Simi, pop-up-urile sunt categoria de boiliesuri la care iti poti permite cele mai mari extravagante in materie de ingrediente - si merita sa ti le permiti. Pop-up-urile bune sunt complexe, in niciun caz nu contin doar o aroma. Daca vrei sa intri pe drumul asta, iti recomand sa te informezi cat mai mult asupra lor. Am scris cate ceva despre ele in doua articole publicate pe site-ul F&H acum cativa ani ani, vezi
http://fishingandhuntingtv.com/ro/pescu ... uri-1.htmlhttp://fishingandhuntingtv.com/ro/pescu ... uri-2.html.
Bun, trecand peste teorii, sa luam cateva exemple. Am vazut de-a lungul anilor multe retete de pop-up interesante, dar ca sa folosim un termen de referinta cunoscut de multi pescari romani, o sa ma refer la pop-up-urile Northern Specials. In Romania, ele sunt populare datorita versiunii produse de CC Moore in colaborare cu Gaz Fareham. Originea lor e legata de pescuitul in anii 90 pe un lac din nordul Angliei (de unde si numele pop-up-urilor) numit Redesmere si de diverse combinatii intre doua arome produse de Rod Hutchinson, e vorba de Nouvelle Fizz si Autumn Harvest. Scott Day (care lucreaza in momentul de fata pentru Fox) e creditat cu primele retete Northern Specials care combinau cele doua arome. Treptat, si alti pescari din cercul Redesmere si-au creat retete proprii, intre care si Gaz Fareham.
De ce ne intereseaza istoria asta? Pentru ca Gaz a publicat cateva retete de pop-up, care nu cred ca sunt cele folosite de CC Moore, dar sunt probabil inrudite cu ele si inspirate de epoca Redesmere. Vezi retetele mai jos - observa numarul ingredientelor si proportiile folosite.
Blackcurrant & Tangerine4ml aroma Blackcurrant
4ml aroma Tangerine
8ml Multi-Stim
1 lingurita betaina
6 picaturi acid n-butyric
1 lingurita cu varf albumina de ou
Scopex & Peach6ml Peach Ade.
4ml Scopex
8ml Multi-Stim
1 lingurita betaina
6 picaturi acid n-butyric
1 lingurita cu varf albumina de ou
Atentie:
la pop-up-uri, proportiile se dau pe ou. Deci spargi un on intr-un vas, adaugi ce scrie mai sus, dupa care continui cu mixul.
Subiectul e vast, dar ai aici o minima informatie pentru inceput.