In 2005, doi cercetatori germani (Robert Arlinghaus & Michael Niesar) au publicat un studiu (
Nutrient digestibility of angling baits for carp, Cyprinus carpio, with implications for groundbait formulation and eutrophication control) in care analizau boiliesuri shelf-life de la firme consacrate. Boiliesurile analizate au iesit destul de "sifonate" in urma studiului, sub aspectul compozitiei si valorilor nutritive.
Robert Arlinghaus a fost co-autor si al unui studiu numit
Acute toxicity of preservatives in organic baits used in carp, Cyprinus carpio, recreational angling. Despre caracterul toxic al conservantilor.
Tot pe tema asta, un cercetator britanic (Ash Girdler) a facut un experiment in care a hranit crapi de acvariu timp de cateva saptamani doar cu boiliesuri shelf-life. Majoritatea au murit. S-a considerat ca au murit datorita conservantilor care impiedicam organismul crapilor sa asimileze suficient nutritientii. Experimentul a fost considerat neconcludent pentru ca lacurile nu sunt acvarii, iar pestii au la dispozitie hrana naturala, nu traiesc doar cu boiliesuri shelf-life. Mai multe detalii aici:
Angling Times: PRESEVATIVES: ARE THEY KILLING OUR FISH?.
Astea sunt studiile stiintifice pe care le cunosc care pun in discutie viabilitatea boiliesurilor cu conservanti, lucru care n-a afectat insa industria nadelor. Cand un lac alege sa interzica boiliesurile firmei X, nu cred ca se bazeaza pe studii. Se bazeaza doar pe impresii.
Dupa cum am explicat, insa, lacurile au posibilitatea sa impuna restrictii fara sa fie obligate sa le explice publicului sau sa le justifice stiintific.
Vad multa lume vehiculand subiectul actiunilor in justitie. E usor sa vorbesti in termenii astia cand nu e problema ta, dar sa fim realisti. Si daca te judeci cu vecinul pentru un metru de gard, te poate costa mii de euro si dureaza ani buni sa ajungi la o rezolvare. Daca ati avea o firma de nada si v-ati confrunta cu problema asta, ati fi dispusi sa cheltuiti sume importante si sa va plimbati cu anii prin tribunale pentru atata lucru?