CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Apr 25, 2024 3:34 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
MesajScris: Mie Mar 20, 2019 11:16 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
EPISODUL 1 . HAINE si INCALTAMINTE

Acum mult timp am decis ca hainele folosite pe munte sunt mult mai performante decat cele de pescuit datorita unor simple presupuneri bazate pe multitudinea de date tehnice oferite de producatorii de echipament montan .
Nu mai intru in detaliile pe care le puteti gasi pe Google dar la o simpla cautare daca intrati in detaliile tehnice comparative hainele de munte au caracteristici cu mult superioare la nivel de impermeabilitate si respirabilitate fata de majoritatea celor din pescuit .
Am sa fac niste comparatii , diferente , asemanari , preferinte personale despre echipamentul montan vs. cel de pescuit . Pentru a nu genera orgolii ranite , mai repet o data , scriu despre impresii personale , oricine poate avea o opinie diferita .

Abia asteptam frigul sa ma duc si sa ma mandresc cu echipamentul meu montan performant pe balta .
Si la un moment dat ocazia a venit , am fost intr-un Decembrie acum multi ani pe o balta foarte cunoscuta . Temperatura maxima a fost pe la un 4 grade ziua si …cu minus noaptea .
Multe ifose cu echipamentul , au fost chiar cativa pescari care m-au intrebat despre geaca , pantaloni , ghete…etc. .
Pe scurt am inghetat bocna . Noroc de faptul ca de obicei plec cu mai multe genti de haine ca altfel…plecam de pe balta…direct acasa .
Dupa mai mult studiu am descoperit unde era problema . Comparam caldura in exces obtinuta cu echipament in conditii de urcare montana , cu rucsac in spate…cu asteptatul pe un scaun .
In conditii de stationare corpul nu emite prea multa caldura deci singura solutie o reprezinta hainele groase . Nu vreau sa dau prea multe nume de echipament , dar in timp am folosit…multe .
Sa intram putin in detalii :

VARA

Pentru vara e mai simplu , putem folosi aproape orice imbracaminte si incaltaminte .
Pe cat de mult e considerat un moft , o sapca sau o palarie cu factor de protectie cat mai mare este foarte importanta . Am vazut multa lume care a lesinat de la soare .Cele de la echipament montan sunt mult mai performante . O umbrela sau un umbrar sunt la fel de importante , la fel si o crema de protectie . Atentie la crema de soare , daca te dai singur cu ea si apoi faci monturi si nada…nu e bine . Ori te speli pe maini foarte bine dupa , ori pui pe altcineva…de preferinta vreun “dujman” . Valabil si la solutiile anti-insecte .
Incaltamintea cat de usoara si respirabila dar de preferinta cu protectie la degete si cu talpa cat mai “cramponata” . Am vazut multi cu degetele lovite sau zgariate precum si multi cazuti in apa , alunecand pe noroi sau iarba umeda .
Deci incaltamintea montana de vara nu prea seamana cu ce e recomandat la pescuit . Pe munte se poarta ghete sau bocanci si vara . In prima faza am folosit niste pantofi de trail running cu Gore-Tex…mi-au “luat foc” picioarele . Acum folosesc in functie de locul de pescuit papuci Shimano sau daca malul e mai abrupt niste adidasi cu plasa si crampoane serioase pe talpa . Pentru dormit am incercat mai multe variante dar pana la urma am ajuns la un mix de munte&pescuit , lenjerie de lana , costume Nash ZT Polar si Fox Baselayer , ambele exceptionale . In plus se pot folosi ca baza si ziua daca nu vrei sa te schimbi . In cazul unui buget superior recomand baselayer din lana .
Haine ! Recomandabil , chiar daca e cald , camasa sau tricou cu maneca lunga si pantaloni lungi . Pescarul nu isi permite luxul sa isi opreasca activitatea intre orele 13 si 17 cand soarele…rupe . La Arcteryx si la Mammut puteti gasi camasi si pantaloni din niste materiale incredibile . Desi pe moment nu ne dam seama , noaptea…tratam arsuri in loc sa dormim . Imbracamintea trebuie sa fie cat mai confortabila , mai respirabila , de preferina din materiale care absorb transpiratia si se usuca foarte usor . Nu bumbac . Unele dintre materialele mele preferate , derivate din echipamentul montan sunt Scholler , Elastan si materiale cu 3XDry . Ce mi-au placut la hainele de pescuit au fost treningurile . Comode si cu materiale rezistente in special cel de la Nash , urmat de Fox subtire si gros , mai putin Diem .
Tot pentru vara in conditii de ploaie am incercat mai multe solutii din domeniul pescuitului cu rezultate extrem de dezamagitoare . Daca tot l-am laudat pe Nash pana acum , la ploaie costumul Lightweight Waterproof…numai waterproof nu e chiar si dupa tratamente cu Nickwax . Doar putin mai bun , nu cu mult e costumul Nash ZT Duo . De Trakker nu mai stiu cum se numea atunci…ce sa mai zic , era mai praf ! Deci pentru ploaie am ramas si voi ramane la echipamentul montan de Gore-Tex , diferit in functie de anotimp , Pac Lite in 3 sezoane si altele iarna .

PRIMAVARA – TOAMNA

In general pentru noroi serios incaltamintea de pescuit se compune din cizme de cauciuc si bocanci cu partea de baza tot din cauciuc . Nu folosesc , ambele conduc la o transpiratie excesiva si inconfort .
Daca nu e foarte mult noroi folosesc ghete de trekking de 3 sezoane cu Gore Tex din echipamentul montan . Din fericire producatorii au scos cizme din cauciuc cu neopren care ajuta mult la eliminarea transpiratiei , cea mai mare problema a cizmelor din cauciuc clasice . Daca e mult noroi le folosesc .
La capitolul haine in acesta perioada folosesc cel mai mult echipamentul montan , 2 …3…4 straturi in functie de temperatura si windstopper cand nu ploua , daca ploua trecem la costum de Gore-Tex .

IARNA

Iarna cand e frig serios , cam uitam de echipamentul montan . Dupa multe experiente nu prea placute , am ramas la 2 perechi de costume de iarna de pescuit plus cateva piese cu puf . Iarna grosimea conteaza . Recomand si mai mult folosirea lenjeriei si a stratului 1 din lana , plus ciorapii . E un material care tine cald chiar daca e ud .
Daca ar fi sa fac un clasament , puful iese permanent pe locul 1 . Problema acestui echipament e ca nu rezista la ploaie , dar cand este foarte frig nu ploua ci ninge . Hainele din puf in general se lauda cu cateva avantaje , foarte usoare , foarte compresibile deci spatiu mic la transport si foarte calduroase .
Problema e ca greutatea redusa&compresibilitatea nu prea se impaca cu materialele impermeabile . Cu un echipament clasic cu puf daca te prinde o ploaie , incepe sa cantareasca “o tona” .
O varianta mai noua o reprezinta puful siliconat care nu mai atrage atat de multa apa . Ultima fita o reprezinta hainele cu puf si Gore Tex sau Pertex Shield care confera impermeabilitate .
Pe locul 2 ar fi costumul de la Nash ZT sub 20 , costumul cu haina…nu cu geaca . Interesant e faptul ca in momentul in care il scoti din geanta unde sta presat se umfla de zici ca e gonflabil . Tine extrem de cald dar te simti ca intr-o armura , nu te misti prea usor si e greu . In plus ocupa spatiu mare chiar si presat .
Pe locul 3 e costumul cu salopeta de iarna de la Fox care nu tine cald la fel ca Nash , oricum e foarte ok si te simti extrem de comod in el .
Incaltamintea e de genul The North Face M Chilkats II si niste cizme de cauciuc cu neopren .
Am incercat la maxim sa nu dau nume de firme ci de echipament disponibil la partenerii Carponline .
Ma bucur ca Shimano a inceput sa produca echipament cu Gore Tex , nu mai stiu alta firma din pescuit .
Inca nu am probat aceste modele dar niciodata nu e prea tarziu !!!
Va urma un episod cu sacii de dormit .
Spor !


