CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Vin Mar 29, 2024 1:45 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ritmul de crestere
MesajScris: Mie Dec 19, 2018 7:31 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Ritmul de crestere al crapilor din lacurile private e un subiect destul de putin discutat la noi. Din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul ca se fac mereu populari cu crapi mari - si atunci de ce sa te preocupe cum cresc pestii, cand lacul face rost direct de trofee? La un moment dat, insa, va fi din ce in mai greu sa gasesti crapi mari si din ce in ce mai scump sa-i cumperi, asa ca la un moment dat se va pune problema cum facem sa crestem crapii pe care-i avem.

Datorita implicarii in proiectul Varlaam, am avut toate informatiile ca sa pot urmari cum evolueaza crapii din doua lacuri - Sectorul A si Sectorul B. Unii au crescut spectaculos, altii au crescut multumitor, iar altii (din fericire, nu multi) au stagnat. Am discutat toate astea in materialele publicate despre Varlaam. Pe baza experientei de la Varlaam, as spune ca a face in asa fel incat pestii din lac sa poata creste constant si cat mai mult e una dintre cele mai bune decizii de business pe termen mediu si lung.

Pentru alte lacuri din Romania pe care am pescuit, nu am informatii comparabile. Exista insa multe informatii despre exemplarele mari din lacuri occidentale care au produs crapi record, cum ar fi Rainbow, Graviers sau Conningbrook. Conningbrook si Graviers m-au interesat in mod special datorita asemanarilor cu Varlaam si am gasit undeva o cronologie a felului in care a crescut Two Tone, un crap care a detinut multa vreme recordul national al Angliei. E vorba de pestele pe care Lee Jackson l-a urmarit sase ani pana sa-l prinda si despre care am publicat in 2015 un material pe care il puteti citi aici: Interviu cu Lee Jackson.

Daca va intereseaza, cronologia e urmatoarea:

1982 - Lacul Conningbrook incepe sa fie sapat ca balastiera. Va avea in final 7,5 hectare si adancimi in jur de 4-5m. In acelasi an, Two Tone este introdus in lac la o greutate de 12lb (5,44kg).

1992 - Conningbrook se deschide la pescuit dupa zece ani de la "infiintare". Two-Tone e prins la o greutate de 34lb 12oz (15,76kg). Crescuse 10kg in zece ani.

Lacul e organizat ca sindicat cu maxim 75 de membri, iar din 2006 cu maxim 125 de membri.

1997 - Two Tone trece de 50lb. E prins in septembrie la 50lb 8oz (22,90kg).

2001 - Two Tone devine recordul national al Angliei. E prins in aprilie la o greutate de 59lb 12oz (27,10kg).

2001 - In octombrie, Two Tone depaseste pentru prima oara 60lb. E prins la 61lb 2oz (27,72kg).

2008 - Two Tone e prins la cea mai mare greutate pe care o va atinge vreodata - 67lb 8oz (30,61kg). Avea sa moara doi ani mai tarziu.

Avem deci o crestere de la 5kg la 30kg in 26 de ani, pe un lac din Kent, in sudul Angliei, o zona cu o clima mai calda fata de alte regiuni ale Angliei. Vorbim de o crestere naturala, pe un lac cu o densitate mica de crap si multa hrana, dar cu o presiune foarte mare din partea pescarilor. Presiunea poate face ca ritmul de crestere sa scada.

Prin comparatie, datorita climei, lacurile noastre (evident, nu toate) pot produce crapi de 20-25kg intr-un timp mai scurt, daca sunt bine administrate. Ca de obicei, potentialul nu ne lipseste.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Vin Dec 21, 2018 9:45 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Explicația "științifică" este simplă. România fiind țara lui Făt-Frumos care creștea într-o lună cât alții într-un an, ne putem gândi că la noi este soiul Crap-Frumos, autentic românesc, care, tot așa, crește de 10-12 ori mai repede decât în alte țări. :)

Cantitatea de hrană la care crapul are acces de-a lungul anului (disponibilă natural sau prin intervenția omului) și compoziția apei influențează în mod direct ritmul de creștere. Nu știu dacă la Varlaam s-a testat duritatea apei dar presupunerea mea este că acolo apa este dură (cel puțin, "testul săpunului" asta îmi spune).

De ce este importantă duritatea apei? Deoarece crapul consumă în permanență energie pentru osmoreglare (un articol despre osmoreglare este disponibil aici, cu mențiunea că acronimul TDS din articol se referă la total solide dizolvate în apă). Cu cât apa este mai săracă în săruri și minerale (adică este mai puțin dură), crapul va consuma mai multă energie pentru a-și menține concentrația de săruri și minerale (în special sare) la nivel optim în organism. Astfel, în loc ca această energie să fie folosită pentru creșterea masei corporale, este consumată în procesul de osmoreglare. Invers, dacă mediul înconjurător, respectiv apa în care viețuiește crapul este bogată în săruri și minerale, atunci crapul va folosi mai puțină energie în procesul de osmoreglare și, în consecință, rămâne o cantitate mai mare de energie pentru creștere.

Nu toate balastierele oferă aceleași condiții, respectiv compoziția apei diferă de la o balastieră la alta, în funcție de compoziția solului și sursa de apă. În cazul lacurilor "obișnuite" care nu sunt foste balastiere, sunt mult mai mici șansele ca apa să aibă compoziția care să ajute sau măcar să nu încetinească ritmul de creștere al crapului. Dar în cazul acestor lacuri, mai ales acolo unde se populează periodic și se pescuiește cu reținere, proprietarii nu sunt neapărat interesați de exemplarele capitale. Și chiar dacă ar fi, nu pot schimba mediul natural al crapului.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Vin Dec 21, 2018 10:10 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Pentru mine, subiectul e interesant din alta perspectiva.

O tara cu o clima mai putin favorabila cresterii crapului - cum e Anglia - are nevoie de doua decenii si mai bine pentru a produce crapi-record. Noi avem o clima mai avantajoasa si putem produce trofee de peste 20kg mai repede. Avem toate conditiile biologice ca sa nu ducem lipsa de crapi mari. Ne lipsesc insa alte lucruri, dupa cum stim.

Ca fapt divers, numai langa Bucuresti sunt zeci de balastiere care ar putea fi valorificate pentru pescuit si totusi, cand se deschide cate un lac nou, zici ca investitorii ocolesc balastierele cu intentie.

Alt aspect de remarcat in povestea despre Conningbrook e faptul ca administratia lacului a facut sindicat cu 75 de membri, iar mai tarziu cu 125 de membri pe un lac de 7,5ha. Ne putem intreba cum e posibil? Raspunsul e ca modul de organizare al sindicatului contine anumite restrictii, cu care noi nu suntem obisnuiti. Unele sindicate din Anglia, cum era si Conninbrook, folosesc un sistem de pescuit prin rotatie (poti pescui in anumite saptamani, nu in toate) si limiteaza durata partidei. Pe Conningbrook, cred ca era limitata la 48 de ore.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Vin Dec 21, 2018 10:34 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Inca un detaliu, care ne poate ajuta sa intelegem mai bine povestea​ cu Conningbrook​.

In Romania, proprietatea asupra lacurilor de pescuit e "atomizata". Majoritatea posesorilor de lacuri au unul singur. Cativa au doua. Foarte rar, mai multe.

In Anglia, exista firme private care detin zeci de lacuri. Sunt firme de anvergura, uneori multinationale, care nu au ca obiect de activitate pescuitul, dar au in patrimoniu ​numeroase lacuri si ​au ​o divizie de pescuit care sa le valorifice.​ De exemplu, Cemex, o multinationala producatoare de materiale de constructii​, avea o serie de lacuri administrate prin divizia Cemex Angling, intre care cateva balastiere celebre. Complexul Linear Fisheries de langa Oxford, ale carui lacuri apar frecvent in diverse filme de pescuit, e tot in proprietatea unui producator de materiale de constructii. ​

Conningbrook era detinut de Mid Kent Fisheries (MKF), divizia pentru pescuit a companiei Mid Kent Water, o firma privata care asigura apa potabila in Kent si Sussex. MKF avea in jur de 20 de lacuri in patrimoniu, pentru care oferea trei tipuri de abonamente, cu preturi in jur de 2-300 de lire pe an. Pentru toate lacurile, nu pentru unul singur. Adica plateai 2-300 de lire pe an si puteai pescui pe 20 de lacuri​ (cu unele limitari pe care nu le mai discut acum).

Toate astea ne arata diverse forme de organizare pe care noi nu le avem si, in general, nici nu le cunoastem​, dar care sunt interesante​.

PS: Sa nu comentati preturile mici de mai sus ca fiind de "bun-simt". Preturile sunt dictate de cerere si oferta. Cand vom avea sute sau macar zeci de lacuri pline de trofee, vom avea si preturile de "bun-simt" pe care ni le dorim. Dar cu cat vom administra mai prost ceea ce avem, cu atat preturile vor fi mai mari. Cauza si efect.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Vin Dec 21, 2018 11:13 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Acum am înțeles. Subiectul este mai degrabă despre ritmul de creștere al lacurilor și al pieței, în general. Mai mult, paralela poate fi extinsă la aproape orice domeniu (industrie).


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Vin Dec 21, 2018 11:40 pm 
Neconectat

Membru din: Dum Ian 05, 2014 12:54 am
Mesaje: 188
Localitate: Buzau
Interesanta discutie.

O intrebare de clarificare Vlad - poti detalia te rog in ce sens clima Angliei nu este propice cresterii crapilor capitali? Imi imaginez ca o parte din raspuns vine din faptul ca fiind temperaturi medii mai mici pe parcursul anului, crapii se hranesc mai putin. Asta cred ca e unul din argumentele cresterii spectaculoase de pe Ebro daca imi amintesec bine (clima mai calda si barajele imense care incalzesc cumva apa). Pe de alta parte, temperaturile noiembrie-februarie sunt mult mai mici la noi decat in UK si mi-as imagina ca in aceasta perioada crapii din zona noastra sunt mult mai putin dispusi la hranire si ca atare pierd mult din greutate.


O intrebare aditionala deschisa pentru toti - cat de mult considerati ca ar conta si filonul genetic al crapilor? E.g in Varlaam B crapii vechi ai lacului desi au crescut, nu au avut sub nicio forma o "explozie", au continuat sa creasca dar nu intr-un ritm alert. Presiunea pescarilor si vremea fiind constante intre acesti crapi si cei din generatia noua. Ma gandesc daca nu cumva si filonul genetic diferit al crapilor poate fi un factor care explica situatia din UK (obsesia pisciculturii lor mi se pare mai degraba catre acele oglinzi spectaculoase dar care nu ajung la dimensiuni mari poate din cauza vremii, poate din cauza geneticii, poate dintr-un cumul).


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Sâm Dec 22, 2018 10:43 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Delcea_Sergiu scrie:
poti detalia te rog in ce sens clima Angliei nu este propice cresterii crapilor capitali?

N-as spune ca nu e propice cresterii crapilor capitali, ca dovada ca Anglia are atatea lacuri cu exemplare de peste 20kg, dar pare sa fie mai putin productiva decat clima noastra sau a altor tari europene.

Cand vorbim de clima Angliei, in ceea ce priveste ritmul de crestere al crapului, vorbim de clima din sudul Angliei, care e mai calda. Clima din nordul Angliei e mai rece, iar in comparatie cu Romania, poate fi mult mai rece. De exemplu, intr-o zi de iulie, cand la Bucuresti pot fi 35 de grade, la Manchester pot fi 10-15. Datorita temperaturilor mai ridicate, in sudul Angliei gasim mai multe lacuri cu crapi mari decat in nordul Angliei.

Prin comparatie cu sudul Angliei, Romania are lungi perioade ale anului cu o clima mai calda, chiar daca iernile sunt mai reci. Crapii au la dispozitie perioade mai mari cu temperaturi ale apei optime pentru crestere.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Sâm Dec 22, 2018 11:32 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Delcea_Sergiu scrie:
cat de mult considerati ca ar conta si filonul genetic al crapilor?

Cred ca factorul genetic joaca un rol important.

La Varlaam, toti cei care cunosc Sectorul B au putut vedea cum crapii din lac au ritmuri de crestere diferite, in functie de lotul (generatia) din care fac parte. Lacul are trei loturi de crap distincte, introduse in lac in 2005, 2014 si 2016. Fiecare lot a fost cumparat din alta sursa.

Pe lacurile occidentale bine administrate, achizitia crapilor se face luand in calcul si factorii genetici. Apelez din nou la un exemplu din Anglia - cel mai mare crap inregistrat vreodata in Anglia a fost un exemplar numit Big Rig. Greutatea maxima la care a fost prins - in octombrie 2016 - a fost de 71lb 4oz (32,31kg). Pestele a murit intre timp, dar e interesanta originea lui. E un crap din rasa israeliana Dor-70, o rasa cu crestere rapida, creata de piscicultorii israelieni din crapi proveniti din Europa. Gasiti pe net informatii despre Dor-70, daca va intereseaza.

Lacul in care traia Big Rig se numeste The Avenue si e un lac in care crapii sunt furajati ca sa atinga greutati cat mai mari. Proprietarul lacului, Rob Hales, a urmarit sa creeze conditiile optime de crestere, iar alegerea crapilor Dor-70 n-a fost intamplatoare.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Mar Dec 25, 2018 11:34 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Crapul are un aparat digestiv slab dezvoltat, 75% din hrana digerata este eliminata fără ca sa fie procesata. In plus crapul are nevoie de „apa calda” 20-25C si o cantitate suficienta de oxigen pentru o digestie cat mai eficienta. S-a menționat calitatea apei (nutrimentele) care poate accelera dezvoltarea.
Eu cred ca lacurile din Anglia nu întrunesc calitățile necesare pentru a avea peștii cei mai mari.
Eu am pescuit pe Rainbow (lac De Curton) crapii de acolo sunt mari pentru ca se controlează cantitatea de crap, au hrana din abundența (mulți răcușori, am văzut cum crapii se hrăneau cu larvele racilor) iar condițiile climatice sunt mult mai favorabile decât in UK. Si acest lac nu intra in TOP 10 cei mai mari crapi prinși in Franța (recordul si 2 crapi din TOP 3 îl deține lac De Der-Chantecoq care nu este balastiera https://www.1max2peche.com/record-carpe ... de-france/)
Personal nu cred ca balastiera este mediul unde crapul poate creste cel mai repede in zonele temperate ale Europei

Sarbatori Fericite!
Multa Sanatate!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ritmul de crestere
MesajScris: Mar Dec 25, 2018 6:00 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Balastierele sunt lacuri cu un potential extraordinar de a produce crapi mari. Daca ne uitam la lista recordurilor nationale si mondiale din ultimii 10-15 ani, vedem ca balastierele joaca probabil rolul cel mai important. In momentul de fata, recordul mondial apartine unei balastiere din Ungaria, Euro Aqua. In Franta, o balastiera - Paquiers des Graviers - a produs un record mondial. Germania a detinut si ea recordul mondial cu un exemplar (botezat Mary) prins pe o balastiera. In Belgia, recordul national apartine tot unei balastiere, cu un crap (De Mohikaan) prins in 2015 la 41,3 kg. In Italia, recordul national (cu un crap, Il Toro, de peste 40kg) provine dintr-o balastiera, Lago di Salasco. In Austria, recordul apartine unei balastiere, FZZ, cu un crap de 41,5kg (Erna). In zona Balcanilor, stim foarte bine ce capturi se inregistreaza pe cateva balastiere din Croatia si Bosnia - Zajarki, Sumbar, Pelagicevo si altele...

In Romania, balastierele sunt ignorate de cei care investesc in lacuri, probabil pentru ca nu sunt constienti de avantajele balastierelor. Cei care detin balastiere nu stiu cum sa le valorifice, iar cei care vor sa isi cumpere lacuri nu aleg balastiere. Am vazut multi bani investiti in lacuri de crap care, ca profil, erau in mod clar o alegere gresita.

Poate ca veti intreba de ce ne intereseaza cat de repede cresc crapii? Ne intereseaza pentru ca nu-i avem. In alte tari, pescarii se pot duce sa prinda crapi mari pe ape publice, iar lacuri private cu crapi mari sunt de ordinul zecilor sau sutelor. La noi, apele publice au fost devalizate. Au mai ramas doar cateva lacuri private unde ai la dispozitie crapi de peste 15kg. Alte lacuri private apar cu greu. Nu e usor sa produci un lac competitiv, cu crapi mari, intr-un timp scurt.

Daca vom intelege mai bine mecanismele prin care lacurile ajung sa aiba crapi mari, lucrul asta se va reflecta la un moment dat si in buna administrare a lacurilor, pentru ca multe lacuri sunt administrate cu participarea unor pescari de crap. Repet - daca am avea suficienti crapi mari, am putea discuta doar despre cum sa-i prindem. Cum nu avem decat prea putini, putem discuta si despre cum se formeaza.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron