CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 11:15 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mar Iun 04, 2013 4:20 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mai 08, 2013 11:35 am
Mesaje: 318
Am gasit mai demult acest articol pe net...despre PH-ul apei.
"
Un lucru mai putin stiut de pescari este ca insasi PH-ul apei joaca un rol important in alegerea sau prepararea nadei optime. Intr-un iaz bogat in calciu (PH ridicat) si deci si in hrana, nadele bogate in aminoacizi sunt putin eficace. Buletele “sarace”, pe baza de gris, cu o aroma simpla ca atractant, reprezinta alegerea inteleapta pentru acest caz. O nada simpla si clasica cu o aroma si putin ulei volatil devine usor acida. Intr-o apa cu PH-ul 7-7.5 aceasta diferenta prezinta interes pentru crap. In cazul apei dure (PH 8.5), nada de mai sus devine prea acida pierzandu-si atractivitatea ca urmare a gradientului ridicat de aciditate (diferenta mare de aciditate). In acest caz vom pune in nada putin carbonat de calciu sau coaja de ou care au rolul de a diminua aciditatea nadei. A se intelege aici ca problema este valabila atat pentru nada cat mai ales pentru momeala, cazul reprezentativ – buletele.

L-am cautat din nou, deoarece chiar mi s-a intamplat acest lucru acum la pescuit. Nu mergea nici un fish/meal (doar 2 buc pe BioKrill critic echilibrat) ci pelete mici de 8 de capsuna de la Maros, la 7 lei borcanul.(pelete) sau bile critic echilibrate ori pop-up dulce =- Franck Warwick..
Ce parere ai ? Nu ar trebui de fapt ca primul lucru de care sa tii cont...sa fie PH/ul apei ??? si apoi sa stii din start daca sa mergi pe dulce/birdfood sau pe fish/meal ??? Daca gasesti mai repede mosmoanda care merge, tinand cont de PH, nu ai un atu ???.

PS - autorul nu-l cunosc, dar cred ca apare acest articol in cartea Pescuitul de la A la Z

_________________
Membru - CARP TEAM TIMISOARA


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mar Iun 04, 2013 6:12 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Am pus pe site un articol al lui Ken Townley despre pH. Vezi http://carponline.ro/articole/efectul-ph-ului-88067.

Sensul articolului este sa ofere explicatii pentru efectul de atractie al anumitor aditivi, dand incredere pescarului obisnuit sa ii foloseasca. Sub nicio forma nu cred ca exista vreun autor serios si competent care sa isi invite cititorii sa verifice pH-ul apei pe care pescuiesc, ca sa prinda peste!

Opre Ovidiu scrie:
Intr-un iaz bogat in calciu (PH ridicat) si deci si in hrana, nadele bogate in aminoacizi sunt putin eficace. Buletele “sarace”, pe baza de gris, cu o aroma simpla ca atractant, reprezinta alegerea inteleapta pentru acest caz.


Ovidiu, cine stie pe cate iazuri alcaline ai pescuit fara sa stii cu Belachan, in loc sa verifici pH-ul apei si sa dai cu "bulete" din gris cu aroma. Serios vorbind, articolul citat de tine e arhaic si nu i-as da prea multa atentie.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mar Iun 04, 2013 6:35 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mai 08, 2013 11:35 am
Mesaje: 318
Sigur ca nu trebuie luat in seama chiar tot...am postat mai mult ca sa vedem daca cineva a tinut cont de PH-ul apei, avand rezultate. De ex. nu pot spune ca Belachanul nu este o nada buna, avand rezultate foarte bune la ea. In schimb am ramas surprins ca de aceasta data (caz particular) nu am prins la aceasta bila...pe o balta la care anul trecut in toamna, am prins bine. Pai chiar m-am enervat ca prindeam la acele pelete de la Maros... :)

_________________
Membru - CARP TEAM TIMISOARA


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mar Iun 04, 2013 11:00 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Mai 16, 2013 7:44 am
Mesaje: 73
"Galuscute si bulete" .... :) :) :)

_________________
http://laculvarlaam.ro
http://selectbaits.com
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mie Iun 05, 2013 7:02 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mai 08, 2013 11:35 am
Mesaje: 318
:) He, am uitat cand am fost la inceput... Am citit articolul lui Ken Townley. In concluzie conteaza diferenta dintre PH-ul apei si cel al nadei. Ok...acesta se poate jongla daca cunoastem PH-ul aromelor etc. Oricum asta ar insemna sa ne facem nade pe diverse PH-uri, sa ne notam si sa testam...cam aiurea. Nu am timp de asa ceva...

_________________
Membru - CARP TEAM TIMISOARA


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mie Iun 05, 2013 9:31 am 
Neconectat

Membru din: Mar Mai 14, 2013 6:47 pm
Mesaje: 68
Localitate: Timișoara
Mergi pe doua nade in care ai incredere, cu ph diferit si ai rezolvat problema :) !


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mie Iun 05, 2013 9:54 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mai 08, 2013 11:35 am
Mesaje: 318
OK...eu merg pe Select Baits si din cate stiu si tu la fel...da-mi exemplu din aceste nade care au PH-ul diferit - semnificativ. Mersi. :)

_________________
Membru - CARP TEAM TIMISOARA


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mie Iun 05, 2013 10:45 am 
Neconectat

Membru din: Mar Mai 14, 2013 6:47 pm
Mesaje: 68
Localitate: Timișoara
Pai sa mergem pe presupunerea ca belachanul e foarte alcalina. Alternativa (tot de la Select Baits) ar trebui sa fie mai acida, de exemplu meat&fish, super squid&black pepper sau hot fish. PH-ul nu cred ca trebiue sa fie diferit semnificativ ci doar putin diferit.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mie Iun 05, 2013 11:16 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Mai 08, 2013 1:24 pm
Mesaje: 116
Va complicati prea mult cu ph-ul apei !
Ph-ul dintr-un lac variaza extrem de mult. El se schimba in functie de perioada zilei, dezvoltarea subtratului, perioada anului, vant, organismele din apa, stadiul de dezvoltare a plantelor subacvatice, etc. Factorii care influenteaza ph-ul sunt foarte multi.

Am mers si eu pe aceasta ruta la un moment dat, dar e o pista extrem de complexa si rezultatele nu cred ca sunt pe masura. Am masurat (in 2008 parca) Ph-ul din Peris in patru partide, si in fiecare partida acesta era diferit.

Sa presupunem de dragul discutiei ca PH-ul ar fi constant. Cum determini Ph-ul bilei? Te iei dupa Ph-ul aromei? Nu e relevant. Ar trebui sa te iei dupa PH-ul partii lichide, incluzand aici lichidele nutritive. In acest caz, Ph-ul aromei e irelevant. Avem 8-10 ml de aroma si 90 de ml de lichid nutritiv (vorbim pt un kg de bile). Ph-ul aromei e difuzat in partea lichida si se pierde in aceasta. Daca la toate acestea mai adaugam si cei 400 ml de ou, lucrurile se complica si mai mult.
La toate cele de mai sus mai adaugam si elementele solubile din boilies (faina predigerata, proteinele lactice, etc) care actioneaza ca si purtatori de aroma. Din nou, si acestia modifica PH-ul.
Cel mai corect ar fi un test de difuzie. Se ia un pahar cu apa, se citeste Ph-ul, se introduce o cantitate de bile masurata volumetric, se lasa cateva ore, apoi se reciteste PH-ul. Cu diferenta obtinuta poti vedea daca Ph-ul bilei e pozitiv sau negativ, dar nu poti citi exact PH-ul.
Toate cele de mai sus se complica si mai mult daca adaugam si gradul de deshidratare a boiliesurilor. Lichidele nutritive si oualele contin si o apa, care pe masura ce se evapora modifica Ph-ul rezultat.
In concluzie, o mare durere de cap si nu cred ca se merita.

Din observatiile mele, exista bile care merg mai bine pe unele lacuri si pe altele un pic mai greu (a nu se intelege ca nu prind peste deloc). Cred ca difereta e data de ingrediente si nu are nici o legatura cu PH-ul bilei sau al apei.
Solutia in acest caz e sa folosesti 2 bile complet diferite si sa vezi care merge mai bine.
Daca vorbim de boiliesuri din portofoliul Select Baits, recomandarea mea ar fi Belachan si Meat&Fish. Sunt bile complet diferite, pornind de la fainurile de peste folosite, atractanti, culoare, solubilitate, textura. Nu ai cum sa dai gres cu ele.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: PH-ul apei - Nada pescuit
MesajScris: Mie Iun 05, 2013 11:42 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Ovidiu, legat de pH, citeste si http://carponline.ro/articole/boiliesur ... 5/pagina-4.

Cum spune si Paul, discutia nu e despre pH-ul nadei, e despre pH-ul unor aditivi de atractie, care se disperseaza in apa si pot transmite un semnal care atrage. Atractia poate fi determinata de o schimbare localizata de pH, venita din partea unui aditiv cu un pH foarte diferit de acela al apei (mult mai acid sau mult mai alcalin). Arome ca Nash Scopex (acida) sau Solar Squid & Octopus (alcalina) sunt creditate cu genul asta de efect.

Discutia e insa doar teoretica. Practic, nu am nevoie de informatii despre valori de pH ca sa dau cu Scopex sau Squid & Octopus. Stiu deja ca ambele sunt bune si mai stiu ca merg foarte bine si impreuna, indiferent din ce motiv. Si e suficient.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: