CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Vin Mar 29, 2024 1:52 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Lun Ian 21, 2019 8:24 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
In Romania pescuitul de crap s-a dezvoltat datorita „ delirului” competiției, nu cred ca exista excluzând Ungaria, atâtea concursuri in alte zone. Acest lucru a ajutat firmele mici autohtone (mai ales cele pentru nada si câțiva administratori de bălti) sa existe (nu le este simplu), dar vin la pachet cu multe informații false din dorința de a câștiga mai mult. Firmele mari au rămas surprinse de rezultatele la cupele mondiale, obținute de artizanii noștri, acum daca i-au înregimentat la ei nu știu sa spun (pe unii da, pe unii nu si le-au cam dispărut rezultatele). A început sa existe monopol pe produse si politica prețului minim (nu mă revolta, asta este mersul)
Pescuitul de „plăcere” practic nu mai exista din cauza lipsei de lacuri care sa ofere condiții si a prețului un pic cam piperat. Este o tendința de schimbare si adică cei se uitau la competiții își doresc un pescuit așa cum îl descrii tu, ei ar fi potențiali cumpărători de carte


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Lun Ian 21, 2019 12:58 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Bogdan, comentariile tale de mai sus nu aveau legatura cu topicul despre piata de carte. Am facut un topic separat.

Am cateva observatii fata de ceea ce scrii:

Enescu Bogdan scrie:
In Romania pescuitul de crap s-a dezvoltat datorita „ delirului” competiției

Pescuitul la crap s-a dezvoltat in Romania din mai multe motive, nu doar datorita concursurilor. Majoritatea pescarilor nu sunt implicati in concursuri. Concursurile sunt utile pentru dezvoltare, dar nu dezvolta singure piata.

Enescu Bogdan scrie:
Firmele mari au rămas surprinse de rezultatele la cupele mondiale, obținute de artizanii noștri

Suntem liberi sa presupunem orice si e in natura noastra sa ne dam cu parerea, dar pana nu lucrezi cu o firma nu ai de unde sa stii cum gandeste.

Din experienta mea de lucru cu unele dintre ele, marile firme europene sunt interesate de oportunitatile pe care le ofera piata - cati potentiali clienti ar putea avea, ce preferinte au clientii, ce putere de cumparare au etc.

Enescu Bogdan scrie:
Pescuitul de „plăcere” practic nu mai exista din cauza lipsei de lacuri care sa ofere condiții si a prețului un pic cam piperat.

​Niciodata n-am avut suficiente lacuri de crap, intotdeauna au fost extrem de putine. Iau ca exemplu Varlaam​ (ca sa nu comentez alte lacuri)​. Cand vom avea zeci de lacuri ca Varlaam, vom avea o piata medie. Cand vom avea sute, vom avea o piata dezvoltata. Numarul lacurilor e un indicator al dimensiunilor pietei, iar preturile sunt mari tocmai ca urmare​ a​ lipsei de lacuri. ​Cand esti sarac, totul e mai scump.​

Daca am vrea sa dezvoltam piata, ar trebui sa ne preocupam sa dezvoltam in primul rand lacuri.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Lun Ian 21, 2019 7:53 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Pentru prima afirmație m-am exprimat greșit (nu sunt bun in a-mi exprima ideile), am vrut sa spun cei care urmăreau concursurile de pescuit, crede-mă ca atunci când vedeau cat peste se putea prinde in 3 zile pe anumite bălti, coroborat cu informația nu foarte corecta au fost fascinați.
Referitor la firmele mari la începuturile mele in pescuitul cu boilies am avut o dezamăgire. Am folosit prima data Meteor de la CC Moore care nu era tocmai ieftin. Ghinion sau nu, am pescuit in Franța pe un lac normal, sincer acolo este atât de mult crap încât nu este foarte greu sa prinzi. Din aceleași lot am mai pescuit de 2 ori si in Romania, cu rezultate bune. După vreo 4 ani a apărut si la noi, târziu am aflat ca s-a păstrat doar denumirea, rezultatul nu a mai fost același. Sincer nu m-i s-a părut corect pentru ca nici ele nu erau ieftine. Mai am exemple, sunt foarte circumspect asupra ceea ce vor ei cu adevărat!
Pentru pescuitul de „plăcere” ne-am făcut 2 lacuri, avem răbdare sa si crească mare, facem si scoală de pescuit cu nepoții si alți copii, peste 15 ani cineva trebuie sa continue ce am început noi (cum se spune distracția si prostia costa). Momentan este complicat sa scoți bani din pescuit sportiv (noi nu ne-am propus), înafara de acvacultura sau daca nu faci si acvacultura este greu, daca trebuie sa trăiești numai din asta.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Vin Ian 25, 2019 8:36 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Cum vad eu dezvoltarea pescuitului la noi :
Locuri de pescuit;
Dezvoltarea lacurilor private nu este o soluție pe termen mediu si lung. Trebuie sa existe un echilibru intre zonele de pescuit controlate de stat si cele private. Fără acest lucru toata presiunea (pescuit intensiv si braconaj) vine in zona privata. Deci primul lucru care trebuie făcut este eliminat braconajul (mono filament, curent....), natura se va reface rapid, nu trebuie repopulat cum mulți cred, este o acțiune devastatoare, se introduc involuntar specii si boli noi.
Pentru a elimina braconajul trebuie de asemenea ajutați cei care trăiesc din pescuit, odată cu dispariția speciilor de pești cu mare valoare economica, pescarii profesioniști au pescuit cea mai rămas, in Delta este un dezastru (braconierii de sturion s-au mutat intre Galați si Călărași, o parte au migrat in Europa, restul rad crapul, carasul si cea mai rămas)
Personal găsesc concesionarea pentru pescuit a Dunării, lacurilor mari (Babadag, Razim....) si barajelor un act nelegitim pe lângă faptul ca este inutil (nu am văzut vreun milionar in $/€ din activitatea asta)
Lacurile private trebuie sa acoperă toata gama (carpodrom, pescuit si relaxare....), bălti numai cu crapi mari este o chestie care tine de calificarea pescarului, timp si bani.
Cluburi de pescuit;
Pescuitul se învață exersând, internetul nu este suficient. In zilele noastre timpul s-a contractat, de aceea cred ca înființarea unor cluburi este benefica. Bine mai avem o problema națională de percepție a subiectului ce tine de pescari si administrația acestor cluburi. Trebuie sa trecem peste bariera psihologica ca trebuie sa dai o taxa ca sa intri într-un club si ca administratorii trebuie sa ofere si ei ceva.
Aceste cluburi pot ajuta mult mai mult si pe cei care vând echipamente si nada. Personal nu am văzut vreun mare efort din partea firmelor, merg la mica ciupeala si internet, este adevărat într-o piață complicata.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Vin Ian 25, 2019 9:53 am 
Neconectat

Membru din: Dum Noi 26, 2017 10:07 pm
Mesaje: 28
Localitate: Targu Mures
eu cred ca si dezvoltarea baltilor private este o solutie dar din pacate multe lucruri tin si de institutiile statului; de exemplu s-ar putea facilita investitiile private in baltile care dupa revolutie au fost lasate in administrarea primariilor prin eliminarea birocratiei excesive si a costurilor mari pe care un investitor interesat le are cu toate avizele necesare, apa ,etc; pe termen lung toata lumea ar avea de castigat
de asemenea, o protectie adecvata impotriva braconajului din partea autoritatilor ar insemna foarte mult pentru un potential investitor cand isi face un plan de afaceri; se gasesc solutii impotriva pescarilor care dosesc crapii in portbagaj dar de "profesionisti" ar trebui sa ne scape autoritatile


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Vin Ian 25, 2019 11:24 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Îți garantez ca bani sunt, investitori care sa riște o investiție care se amortizează greu sau deloc lipsesc. De ce ar risca?
Cunosc 2 exemple, oameni care au încercat sa facă pescuit sportiv in județul Argeș (vorbesc de lacuri de peste 20ha Făget si Mozăceni ) si au trecut la acvacultura sau au renunțat.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Vin Ian 25, 2019 11:50 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Si eu cunosc destui oameni care au dat gres cu lacurilor lor. Ce relevanta are?

E relevant sa te uiti la cei care au reusit si sa intelegi DE CE au reusit. Au reusit fie pentru ca aveau idei foarte bune despre cum sa-si conduca lacurile (ceea ce multi nu au), fie pentru ca au inteles ca nu se pricep si au angajat oameni care se pricepeau (ceea ce aproape nimeni nu face).

Daca intri intr-un domeniu pe care nu-l cunosti si lucrezi dupa cum te taie capul, nu e normal ca afacerea sa nu mearga?

La prima vedere, totul pare simplu - bagam peste, vin pescarii, ce mare filosofie? Dupa un timp, incepi sa vezi ca lucrurile nu stau chiar asa.

99% dintre cei care au dat gres vor da vina pe altcineva (clienti, angajati, natura), nu pe modul gresit in care si-au conceput si condus afacerea.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Vin Ian 25, 2019 2:19 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Nu cred ca avem dreptul sa-i stigmatizam pe toți cei care nu au reușit!
Chestia, sa ne uitam la cei care au reușit, nu este foarte evidenta, crede-mă pe cuvânt!
Eu nu am găsit (poate exista) undeva declarațiile cifrelor de afaceri si profit in domeniul acesta.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Vin Ian 25, 2019 2:54 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Nu e nicio stigmatizare, e o constare obiectiva.

Am explicat si de ce sunt atat de putine lacuri care au succes in pescuitul la crap, raportat la numarul mare de lacuri existente. In Romania, nu exista nicio pregatire profesionala specifica pentru administrarea lacurilor de pescuit sportiv. Lacurile se bazeaza pe oameni care sunt ingineri piscicoli sau sunt pescari - calificari utile, dar nu intotdeauna suficiente.

Nu e necesar sa vezi cifrele de afaceri ale unui lac de succes. Informatiile-cheie nu sunt la Registrul Comertului. Lacurile de succes care ne intereseaza ca sa dezvoltam ceva similar e posibil sa nu fie din Romania. Poti sa vezi insa cum sunt administrate, daca stii la ce sa te uiti.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Dezvoltarea pescuitului
MesajScris: Vin Ian 25, 2019 3:35 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Atunci sa se importe specialiști, fenomenul exista in Franța (vorbesc de pescuit) si la noi in vinicultură (cel puțin in zona Drăgășani pe care o cunosc). Întrebarea de baza este cel care vrea sa facă lucrul acesta poate sa-i asigure un salariu hai sa zicem de 2000€/luna?
De ce experții anglo-saxoni nu s-au repezit in Romania?
Ca sa citez un clasic in viată, „alta întrebare” a încercat un francez la Periprava sa facă o chestie interesanta: De ce nu a reușit?


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: