Exista pe CarpOnline un interviu pe care l-am facut acum cativa ani cu Keith Moors, pescar cunoscut si proprietar al unui lac din Franta. In interviu, Keith explica de ce a luat decizia interzicerii boiliesurilor shelf-life pe lacul lui. Materialul poate fi citit aici:
http://carponline.ro/interviuri/intervi ... 3/pagina-4.
Interdictia lui Keith se refera la absolut toate boiliesuri shelf-life, nu face distinctie intre ele. Boiliesuri shelf-life inseamna boiliesuri cu "viata de raft", adica boiliesuri care se pot pastra in ambalaje de plastic la temperatura camerei.
A nu se cofunda cu termenul de ready-made, care inseamna boilies gata facut. Boiliesurile ready-made se impart in doua categorii - cu conservant (shelf-life) si fara conservant (proaspete sau eventual congelate).
Apropo de boiliesurile cu conservant, am vazut pescari care par sa-si inchipuie ca doar firmele straine folosesc conservanti, firmele romanesti, nu. Folosesc in mod sigur si firmele romanesti si unele dintre ele isi cumpara conservantii chiar de la firme de nada engleze. In principiu, orice boilies care poate sta pe raft cu lunile sau cu anii, la temperatura camerei, intr-o punga de plastic, fara sa se strice, are nevoie de un conservant sub o forma sau alta, dar asta nu inseamna ca boiliesurile care contin conservant nu sunt bune. Avem destule exemple de boiliesuri shelf-life care prind foarte bine.