CarpOnline.ro
http://carponline.ro/forum/

Pescuit la zig-rig
http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=2&t=3569
Pagina 1 din 1

Autor:  Victor Costache [ Mar Mar 20, 2018 6:38 pm ]
Subiectul mesajului:  Pescuit la zig-rig

touareg scrie:
Salut Victor
In privinta zig-rig,l-am folosit si eu in ultimii ani,daca nu nadesti,nu prinzi!Deci nu conteaza numai culoarea sau aroma pop-up-ului
Când am pescuit la zig rig, am adoptat tehnica "arunci câte un spomb pe zonă la 10-15 minute ca să faci nor în apă și să ai particule în suspensie" (am folosit Up & Down de la solar ca ingredient de bază). Din ce am văzut la mal, norul era prezent doar câteva secunde (cel puțin asta reușeam să văd cu ochelarii polarizați). Într-adevăr particulele se "zbenguiau" ceva mai mult timp. Totuși, n-am putut să nu mă întreb ce s-ar întâmpla dacă ar fi vânt, cât ar mai sta acel nor și acele particule în proximitatea zig rig-ului meu? Noroc, că era una dintre acele zile de august în care firele de iarbă și frunzele copacilor era înțepenite ca într-o fotografie, așa că nu eram deranjat de vânt.

Partea interesantă este următoarea: zig rig-ul funcționa, în sensul că pe celelalte standuri pe sectorul A de pe Varlaam nu se prindea nimic, iar eu aveam una-două prezentări pe oră (pe timp de zi), cu precizarea că nu spun asta ca să mă umflu în pene. Pescuiam cu două lansete pe zig rig și cu două, ca toată lumea, cu montura pe substrat. Pe cele două de pe substrat, nu mai rețin exact, dar cred că n-am avut nicio prezentare toată partida. Oricum, important este că apropriindu-se seara, am rărit semnificativ nădirea și undeva în jurul orei 20:00 am încetat să mai nădesc. Cu toate astea, surprinzător pentru mine, prezentările au continuat și pe timpul nopții, în condițiile în care cârligul se afla o distanță de aproape 3m față de substrat (apa având 4 - 4.2m în acea zonă a standului A7). Mă gândesc că "prafurile" pe care le aruncasem pe timp de zi erau în cantitate neglijabilă pe substratul de mâl-humă și, oricum, vorbim de o distanță de 3m între cârlig și substrat. Prin urmare, concluzia mea a fost că nada a jucat un rol minim.

Legat de asta, am vizionat filme cu pescari care pescuiesc în mod constant de zig rig și vorbeau chiar și de lungimi mai mari pentru rig (6 - 10m). La asemenea distanțe față de substrat, am rezerve și mai mari că nada poate juca un rol important. Dacă în schimb, zig-ul este aproape de substrat, să zicem sub 1m, atunci nada ar putea avea o influență mai mare.

În anumite cazuri s-ar putea să fie cum zici tu "daca nu nadesti,nu prinzi". În alte cazuri s-ar putea să prinzi - la zig-rig și nu numai - și fără să nădești, și cu momeli din plastic.

Dacă nu l-ai vizionat încă, ți-l recomand: https://www.youtube.com/watch?v=E4-DKoxcFN0

Autor:  Stelian Tankó [ Mar Mar 20, 2018 7:37 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Pescuit la zig-rig

Foarte bun filmul, clar, concis; anul acesta cu siguranta voi incerca metoda.

O intrebare, fara nadire pe montura, cat de relevante sunt diversele lichide, nutritive sau de tip “goo”?

Autor:  Victor Costache [ Mar Mar 20, 2018 8:26 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Pescuit la zig-rig

Stelian Tankó scrie:
Foarte bun filmul, clar, concis; anul acesta cu siguranta voi incerca metoda.

O intrebare, fara nadire pe montura, cat de relevante sunt diversele lichide, nutritive sau de tip “goo”?
În ideea să înmoi momeala de zig rig în lichid înainte să lansezi sau să folosești momeli care "scurg" astfel de lichide?

Eu am folosit doar plastice fără niciun fel de arome sau lichide. Am variat doar adâncimea la care se află momeala, iar în funcție de asta, mai schimbam culorile (culori mai deschise dacă eram mai aproape de substrat și culori mai închise dacă eram mai aproape de suprafața apei). Și, dacă vreau să le "împac" pe ambele, folosesc momeală ale cărei semisfere sunt colorate în contrast cu fundalul (ex. dacă m-aș uita dinspre substrat, să văd culoarea neagră și dacă m-aș uita spre substrat, să văd culoarea albă).

Că tot vorbim despre localizare, localizare, localizare... când pescuim pe substrat, avem localizare în două dimensiuni/coordonate (2D). La zig-rig avem și a treia dimensiune (3D). Pe mine mă preocupă în principal adâncimea la care să plasez momeala (a treia coordonată a localizării când pescuiesc la zig) și în secundar culoarea momelii. Deocamdată nu mi-am propus să explorez și calea cu momeli "active" chimic.

Autor:  touareg [ Sâm Mar 24, 2018 12:58 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Pescuit la zig-rig

Din punctul meu de vedere,pescuitul la zig se aseamana cu pescuitul pe fundul apei.Pe cele 4-5 lacuri,pe care am incercat pescuitul intre ape,am prins pe vreo trei,doar nadind la intervale regulate.Fara nada am avut doar prezentari aleatorii.Se poate prinde si fara nadit,se poate face un pescuit de cautare,in sensul ca lansezi unde vezi ca sare pestele.Cu amestecuri tip up&down nu prea am nadit,ci cu o nada foarte solubila,asta mi-a adus cele mai multe prezentari! Noaptea nu am pescuit niciodata intre ape ,Victor s-ar putea sa ai dreptate.

Autor:  Razvan Chirita [ Sâm Mar 24, 2018 7:27 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Pescuit la zig-rig

@Victor Costache

Cand pescuiai la zig la 3 metri de substrat, pescuiai plantat sau aruncat din mana ?

Autor:  Victor Costache [ Dum Mar 25, 2018 10:47 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Pescuit la zig-rig

Razvan Chirita scrie:
@Victor Costache

Cand pescuiai la zig la 3 metri de substrat, pescuiai plantat sau aruncat din mana ?
Am aruncat și din mână dar având barca la dispoziție, preferam să le plantez, mai ales că nu aveam motive să umblu la ele des.

Foloseam varianta Mini a Halo Zig Float Kit cu rig de 50cm, ceea ce reducea riscul încurcării în aruncare. Odată întins firul, așa cum procedăm la marker când sondăm, mai dădeam drumul la fir până când cârligul ajungea la adâncimea la care doream.

În filmul al cărui link l-am postat în primul mesaj din topic, Mark Bartlett folosește rig-uri de diferite lungimi, până la câțiva metri și prezintă câteva trucuri pentru a scădea riscul încurcării în aruncare. Eu am optat pentru rig-uri de lungime fixă cu diverse cârlige și momeli, adâncimea variind-o cu ajutorul flotorului. Altfel, cu lungimea variabilă a rig-ului, ar fi crescut numărul de combinații posibile de încercat (lungimea X, cârligul Y, momeala Z).

Autor:  Victor Costache [ Joi Iun 14, 2018 7:02 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Pescuit la zig-rig

Un material care mi s-a părut interesant despre zig-rig și despre ce se întâmplă sub apă: https://www.youtube.com/watch?v=l6BSyqK0pMY

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/