CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 10:00 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
MesajScris: Joi Dec 13, 2018 9:36 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Doru, în primul rând îți mulțumesc pentru aprecieri. În al doilea rând, e bine și normal să dezbatem, să discutăm în contradictoriu și să nu plecăm de la ideea că dacă nu sunt de acord cu cineva, respectivul se va supăra sau mă va transforma automat în dușman. Discutând civilizat și argumentat, toată lumea are de câștigat: atât interlocutorii, cât și cei care doar "asistă" la discuție, citind ce scriem pe forum.

Referitor la afirmația mea parțial adevărată, indiferent care este masa plumbului (100g, 120g, 130g etc.), acesta va "trage" după el același lucru. Deci, din acest punct de vedere, forța care i se va opune va fi aceeași. Mai departe, ținând cont că materialul din care sunt făcuți plumbii are aceeași densitate, rezultă că plumbul de 100g este mai mic (ca volum) decât cel de 120g și cel de 120g mai mic decât cel de 130g, ceea ce înseamnă că frecarea cu aerul va fi mai mică la plumbul mai ușor decât la cel mai greu, tocmai pentru că plumbul mai ușor are un volum mai mic (opune o rezistență mai mică la înaintare).

Deși forumul nu este potrivit pentru seminarii de fizică, că ai adus în discuție energia cinetică, trebuie să intrăm puțin in detalii. Energia cinetică a unui corp aflat în mișcare de translație este calculată înmulțind masa corpului (plumbului în cazul nostru) cu pătratul vitezei cu care este lansat plumbul, totul împărțit la 2. Prin urmare, viteza are o influență mult mai mare în calculul energiei cinetice (se poate folosi acest calculator pentru a vedea cum influențează parametrii masă și viteză, pentru valori în jurul 100g și 200km/h), respectiv o variație mică a vitezei va contrabalansa o variație mare a masei plumbului. De exemplu, o creștere cu doar 10% (de la 200km/h la 220km/h) a vitezei cu care lansăm plumbul înseamnă o energie cinetică ceva mai mare decât dacă am lansa cu 200km/h un plumb mai greu cu 20% (de la 100g la 120g).

Mai apare un aspect deloc de neglijat. Ce îmi este mai la îndemână, ca aruncător, pentru a crește distanța de aruncare: să accelerez la fel un plumb cu 20% mai greu sau să cresc viteza de lansare cu doar 10% pentru plumbul mai ușor. În opinia mea, de la un punct încolo, ceea ce putem îmbunătății este tehnica aruncării, timing-ul și "explozia" care ne vor permite să accelerăm mai mult ansamblul lansetă-mulinetă-plumb cu masă constantă și, prin urmare, să imprimăm o viteză mai mare plumbului.

În concluzie, pe baza celor de mai sus, pescarii interesați de distanțe extreme ar trebui să fie preocupați în pricipal de creșterea vitezei cu care lansează plumbul.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Dec 13, 2018 11:55 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Mar 30, 2018 12:58 pm
Mesaje: 12
Localitate: Bucuresti
Salut Victor,

Din pacate in analiza ta ai presupus ca pescarul imprima plumbului, in primul moment la lansare, energie cinetica... GRESIT, si cum presupunerea e mama tuturor erorilor, concluziile sunt false.

Pescarul imprima, in primul moment la lansare, energie ELASTICA = 1/2*K*X^2.
Lanseta este o pirghie elastica ce indoita va imprima ansamblului o energie elastica direct proportionala cu K (constanta elastica a lansetei) si X la patrat (X^2), distanta (arcul) de indoire a virfului.

MTX Class este o lanseta tare (foarte tare, K mare, destul de putini se lauda ca o incarca foarte bine, multi o vind pentru nu pot s-o incarce). Un plumb de 50g, 80g sau 100g nu o va incarca, i.e. NU VA INDOI suficient lanseta, NU VA CREA ENERGIE ELASTICA, X (arcul de indoire) va fi mic.

In schimb, un plumb de 130-140g, este ceea ce folosesc majoritatea pescarilor ce reusesc sa incarce bine sau foarte bine aceasta lanseta. Cei mai buni: Johann, Nicu Dinescu, Dan Anton si citiva altii (le cer iertare ca nu-i mai pomenesc) au ajuns si la 200m, incarcind corect aceasta lanseta.
Sunt filmarile de la castingurile lui Dan (Mitranescu), unde poate fi urmarita accelerarea pe care reusesc s-o imprime maestrii.

Eu personal, folosesc de vreo 3 ani MTX Class, si niciodata nu am pus mai putin de 130g pe ea, dar nici mai mult de 140g. Repet, este o lanseta tare, rapida, ce are nevoie de o aruncare zvicnita pentru a se incarca bine. Cu o montura de distanta, ajung constant pina in 170m. Pescuiesc in general lansat.
E insa o lanseta care te oboseste, permanent trebuie sa ii asiguri zvicnirea necesara.

Sper ca interventia mea nu te-a suparat, dar mai bine asa decit in eroare.
Si eu apreciez multe din interventiile tale.

Over and out! Asta inseamna ca nu intru in polemica si mai clar de atit nu pot sa fiu. Pentru cei interesati, pe alte siteuri, puteti urmari disertatiile lui Dan. Ii place mult subiectul.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 8:57 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
@sepy31
Am testat acum vreo 5 ani acest lucru. Am renunțat pentru ca noi influențam foarte mult lansarea, personal nu pot sa fiu un robot ca sa lansez nici măcar de 5 ori de aceeași maniera din 20 de aruncări, consecutiv nici nu se pune in discuție. Mai mult am stricat ( a trebuit sa scot inelele ca sa o pot demonta, după care a trebuit sa tai segmentul ca sa recuperez marca tensiometrica cu Bluetooth si memorie care costa vreo 800€) o telescopica T-Rex 3,90 4lbs unde am montat 2 mărci tensiometrice (pe al treilea segment de la vârf către baza pentru ca acolo am avut spațiu suficient in interior si pe segmentul unde montam mulineta la 300mm spre vârf fata de mulineta pe exterior) singura concluzie evidenta este ca suntem extrem de diferiți in felul cum aruncam (am comparat in relativ valorile măsurate intre mine si alte 5 persoane)
Mai mult, când arunci cu plumb „greu” de 120g, după aruncare din cauza „memoriei” materialului (nu știu cum s-o denumesc mai bine) tensiunile acumulate se calmează cam in 5 min, deci ai 75% șanse ca la a doua aruncare (in mai puțin de 3 min) lanseta sa se comporte diferit in bine sau in rău, funcție de stilul de aruncare al fiecăruia


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 9:24 am 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Am uitat sa menționez un lucru important, am aruncat toți:
1. Cat poate fiecare sa dea adică „ tare si cat mai mult in fata”
2. La clips 70m


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 2:53 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Salut Lucian,

Mulțumesc pentru aprecieri și mă bucur să avem astfel de discuții. Chiar dacă sunt pseudoștiințifice, tot e mai bine decât să vorbim pe ce credem sau ni se pare.

Lucian Trif scrie:
Din pacate in analiza ta ai presupus ca pescarul imprima plumbului, in primul moment la lansare, energie cinetica... GRESIT, si cum presupunerea e mama tuturor erorilor, concluziile sunt false.
Într-adevăr, unele presupuneri pot fi greșite, numai că de multe ori, în analiza unor fenomene ai nevoie de presupuneri (ipoteze de lucru) pe care le validezi sau invalidezi ulterior. Oricum, nu este cazul aici. Nu am făcut presupunerea despre care vorbești, deci singurul greșit este că eu am presupus ce spui că am presupus. :)

Am vorbit despre și m-am referit în permanență la viteza cu care este lansat plumbul, viteza pe care plumbul o are atunci când pescarul eliberează firul la finalul lansării: "eliberându-l astfel la finalul mișcării (lansării) cu viteză cât mai mare.".

Nu am discutat despre primul moment al lansării (poziția de, să zicem, repaos al ansamblului pescar-lansetă-mulinetă-fir-plumb) și nici despre vreun alt moment intermediar. Pescarul accelerează plumbul folosindu-se pe "pârghia" lansetă-fir de la viteza inițială zero, la viteza maximă cu care pleacă plumbul în zbor. Aceasta este viteza care dă energia cinetică a plumbului, energie care se transmite și firului pe care plumbul îl trage după el și care se transformă, pe parcurs, în energie potențială, energie termică și chair elastică (în fir).

Prin urmare, concluziile mele sunt valide și susținute de legile fizicii, dar chiar și așa, fiecare e liber să creadă ce vrea, inclusiv că pământul e plat, că soarele se învârte în jurul pământului, că substanțele insolubile în apă atrag crapul ș.a.m.d. :)

Lucian Trif scrie:
Pescarul imprima, in primul moment la lansare, energie ELASTICA = 1/2*K*X^2.
[...]
Că tot am vorbit despre presupuneri, pot presupune că povestea asta este un extras din "disertatiile lui Dan"? :) Nu i-am citit scrierile și nici nu intenționez să comentez așa ceva. Pseudoștiința e bună atâta vreme cât nu se depărtează prea mult de adevărul științific. Deși pare paradoxal, e chiar mai bine să rămânem la "cred", "nu cred" sau "mi se pare" deoarece, altfel, e periculos să ne folosim de ce nu înțelegem și nu stăpânim pentru a valida teorii greșite.

Lucian Trif scrie:
Sper ca interventia mea nu te-a suparat, dar mai bine asa decit in eroare.
Nu m-a supărat deloc. Nu văd de ce ne-am supăra când polemizăm. Plus că sunt întru totul de acord că nu e bine să fim în eroare. De aceea am și explicat mai sus, încă o dată, în speranța că acum e clar ce am spus inițial și că nu am făcut acele presupuneri pe care credeai că le-am făcut.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 5:38 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Noi 10, 2015 7:49 pm
Mesaje: 61
Daca continuam asa o sa luam cu noi la pescuit cartea de fizica si culegerea de matematica :lol: :lol: :lol:


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 6:13 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Bună asta... :lol: D-asta am spus că forumul nu este potrivit pentru seminarii. :ugeek:

Depinde de fiecare dintre noi cât de mult dorește să aprofundeze și să înțeleagă ce se întâmplă pentru a putea folosi în avantajul propriu aceste informații.

Alternativa simplă, rapidă și confortabilă este să iau de bună recomandarea cuiva care îmi spune să cumpăr o lansetă (par) de 3,90m arătându-mi cât de departe aruncă el (și alții) cu un plumb de 130g. O cumpăr fericit, mă duc la pescuit și constat repede că îmi rupi mâinile și nu arunc mai mult decât cu lansetele (mai blânde, poate chiar mai scurte) pe care le aveam.

Informându-ne, ne putem păzi de cât mai multe dintre bazaconiile care circulă în jurul nostru (nu doar în pescuit), din pricina cărora, de multe ori, ajungem să dăm banii pe produse care nu ni se potrivesc și/sau pe care nu le folosim în mod corespunzător.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 7:25 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 31, 2017 4:37 pm
Mesaje: 17
Ce am mai observat la mine unul nu primele lansari sunt cele mai bune ci dupa 8-10 lansari imi intru in forma oricum mai testez treaba asta duminica daca ajung la popesti pe camp


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 7:47 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Asta se întâmplă și în cazul meu (am scris într-un mesaj anterior): am nevoie de câteva lansări (5-10) să mă încălzesc.

M-aș bucura să ne spui care au fost concluziile după următoarea sesiune de casting. Totuși, dacă prognoza meteo se adeverește, s-ar putea ca duminica asta să nu fie condițiile potrivite.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Dec 14, 2018 8:41 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 31, 2017 4:37 pm
Mesaje: 17
posibil sa nu putem iesi pe camp, oricum va tin la curent si va multumesc mult pentru sfaturi


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: