CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 11:55 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Crapul si pestii mici
MesajScris: Lun Ian 15, 2018 7:27 pm 
Neconectat

Membru din: Dum Noi 26, 2017 10:07 pm
Mesaje: 28
Localitate: Targu Mures
Majoritatea baltilor de la noi, mai ales cele care nu au fost golite de mult timp, tin mult peste mic, in principal caras si platica.Legat de interactiunea acestora cu crapul, sunt 2 "teorii" care se opun:

1.hranirea pestilor mici atrage atentia crapului, care vine, observa si apoi se hraneste el, pestii mici fugind
2.crapul ocoleste zonele unde este peste mic

As aprecia daca pescarii mai experimentati si-ar spune punctul de vedere si observatiile care le-au facut de-a lungul partidelor lor de pescuit; eventual in ce situatii au ales sa nadesca in concordanta cu cele 2 "teorii"


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Mie Ian 17, 2018 2:07 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Sep 19, 2014 9:18 pm
Mesaje: 2
Eu pot sa-ti povestesc cum s-au petrecut lucrurile vara trecuta in Delta Dunarii, cand in asteptarea monstrului, ca sa nu ma plictisesc, am dat drumul la un feeder. La inceput tragea cate un caras sau rosioara cam odata la 3-5 minute, dar pe masura ce se nadea locul, frecventa crestea, luam cam unul pe minut sau chiar si mai repede. Doar ca din cand in cand, toata nebunia se oprea, si dupa aproximativ 5-10 minute intrau unul doi crapi, in general mici, pana intr-un kilogram. O singura data in schimb s-a nimerit sa intre si cel mai mare crap al expeditiei (una nereusita dealtfel). Dupa aceea treaba cu rosioara revenea la normal. Comportamentul acesta l-am remarcat in fiecare din cele 4 zile in care am dat la feeder. Oricum astept si eu pareri mai avizate pe acest subiect.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Mie Ian 17, 2018 3:17 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Mai 08, 2013 2:39 pm
Mesaje: 1001
Ceea ce am observat eu este ca depinde mult de balta in primul rand si ce specii are. Daca exista si specii mici, modul de nadire si strategia sunt cele care fac iar diferenta. Ca exemplu, o sa vin cu o partida de acum vreo 4 ani de pe Peris, cand era foarte mult ciortan (ma refer la cel de pana intr-un kg), dar erau si vreo 100 de exemplare de peste 10 kg. Practic la inceputul partidei puteai sa prinzi ciortan, dar pe masura ce tineai locul nadit si trecea o zi, incepeau sa intre numai pesti mari. Daca nu reuseai sa nadesti suficient de constant, pestele mare pleca si reveneau pestii mici. Nu pot sa spun ca am observat un anumit tipar.

_________________
http://mateiniteanu.blogspot.ro
Niteanu Matei


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Mie Ian 17, 2018 7:08 pm 
Neconectat

Membru din: Dum Noi 26, 2017 10:07 pm
Mesaje: 28
Localitate: Targu Mures
multumesc pentru raspunsuri

intre timp am mai gasit cate ceva pe acest subiect in articolul de pe carpology de mai jos, la capitolul "Carp are competitive when feeding" ; acolo este si un video sub apa foarte interesant

pe scurt, pestii mici se aduna pe nada, pleaca atunci cand vin pestii mari dar tot in zona stau, asteptandu-si randul

https://www.carpology.net/articles/feat ... he-surface

orice pareri, experiente, etc sunt binevenite


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Joi Ian 18, 2018 12:14 am 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Deși voi încerca în cele ce urmează să ajung la câteva concluzii, aș atrage atenția că subiectul este prea general și, totodată, nu îmi dau seama cum anume ne-ar putea ajuta oricare dintre aceste teorii în pescuit.

Aș începe cu câteva întrebări "ajutătoare". Ce înțelegem prin pești mici? Ai menționat caras și plătică. Caras de 200g sau de 2kg? Plătică de 500g sau de 5kg? Ceilalți pești de talie mică nu ne interesează (obleți, roșioare etc.)? Despre care crapi vorbim, ce talie: ciortani sau exemplare mari? Despre ce ape vorbim: limpezi sau "mocirle" - cum sunt mai toate lacurile de la noi - în care vederea crapului are un rol limitat (spre zero)? Prin zone cu pește mic ne gândim la pești aflați la nivelul substratului, între ape sau în aproprierea suprafeței apei? Și nu în ultimul rând, cine este autorul (sau autorii, dacă sunt mai mulți) celor două teorii? M-ar interesa în special pentru cea de-a doua. Autorul primei teorii înclin să cred că este Ken Townley. Conform afirmațiilor sale, atragerea peștilor pașnici mici este strategia pe care o folosește cel mai des pe lacuri noi, în ideea că aceștia vor atrage peștii mari.

Crapii au spirit de turmă, în sensul că preferă compania, în special la exemplarele de talie mică (ciortanii). Crapii de talie mare sunt preponderent solitari în sezonul cald dar de multe ori sunt însoțiți de alți crapi de mărime apropiată. Sunt teorii - dar nu am găsit studii științifice - care susțin că ar putea exista o comunicare - să-i zicem primitivă - între crapi. Cel mai probabil mă gândesc că ar putea fi la nivelul semnalelor chimice, deși am văzut ipoteze care iau în calcul și sunetele.

Localizarea hranei se face în principal prin chemo-recepție. La fel, există teorii care avansează ipoteza mecano-recepției. Oricum, simțul vizual este în plan secundar chemo-recepției în procesul de hrănire (identificarea surselor de hrană), cu condiția ca apa să fie suficient de limpede. Tot chemo-recepția este cea care joacă un rol important - prin detectarea substanțelor chimice - în reproducere și evitarea unor pericole (cum ar fi peștii răpitori).

Instinctul de supraviețuire dictează prioritățile crapului (și altor animale). Cele mai importante sunt hrănirea și perpetuarea speciei. Acestea sunt atât de puternice încât sunt cazuri în care animalele ajung să ignore semnalele de pericol (vezi antilopa care trebuie neapărat să bea apa chiar dacă riscul să fie omorâtă de crocodil este foarte mare). Codul genetic îi "spune" că dacă nu bea apa, moartea este certă. Pe când, dacă se hidratează, moartea este posibilă (doar dacă o prinde crocodilul).

Față de peștii mari, cei de talie mică au nevoie de un procent de hrană mai mare raportat la masa proprie, de aceea, de exemplu, ciortanii și carașii sunt mai "disperați" să caute și să găsească mâncare decât exemplarele mari de crap.

Am făcut această introducere ca să-mi "fundamentez" opinia cu privire la cele două terorii din mesajul tău: simpla prezență a peștilor mici nici nu atrage, nici nu ține la distanță crapii mari. Ceea ce s-ar putea întâmpla însă, este ca "adunătura" de pește mic să fie detectată de peștii răpitori, caz în care efectul ar putea fi chiar opus: să sperie alți pești (inclusiv crapii).

Un factor de atracție ar putea fi faptul că odată ajunși pe zona nădită, prin agitația produsă și acțiunea mecanică asupra nadei, peștii mici accelerează eliberarea substanțelor chimice din nadă (semnalele de hrănire), ceea ce va face ca zona respectivă să atragă și alți pești (mai mici sau mai mari).

Referitor la a doua teorie, crapul ar putea evita zonele unde sunt pești mici din pricina eventualilor pești răpitori aflați în proximitate dar pentru asta trebuie să poată detecta răpitorii de la o distanță care să-i permită să "ocolească" zona. Nu îmi dau seama cum ar putea vedea pești (mici sau mari), răpitori sau pașnici într-o apă tulbure (cum sunt cele mai multe de la noi). Chiar detectând vibrațiile peștilor, mă îndoiesc că poate merge până la nivelul la care poate determina mărimea sau tipul acestora și să perceapă asta ca fiind un pericol.

Să presupunem că zonele cu pește mic vor fi ocolite de crap. Cum mă ajută asta, ca pescar? Cum găsesc acele zone, exceptând cazul în care am barcă, apa este limpede și s-a demonstrat, de exemplu, că bancurile de obleți sunt ocolite de crapi? Mai mult, dacă pescuiesc din mână, nu am cum să știu unde sunt cantonați peștii mici, în afară de cei pe care îi văd la un metru de malul pe care stau.

Este probabil - din motivele pe care le-am prezentat mai sus - ca peștii mici care vin pe zona nădită să atragă (indirect) crapii. Rămâne aceeași întrebare: cum mă ajută acest lucru? Nădesc ca la staționar și mă bazez pe "ajutorul" peștilor mici?

Ceea ce vedem în filmările subacvatice se întâmplă în apă (cât mai) limpede unde crapul se poate folosi de simțul vizual. Cele mai multe dintre lacurile pe care pescuim au apa foarte tulbure împiedicându-ne să vedem și să aflăm ce se petrece sub apă. Dacă am ști ce se întâmplă și în aceste lacuri, am avea suficiente date pentru o analiză completă și am putea trage concluzii - să zicem - general valabile.

Când urmăresc crapii mari mă interesează să știu ce alte specii de pești sunt în apa pe care pescuiesc deoarece în funcție de asta îmi adaptez strategia. De exemplu, n-aș vrea ca nada să-mi fie consumată de peștii mici imediat cum ajunge în apă și astfel, exemplarele pe care le vizez să nu mai ajungă în zona respectivă sau să ajungă pe zonă și să nu mai găsească nimic. La fel, dacă urmăresc peștii de talie mare, n-aș vrea să am zeci de prezentări cu pești care nu mă interesează.