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Mar 21, 2019 9:44 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6007
Florin, multumesc pentru postarea detaliata.

Noi am inceput sa discutam pe forum despre hainele performante, pentru munte, in urma cu cativa ani, plecand de la constatarea ca hainele facute de firmele de pescuit nu faceau fata in anumite situatii. Mai ales in perioada rece a anului. Fie ca nu erau suficient de impermeabile, fie ca nu tineau foarte bine de cald, fie ca erau voluminoase, incomode sau grele.

La unii dintre noi, alegerea se face pe considerentul pretului. Daca atat imi permit, asta pot sa cumpar. End of story. La altii, insa, pretul nu e o problema. Problema e informatia. Firmele de pescuit se adreseaza unui public mai curand neinformat in materie de haine si este in interesul lor (nu al tuturor firmelor, dar al multora) ca publicul sa ramana neinformat. Felul in care sunt concepute si prezentate podusele ne arata clar lucrul asta.

Publicul e sedus de apartenenta la un brand de pescuit si cumpara haine cu sigla brandului. Faptul ca se integreaza in subcultura crapista din jurul lor (unde toata lumea poarta aceleasi haine) le confirma oamenilor ca procedeaza corect. Dar faptul ca un barbat de 25 de ani pescuieste iarna in trening sau sta in ploaie intr-un hanorac de bumbac (cum vedem prin filme) nu inseamna ca asa e bine si ca toti trebuie sa procedam la fel.

In schimb, firmele care activeaza in domeniul hainelor pentru munte si drumetie se confrunta cu un public informat. Aici publicul se intalneste cu situatii mult mai grele si mai riscante. Pe munte, n-ai optiunea sa te urci in masina si sa te duci acasa daca n-ai hainele adecvate, cum putem face la pescuit.

Experienta ta a inceput prin a merge in sens contrar, dar e la fel de interesanta. Ai venit echipat de munte si ai inghetat pe balta. De fapt, e acelasi lucru - trebuie sa stii cum sa te imbraci si sa intelegi foarte bine plusurile si minusurile fiecarui tip de material si de echipament.

In concluzie, nu le recomandam oamenilor sa cumpere neaparat haine de munte sau neaparat haine de pescuit. Le recomandam sa se informeze.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Mar 21, 2019 1:36 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Mai 10, 2013 12:55 am
Mesaje: 248
Titlul este montan vs pescuit ,dar eu am gasit o alternativa pentru timp foarte rece ,-2-6 C. , echipament de vinatoare .
Am un astfel de echipament ,pantaloni si geaca de la Gander Mountain TECH2O pe care il folosesc de 9-10 ani . Pe ploaie moderata ,nu am pescuit cu el pe ploaie foarte puternica , rezista foarte bine , este foarte calduros . Pretul cu mult mai ieftin comparativ cu un echipament de munte . Singurul minus , este mai greu ca un echipament de munte .


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Mar 21, 2019 2:30 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
@Vlad
Daca tot te-ai apucat , sa dezvalui o parte dintre concluziile la care voiam sa ajung mai tarziu :lol: , mai exista o categorie de consumatori referitoare la raportul calitate vs. pret .
Sunt cei care cred ca achizitionarea , de multe ori cu efort financiar serios a unui produs scump , le rezolva toate problemele . Eu cel putin in trecut , am facut parte din aceasta categorie .
Si din acest motiv am facut un subiect distinct cu Gore Tex , orice piesa din acest material e foarte scumpa iar lumea...exact cum am crezut eu acum multi ani se asteapta la minuni aferente pretului respectiv . Atunci am presupus ca daca e in top echipament de munte...ar trebui sa tina si foarte cald , ceea ce nu e cazul . Inca nu exista materialul care sa tina si racoare si cald si impermeabil si maxim de respirabil , bun si in conditii de efort prelungit si in stationare . E la fel ca un Ferrari care e superb pe sosea dar in offroad nu are ce cauta .
Trebuie sa intelegem ca orice piesa de echipament este destinata unui anumit scop iar eu incerc mai mult sa intelegem principiile de la care pleaca folosirea unui echipament .
Subiectul este extrem de vast ceea ce duce la o ingreunare a sintetizarii intr-o ordine perfecta a explicatiilor . Deoarece scriu fara a avea toata informatia asezata intr-o anumita ordine existenta deja , scriu ce imi vine pe moment , s-ar putea ca fiecare dintre noi sa considere necesara o alta ordine de idei .
In mintea mea voiam sa plec usor cu o anumita selectare a echipamentelor in functie de anotimp iar la sfarsit sa descriu principiile de functionare . Poate e bine si invers , din acest motiv in loc sa scriu despre capitolul 2 cortul&sacul de dormit voi scrie cateva principii despre caldura si frig .


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Mar 21, 2019 5:48 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
Am sa plec intai de la efectele caldurii sau al frigului in exces :

1) Dupa cum spunea si Vlad exista unii care pescuiesc iarna in trening...de multe ori unul de "plastic" , eu stiu unii care dorm iarna intr-un cort fara sac de dormit , unii care dorm in masini fara sa porneasca caldura , etc.
Mai stiu unul care intre 14 si 20 de ani pleca in ger cu freza facuta...cu parul ud de avea stropi de apa dupa dezghet pe toate caietele sau foile pe care scria la cursuri . Mai facea baie la copca...si multe alte activitati de vitejie tinereasca .
Individul de care vorbesc :lol: s-a ales cu o sinuzita cronica de care nu poate scapa cu mama medicamentelor si cu o mare sensibilitate a spatelui la frig , din acest motiv acum poarta in mod majoritar salopete...de multe ori si vara daca e mai racoare .

2) Cunosc o gramada de persoane care au facut insolatie sau sunt plini de alunite datorita expunerii prelungite la soare . Desi nu sunt prezentate in mass media sunt zeci sau daca nu sute de persoane care direct de pe plaja ajung la medic sau la spital datorita insolatiei .
Nu mai departe de anul trecut , cand plecam de la Sarulesti intr-un sat era stransa o gramada de lume in jurul a 2 femei mama/fiica...prima nu putea sa stea in picioare iar fiica era lesinata . Nu stiu cum s-a sfarsit dar stiu ca pe tot drumul spre Bucuresti...masina care le ducea la spital , cand…ma depasea cu vreo 160 la ora pe contrasens...cand oprea brusc pentru ca persoanele nu puteau sa respire in masina , asta s-a repetat de vreo 5 ori .

Indiferent ca vorbim de protectia la frig sau la soare , vorbim despre izolatie . Deci de fapt discutam despre cum protejam corpul de frig si de cald .
Cu mult timp in urma am auzit o idee , care nu stiu cat de stiintific e construita dar mie mi se pare interesanta . "Noi nu incalzim casele ci producem caldura mai multa decat pierderile de caldura , in scopul mentinerii unei anumite temperaturi" . Din acest motiv intre 2 case de dimensiuni similare , in aceleasi conditii de frig , cea mai bine izolata consuma resurse mai mici pentru incalzire sau racire .
Raportand la imbracaminte corpul uman este "soba" care produce mai multa sau mai putina caldura iar hainele reprezinta izolatia care ar trebui sa pastreze aceasta caldura . Deci haina nu tine cald sau frig ci izoleaza mai mult sau mai putin corpul uman de factorii externi .
Nu va imaginati cat de mult seamana incalzirea/racirea unei case cu obtinerea unui echilibru termic al unei persoane&imbracaminte .
In principiu la doua categorii asemanarile sunt foarte mari :
- cu cat mai groasa izolatia , indiferent daca e prea cald sau prea frig...cu atat mai bine
- in conditii de umiditate , incalzirea se face greu iar racirea usor
Daca in primul exemplu cu grosimea izolatiei , lucrurile sunt mai simple , voi reveni ulterior la acest subiect , la exemplul numarul 2 e mai mult de discutat .
Vaporizarea se face cu absorbtie de caldura . Din acest motiv atunci cand suntem transpirati ne incalzim mult mai greu , chiar daca avem haine groase . Cati dintre noi care s-au mutat in casa noua sau am fost pe la bunici nu am observat ca putem sa incalzim la maxim...dar caldura se simte abia dupa 2...3 zile . Cati dintre noi pe vreme rece , daca am transpirat sau ne-a plouat , am suferit de frig .
Vara cand faci baie , chiar daca in apa ne simtim confortabil...simtim frig atunci cand iesim din apa desi e cald afara .
Si aici intervine diferenta intre corpul uman si aparatele de incalzire sau racire . Aparatele functioneaza la comanda , vrei rece…setezi…pe rece , vrei cald…setezi …pe cald .
Corpul uman este mult mai complex si se adapteaza in functie de conditii si temperaturi , nu putem il reglam prin butoane . E cald afara corpul stabilizeaza caldura prin transpiratia cu efect de racire prin absorbtia de caldura a vaporizarii , cand corpul simte frig nu mai transpira .
Problema cea mai mare o reprezinta echipamentul destinat unor anumite activitati . In conditii de efort sustinut corpul se incalzeste si transpira pentru reglarea temperaturii . Cand din conditia de efort sustinut , transpirat , corpul trece in regim stationar la conditii de frig , resimte un soc termic si incearca sa-si regleze temperatura . Deoarece transpiratia se transforma in vapori cu consum de caldura , vom simti atunci senzatia de foarte frig si tremuraturi care de fapt reprezinta o simulare a miscarii corpului in conditii statice cu rol de incalzire . Din acest motiv am tot subliniat faptul ca un echipament montan de mars nu are legatura cu echipamentul pentru campare . Din acest motiv si producatorii recomanda echipament destinat fiecarei activitati in parte , deoarece unul all in one…nu exista .
De altfel toti montaniarzii care campeaza in conditii dificile…zapada/frig isi schimba lenjeria si layere-le ude cu unele uscate si trec la haine groase , daca exista buget…din puf . De aceea noi ii vedem cum pleaca in traseu cu echipament de mars , dar nu ii vedem in campare pentru ca acolo noi nu ajungem :D .
Nu stiu si nu caut acum parametri tehnici comparativi ale materialelor de izolatie dar cateva lucruri sunt sigure .
Nu putem sa ne imbracam cu vata bazaltica , polistiren sau caramizi .
Aerul detine cel mai bun raport calitate pret dintre toti izolatorii . Plecand de la constructia castelelor cu ziduri duble….cu aer intre ele , ajungem la frigidere , lazi frigorifice si termosuri care folosesc aerul ca principal izolator , ajungem si la termopane si in sfarsit la haine groase…terminand cu echipamentul din puf . Tot din acest motiv animalele care traiesc in frig au blana mult mai mare , mai in gluma mai in serios…diferenta de blana intre un pichinez de apartament si un ciobanesc de pe varful muntelui .
Grosimea unei haine de fapt inseamna ce dimensiune de izolatie punem intre corp si frig . Bineinteles , depinde si de calitatea materialelor folosite . Nu stiu cum se numea exact la zidurile unei case , banuiesc “pragul termic” care reprezenta punctul de stabilizare a temperaturii din casa cu frigul de afara . Cu cat acest punct era mai in exteriorul zidului cu atat necesarul de incalzire e mai mic . