CarpOnline.ro
http://carponline.ro/forum/

Reteta belachan
http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=2898
Pagina 1 din 10

Autor:  Paul13 [ Mie Noi 16, 2016 10:05 pm ]
Subiectul mesajului:  Reteta belachan

Salut Vlad! Vreau sa încerc următoarea reteta:
- 200 g faina hering SCO 70;
- 200 g faina sardine si ansoa;
- 100 g faina predigerata;
- 75 g WPC;
- 75 g pudra belachan;
- 150 g CLO;
- 100 g faina de soia;
- 100 g gris;

Parte lichida:
- 50 ml extract belachan lichid;
- 5 ml aroma belachan.

Este prima reteta pe care am conceput-o (pt partide scurte de 48 ore). As dori părerea ta referitor la rularea mix-ului.
Multumesc!

Autor:  horatiu sibianu [ Joi Noi 17, 2016 10:32 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta Belachan

Salut Paul,

Chiar daca intrebarea este pentru Vlad sper ca nu te superi ca iti voi raspunde si eu. Nu cred ca vei avea probleme in a rula acest mix si in mod sigur va prinde si peste daca pescuiesti unde si cum trebuie.

Am si eu o intrebare pentru tine: ce te-a determinat sa iti concepi un mix propriu?

Horatiu

Autor:  Adrian Botin [ Joi Noi 17, 2016 4:39 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta Belachan

Si eu sunt curios sa aflu raspunsul la intrebarea lui Horatiu.
Apoi sunt curios ce-l determina pe Paul (si pe altii) sa adauge 50% faina de peste intr-un mix, intrucat eu n-as adauga vreodata mai mult de 30% faina de peste intr-un mix.

Autor:  Paul13 [ Joi Noi 17, 2016 7:53 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta Belachan

Salut!
Multumesc pentru raspunsuri! Am avut ceva emotii dearece astazi am primit o parte din ingrediente. Daca tot suntem la capitolul retete, am sa va dau raspunsul in procente :) 70% placerea ca avertizorul sa sune la boilies-ul creat de mine iar 30% pretul. Boilies-urile vor fi folosite pe o balta unde media crapilor e sarita de 6-7 kg, iar cei peste 10 kg nu sunt o raritate.

@Adrian,
Cred ca cel mai in masura sa dea raspunsul pt procentul de 50% faina de peste e CC&Moore care a creat baza retetei, eu doar am adaptat-o. Desi sunt la prima reteta cred ca cei 50% faina peste sunt dedicati crapilor mari.

Paul

Autor:  Andy Popescu [ Joi Noi 17, 2016 9:31 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta Belachan

Am si eu o intrebare pentru domul Adrian Botin , de ce nu ati folosi mai mult de 30% faina de peste intr-un mix ?

Autor:  Adrian Botin [ Joi Noi 17, 2016 10:22 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta Belachan

Andy Popescu, te rog, spune-mi doar pe nume.
50% fainuri de peste intr-un mix mi se pare mult. Dar este doar o parare personala. Procentul de 30% mi se pare mai potrivit mai ales ca in mix imi placea sa adaug si alte ingrediente care mi se par importante. De exemplu decat un mix cu 40% fainuri de peste, mai bine un mix cu 30% fainuri de peste LT si 10 % faina de varec.

Dar discutia este mai complexa. La acest procent de 30 % se poate adauga un 7 % faina de peste predigerata. In orice caz, marele avantaj al propriului mix este acela ca ti-l pot personaliza in functie de lac, polulatia piscicola din lac, pestii pe care-i urmaresti si timpul alocat pentru pescuit. Pe vremea cand imi faceam propriul mix - dat fiind specificul lacului pe care pescuiam - 30% mi se parea mai mult decat suficient mai ales ca imi doream un boilies dur, in dauna unuia mai solubil, care sa reziste mai bine atacului pestelui mic.

Autor:  Paul13 [ Sâm Noi 19, 2016 8:56 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta Belachan

Salut!
Referitor la reteta pe care am postat-o mai sus, as avea o intrebare referitoare la timpul cat rezista boilies-ul (tare) in apa?
Multumesc!

Autor:  horatiu sibianu [ Sâm Noi 19, 2016 9:48 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta Belachan

Paul13 scrie:
Salut!
Referitor la reteta pe care am postat-o mai sus, as avea o intrebare referitoare la timpul cat rezista boilies-ul (tare) in apa?
Multumesc!


E mai complicat de raspuns, trebuie testat acest lucru. Depinde de mai multi factori: cat de mult il lasi la uscat, temperatura apa. Eu zic ca rezista pana il ia primul peste :)

Referitor la procentul de faina de peste, eu nu zic ca este prea mare desi eu personal folosesc 25-30% maxim (in ultimul timp folosesc exclusiv predigerata), dar nu cred ca este cu dedicatie pentru pestii peste 10 kg. In mod sigur si ceilalti o vor iubi :) si chiar si alte specii de peste pe langa crap.
Nu ma consider mare expert in conceperea boiliesurilor dar din experienta acumulata pana acum am ajuns la concluzia ca nu prea exista boilies pentru peste mare, altele sunt elementele care pot face mai bine o selectie (de exemplu rigul/montura)

Horatiu

Autor:  Vlad Pavlovici [ Sâm Noi 19, 2016 3:05 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta belachan

Am facut un topic separat, ca sa nu amestecam discutia cu topicul vechi pe tema retetelor cu belachan. Chiar daca tema e comuna, un topic separat e mai usor de urmarit.

Reteta de mai sus ar trebui sa se ruleze. E posibil sa nu se ruleze foarte usor, iar boiliesurile sa fie relativ moi, dar faptul ca sunt moi ar putea fi (teoretic) un castig pentru atractie.

Dozele mari de fainuri de peste (40-50%) sunt o formula care poate da rezultate foarte bune. Bineinteles ca se pot face boiliesuri foarte bune si cu doze mai mici (20-30%), dar nu e gresit daca folosesti doze mari. Depinde ce vrei sa obtii.

Istoric vorbind, boiliesurile pe baza de fainuri de peste au devenit extraordinar de populare in a doua jumatate a anilor 80, dupa ce firma Premier Baits a lansat un mix pe baza de faina de peste, care a dat peste cap lacurile din Anglia. Mixul respectiv avea 50% faina de peste.

In anii care au urmat, firmele concurente au inceput sa produca si ele mixuri pe baza de fainuri de peste, iar unul dintre ele a fost un mix pe care il cunoastem foarte bine in Romania - BFM de la Nutrabaits. Doza de faina de peste din BFM era chiar mai mare de 50%.

Autor:  Paul13 [ Sâm Noi 19, 2016 9:05 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Reteta belachan

Reteta am conceput-o pt. partide scurte de 48 h, aceasta fiind o combinatie intre 2 retete: Una publicata de CC Moore iar cealalta de Vlad. Am eliminat din reteta CC Moore pudra de ou si plasma de sange si am introdus WPC iar pentru alte ingrediente modificarea a fost mai mica sau mai mare.

Nu doresc sa ascund faptul ca vreau "sa arunc" bila intr-o competitie dar, cu anumite modificari si anume introducerea a 25g pudra belachan. Cu ce ma sfatuiti sa inlocuiesc din reteta cele 25g? Cu faina predigerata sau CLO? In ideea ca bila sa fie mai atractiva si mai tare, iar mix-ul sa se poata rula?

Paul

Pagina 1 din 10 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/