Ca să conchid, în ceea ce mă privește, cele două teorii nu joacă un rol important în stabilirea strategiei.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Joi Ian 18, 2018 9:34 am 
Neconectat

Membru din: Dum Noi 26, 2017 10:07 pm
Mesaje: 28
Localitate: Targu Mures
In primul rand va multumesc pentru raspunsul detaliat, apreciez efortul, cred ca si restul cititorilor.

De la inceput am presupus ca subiectul este unul general, nu ma asteptam la niste raspunsuri exacte si valabile in orice conditii; mentionez ca aceste teorii nu le-am luat cu subiect si predicat de la cineva anume ci le-am intalnit in articole,filme si forum-uri; mi s-au parut total opuse si de aceea am deschis acest topic; daca sunt singurul care le-a observat, imi asum greseala; eventual pot sa fac un research cand am mai mult timp.

Am sa restrang putin aria pe baza intrebarilor dvs; am dat exemplu caras si platica deoarece sunt cele mai des intalnite, dar ma refeream la toti pestii mici din apa care s-ar putea hrani pe substrat cu nada noastra, excluzand exemplarele mari din aceste specii.Despre crapi vreau sa subliniez ca nu ma refer la pescuit de trofee, unde este alta discutie iar pragul de jos il putem pune la 4-5 kg.

Ca si legatura cu nadirea voi da exemplu un aspect din video-ul din articol (presupun ca acelasi lucru s-ar fi intamplat si pe o apa tulbure): porumbul folosit este fiert foarte tare, este clar ca e atractiv, chiar si crapul il culege inaintea boiliesurilor insa pe el s-au adunat si pesti de 5 cm care il mananca; a mai atras acolo si cel putin o stiuca; crapii desi se hranesc, mi se pare ca o fac destul de prudent si cred ca are legatura cu prezenta celorlalti pesti acolo

Poate o intrebare mai buna ar fi: daca nada atrage si pestii mici, este un lucru bun,rau sau neutru ? stiu ca si aici intervin o serie de factori; de situatii mai precise vorbim cand incepe sezonul :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Joi Ian 18, 2018 10:39 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
okd scrie:
IPoate o intrebare mai buna ar fi: daca nada atrage si pestii mici, este un lucru bun,rau sau neutru ? stiu ca si aici intervin o serie de factori; de situatii mai precise vorbim cand incepe sezonul :)

Boiliesurile si semintele atrag in mod sigur si pesti mici. Am filmat zone nadite cu seminte si boiliesuri in lacuri cu apa limpede si aveam pesti mici pe zona nadita la mai putin de un minut de la momentul nadirii.

Lucrul asta nici nu ma ajuta, nici nu ma deranjeaza, nici nu-l pot evita. Tin cont de el doar in masura in care pestii mici pot sa consume o parte din nada.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Joi Ian 18, 2018 8:16 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
okd scrie:
Poate o intrebare mai buna ar fi: daca nada atrage si pestii mici, este un lucru bun,rau sau neutru ? stiu ca si aici intervin o serie de factori; de situatii mai precise vorbim cand incepe sezonul :)
Pe mine mă interesează ca nada pe care o folosesc să fie cât mai atractivă un timp cât mai lung pentru crap. Sub aspectul atracției - semnalelor de investigare - nu știu să fie vreo diferență între fiziologia unui crap de 4-5kg și a unuia de 20kg. Totodată, vor fi și alți pești (alte specii) atrași de nada respectivă.

Cum am spus în mesajul anterior, în măsura în care peștii mici ar putea accelera eliberarea substanțelor chimice din nadă care atrag crapii și/sau vibrațiile produse de aceștia ar putea potența semnalele de investigare (deși mă îndoiesc), acestea ar putea fi benefice pentru pescar deoarece, teoretic, ar crește atractivitatea nadei.

Peștii de talie mică - fie crapi, fie alte specii de pești care sunt atrași de nada folosită - vor ajunge, cel mai probabil, primii pe zona nădită. Nu îmi dau seama cum aș putea împiedica asta. Faptul că s-ar putea speria crapul sau ar fi mai precaut sesizând peștii mai mici pe zona unde urmează să se hrănească mi se pare improbabil.

Ceea ce m-ar putea încurca - am scris în mesajul anterior - ar fi ca peștii mici să-mi consume nada. În funcție de tipul, compoziția și dimensiunea nadei (groundbait, semințe, pelete, diametrul boilies-ului etc.), aceasta va fi consumată mai repede sau mai greu de peștii mici.

Închei cu o glumă "serioasă": o soluție ar fi să folosim produsele celor care pretind sau vor să ne inducă ideea că nada lor atrage doar peștii mari. :D


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Crapul si pestii mici
MesajScris: Vin Ian 19, 2018 8:39 am 
Neconectat

Membru din: Dum Noi 26, 2017 10:07 pm
Mesaje: 28
Localitate: Targu Mures
va multumesc tuturor pentru raspunsuri, asteptam sezonul sa facem si teste !


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: