare
[/quote]Fie că îl atrage, fie că îl respinge, respectiva substanță trebuie să poată fi detectată de crap. Deci prima condiție este să se poată "combina" cu apa.
[/quote]
După cum bine știm cu toții, apa este un solvent aproape universal. Există puține elemente în mediul înconjurător care să nu fie dizolvate, mai mult sau mai puțin de apă. E foarte greu să spunem că un ingredient este solubil sau nu, având în vedere această caracteristică a apei.

_________________
Ciprian Szabo
Baia Mare


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 5:21 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Stelian Tankó scrie:
Ce compusi solubili, detectabili de catre crap contine porumbul sau semintele, in general?
Stelian, dacă nu te-aș fi cunoscut, aș fi interpretat (greșit) întrebarea ta ca fiind una ironică. :)

Știm amândoi că dacă vrem ca semințele să aibă eficiență rapidă și să nu afecteze sănătatea crapului trebuie să le preparăm înainte. De exemplu, dacă avem suficient timp, putem să punem porumbul într-o găleată cu apă și să-l lăsăm acolo până fermentează. Această tehnică este aplicabilă și altor semințe și chiar preferabilă fierberii aș spune, cu mențiunea că unele fermentează mai repede decât altele.

Deși discuția de față este despre boilies-uri picante, nu despre semințe și prepararea lor este, încerc să-ți răspund la întrebare. Fermentarea înseamnă practic eliberarea/formarea unor substanțe chimice (amino acizi, acizi organici, cum ar fi cei carboxilici, vezi acidul n-butyric etc.) care sunt semnale chimice detectabile de crap. De exemplu, cânepa are un profil proteic interesant atât în ceea ce privește atracția, cât și nutriția.

Indiferent de procesul de preparare, ideea de bază este să "deschidem" semințele, astfel încât ajunse în apă să elibereze componentele atractive. Legat de asta, mai trebuie să ținem cont că bacteriile din apă vor ajuta și ele la eliberarea substanțelor (semnalelor) chimice din nadă.

În principal, așa detectează crapul hrana naturală. În procesele de descompunere, putrefacție, fermentație se eliberează substanțe sau se produc schimbări de pH în zona respectivă pe care crapul le detectează. Așa "știe" că aria respectivă este de interes. Se duce acolo, absoarbe ce e pe substrat, pune la treabă "laboratorul chimic" din gură și oprește doar ce a fost programat genetic să valideze ca hrană.

Crapul detectează variațiile de pH, ceea ce îl determină să investigheze. Detectarea amino acizilor îl determină să se hrănească. Proprietățile chimice ale amino acizilor ne oferă indicii cu privire la nivelul de atracție, lucruri confirmate dealtfel și de studiile științifice.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 5:40 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
horatiu sibianu scrie:
Pentru mine ca pescar (nu ma consider si producator de nada desi de ceva vreme pescuiesc doar cu nada productie proprie) stiinta, fisele tehnice, notiunile de nutritie, etc. sunt importante dar pana la un punct.
Sunt de acord. Ca să conduc mașina, nu trebuie să fiu mecanic auto. Ai adus în discuție producătorii de nadă, câți dintre ei sunt preocupați de aspectele științifice? Pe câți i-ai auzit vorbind despre așa ceva? Revenind la exemplul cu mașina, dacă o duc la reparat, aș vrea totuși să mă asigur că mecanicul respectiv știe ce face.

horatiu sibianu scrie:
Nu aprofundez foarte tare aceste subiecte pentru ca exista riscul ca la un moment dat prea multe informatii sa ajunga sa ma incurce.
Mie imi ajung informatile (sau notiuni) de baza si in unele cazuri un pic mai mult iar in rest prefer sa ma bazez pe instinct si pe experienta altor pescari sau firme (in cazul de fata producatoare de nada) care mie personal imi inspira incredere.
Fiecare este liber să abordeze problema cum dorește. Despre instinct nu avem ce discuta. Când ne referim însă la experiența unor pescari, lucrurile sunt foarte discutabile. Ce îl califică pe un pescar? Numărul de capturi? Mărimea peștilor? Numărul de podiumuri? Anii petrecuți pe baltă? Oare numărul capturilor (sau podiumurilor) îl face automat expert în nade sau în orice legat de pescuit? Tâmpeniile pe care le spune un om în vârstă devin automat corecte doar pentru că respectivul are experiență de viață? Dacă ar fi așa, toți bătrânii ar fi genii. :)

Dacă iau o rețetă (și eventual mă mai joc puțin la ingrediente) și o rulez, înseamnă că sunt specialist în boilies? E drept, aș putea părea astfel pentru cei care n-au rulat niciodată boilies sau care identifică boilies-ul doar prin diametru și aromă. Pescuitul la crap nu este o știință de frontieră în care se inovează în permanență și se descoperă lucruri noi. Vorba lui Vlad: numai cu rețetele de pe CarpOnline - cunoscute de atâta vreme - îți poți face mai multe firme de nadă cu linii de produse distincte. Ce vreau să spun cu asta este că dacă o firmă produce nadă, proprietarul nu este neapărat expert în nade.

Din punctul meu de vedere, contează în primul rând cât dorește fiecare să aprofundeze. Dacă este mulțumit că a cumpărat un boilies cu aroma care merge cel mai bine primăvara, atunci de ce să-și bată capul cu chimie, fiziologie etc.? Dacă este convins că boilies-urile pe care le folosește sunt "optimizate pentru apele din România", de ce să-și obosească mintea cu aminoacizi, chemorecepție etc.? Dacă a ajuns la concluzia că noi românii facem boilies-uri mai bune decât englezii, de ce să citească articolele și filmele făcute de englezi? Ia de bun ce spun și ce-i dau alții și se duce la pescuit.

horatiu sibianu scrie:
Pudra de chili este folosita la scara larga in domeniul nadelor: in mixuri, la prepararea semintelor, in lichide nutritive, etc. si asta este un motiv care ma face sa cred ca nu este chiar apa de ploaie pentru crap.
Putem fi siguri că toți o folosesc pentru atracție (sau respingere)? Unii o folosesc ca să atragă crapul și să respingă somnul, fiind convinși - bazându-se știu ei pe ce - că așa funcționează. Alții o folosesc, pe post de conservant și/sau colorant ieftin. Legat de asta, să nu uităm că în rețeta unui boilies nu toate ingredientele sunt pentru crap.

horatiu sibianu scrie:
Dovezile stiintifice nu le contest dar ele sunt rezultatul unor teste sau experimente care in marea majoritate a cazurilor nu au legatura cu pescuitul la crap.
Studiile nu se fac pentru pescuitul la crap dar, evident, au legătură cu crapul. E drept, pe baltă intervin factori care nu sunt prezenți sau care pot fi controlați în laborator. Totuși, o substanță este insolubilă și în apa din laborator, și în apa din lac. Apoi, nu văd cum un compus chimic nu poate atrage crapul în condiții de laborator și pe baltă să îl respingă.

horatiu sibianu scrie:
Eu nu pescuiesc cu pudra de chili, singura si in starea ei naturala, ci amestecata cu alte ingrediente si lichide si apoi supusa unui tratament termic (adica fiarta :) ) si nu stiu aceste lucruri cum ii pot schimba sau nu proprietatile ei initiale.
Asa cum nu stiu cate din ingredientele care sunt solubile devin insolubile dupa acest proces sau altele care nu sunt vor fi (chiar daca doar partial)
De aceea este bine să citim și să ne informăm din surse științifice, pentru a înlocui "nu știu" și "cred" cu "știu". Altfel, vom lua de bun ce "știu" și "cred" alții (care au poze cu capturi, care rulează boilies-uri, care au câștigat concursuri). Ca să nu mâncăm tot ce ni se servește, trebuie să știm ce ni s-a pus în farfurie.

Fără nicio legătură cu tine, închei spunând că informația nu doare. E drept, nici prostia. :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 5:47 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
cipibm scrie:
După cum bine știm cu toții, apa este un solvent aproape universal. Există puține elemente în mediul înconjurător care să nu fie dizolvate, mai mult sau mai puțin de apă. E foarte greu să spunem că un ingredient este solubil sau nu, având în vedere această caracteristică a apei.
Ce înseamnă "puține" comparativ cu elementele care se dizolvă în apă? Două, două sute, două miliarde?

Se acceptă ideea că apa este un solvent universal deoarece dizolvă mai multe substanțe decât orice alt lichid. Asta nu înseamnă că dizolvă orice, în orice caz, nu în concentrațiile și timpul în care avem noi nevoie pe baltă. Plus că în funcție de substanța în cauză, există solvenți mult mai buni decât apa.

Nu este deloc greu să spunem dacă o substanță este solubilă în apă sau nu. Ne uităm la proprietățile chimice și fizice și ne edificăm. Acolo nu vom găsi aprecieri de genul "mult", "puțin", "mi se pare", "cred", ci vom vedea cifre (unele cu mai multe zecimale). Astfel vom putea stabili dacă substanța respectivă este sau nu solubilă în apă. Când spun asta, mă refer de fapt la cât de solubilă este în apă. De exemplu, dacă se dizolvă în zece ani, nu mă ajută, că eu vreau să prind pește cât mai repede. Sau dacă apa extrage o cantitate prea mică pentru a putea fi detectată de crap, iar nu mă ajută.

Și ca să avem un final frumos al poveștii "această știință inexactă numită pescuit", solubilitatea este influențată de temperatura și pH-ul apei și presiunea atmosferică, parametrii care evident variază de la un moment la altul, de la un lac la altul.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 6:50 pm 
Neconectat

Membru din: Joi Mar 13, 2014 12:40 pm
Mesaje: 305
Localitate: Cluj-Napoca
Victor, prefer sa cred ca tot ce ai scris nu are legatura directa cu mine. Asta ca sa ramanem prieteni. Glumesc :)

Eu cand vorbesc de producatori de nada si pescari in care am incredere vorbesc de CC Moore, Mainline, Dynamite,etc. si oamenii din jurul acestor firme. La fel si cu masina, merg doar la reprezentanta :)
Viata este prea scurta si timpul alocat pentru pescuit de asemenea pentru a testa sau aprofunda informatii stintifice despre orice folosim. Prefer in unele cazuri sa ma duc pe incredere si daca cineva din cercul de firme sau pescari pe care ii admir imi spun ca este asa, prefer sa il cred.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 7:16 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Horațiu, ești unul dintre cei pe care îi apreciez pe acest forum. Chiar dacă răspunsul meu citează ce ai scris, nu la tine mă refer. Și oricum, nu despre tine sau mine este vorba. Nu cred că tu sau eu suntem importanți, ci pescarii și comunitatea sunt cele care contează. Cu pescari informați și comunitate puternică, tuturor ne va fi mai bine.

În altă ordine de idei, mă gândesc și propun să revenim cu discuția la boilies-ul picant.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 17, 2018 8:11 pm 
Neconectat

Membru din: Joi Mar 13, 2014 12:40 pm
Mesaje: 305
Localitate: Cluj-Napoca
Victor Costache scrie:
Horațiu, ești unul dintre cei pe care îi apreciez pe acest forum.


Multumesc. Sentimentul este reciproc.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 24, 2018 2:50 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Sep 05, 2017 9:14 pm
Mesaje: 46
Mi se pare mie sau acest topic a cam deviat?...Am vazut multe intepaturi, polemici fara sens. Acestui forum este apreciat de mine tocmai din aceasta cauza ca nu se fac polemici si mici intepaturi si raspunsuri fara sens.Mi se pare ca acest subiect, deschis de mine seamana cu alte forumuri de specialitate care nu prea sunt pe acul meu tocmai datorita acestor sicane si polemici fara sens...bine acolo s a intrecut masura de mult ajunganduse chiar la atacuri la pesoana... :mrgreen: :mrgreen: .chestia nasoala este ca la alte subiecte deschise de pescari incepatori, categorie din care fac si eu parte, lrimesti un raspuns, doua raspunsuri. Eu zic ca ar fi ok sa lasam sicanele si sa raspundem si la alte intrebari sau subiecte, chiar daca vi se par banale sau chiar amuzante. Ca de aia suntem pe un forum cu si despre pescuit. Imi cer scuze daca am deranjat cu ceva.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boilies picant
MesajScris: Sâm Feb 24, 2018 4:12 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6007
Cr7 scrie:
Am vazut multe intepaturi, polemici fara sens. Acestui forum este apreciat de mine tocmai din aceasta cauza ca nu se fac polemici si mici intepaturi si raspunsuri fara sens.Mi se pare ca acest subiect, deschis de mine seamana cu alte forumuri de specialitate care nu prea sunt pe acul meu tocmai datorita acestor sicane si polemici fara sens....

N-am vazut niciun atac la persoana pe topic si nici polemici fara sens.

E doar o discutie in contradictoriu pe un subiect tehnic, cum m-as bucura sa avem cat mai multe. Faptul ca avem pareri diferite nu trebuie interpretat ca fiind o cearta si n-are nicio legatura cu "confruntarile" deseori jignitoare care se petrec pe alte forumuri. Faptul ca unii dintre noi nu suntem de acord pe tema pudrei de chilli e o simpla dezbatere, dar e o dezbatere la subiect, cu argumente tehnice, nu personale.

N-ai cum sa progresezi in mod real intr-un domeniu atat de imprecis cum sunt boiliesurile fara sa ajungi la dezbateri. Dezbaterile ajuta! Ce nu ajuta e tocmai lipsa dezbaterilor, faptul ca nimeni nu scoate un cuvant.

Ok, poti sa fii dezamagit ca n-ai primit un raspuns clar, dar daca te uiti la discutia de mai sus s-ar putea sa gasesti si lucruri utile... La intrebarea ta initiala, daca sa folosesti un extract de chilli pentru ca boiliesurile picante sunt "la moda" primavara pe apa rece, raspunsul meu e ca extractul s-ar putea sa nu conteze. Nu-ti va strica boiliesurile, dar cred ca impactul lui va fi neglijabil.

Nu stiu insa la ce extract te referi, ce contine extractul si cum vrei sa il folosesti.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 32 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron