lucian76 scrie:
Cred ca parerile pot fi impartite atunci cand vorbim despre rolul capsaicinei in boilies . E greu de spus daca este un atractant sau palatant si daca este , cam care ar fi dozajul maxim peste care ar putea deveni un repelent . Intrucat concluziile nu prea se bazeaza pe studii stintifice si mai mult pe observatii emipirice nu putem trage o concluzie clara .
Cei din UK care discutau despre capsaicină și care afirmau că nu are rol de atracție mi-au lăsat impresia că au suport științific pentru afirmațiile lor, prin faptul că informații de genul "receptori TRPV1" nu ai cum să le obții prin observații empirice.
Că tot vorbim despre observații empirice și "teste", se pot imagina scenarii în care un pescar (care își face boilies-uri proprii) ajunge, în mod eronat, să aprecieze un ingredient. Spre exemplu, alege un ingredient lăudat pe care îl adaugă în rețetă. Merge pe baltă și prinde cu noua rețetă. Merge pe altă baltă și iarăși prinde ș.a.m.d. În situația în care ingredientul respectiv este de fapt neutru (nici nu atrage, nici nu respinge peștii), va considera că este valoros, chiar dacă în realitate nu aduce niciun beneficiu. Sau, un alt posibil scenariu, începe să folosească acel ingredient în momentul în care tehnica și experiența sa fac aibă rezultate mai bune. Iarăși, va trage concluzia (greșită) că ingredientul a făcut diferența.
Și cum subiectul acestui topic este "ulei esențial", iată ce afirmă unul dintre utilizatorii care par că știu despre ce vorbesc (mi s-a părut interesantă discuția de pe
topicul respectiv, așă că recomand și altora să citească):
Citat:
Oils (essential or otherwise) cannot be detected by a carp and are therefore not attractors..
în traducere:
Citat:
Uleiurile (esențiale sau de alt tip) nu pot fi detectate de crap și, prin urmare, nu sunt atractanți..
Afirmația de mai sus este susținută de un studiu care datează din 1960 în cadrul căruia s-au testat zeci de uleiuri, concluzia fiind că nicinunul nu a atras crapii, aceștia arătând indiferență. Este vorba despre Loeb H. A. (1960) Reactions of aquarium carp to food and flavours.
New York Fish and Game Journal.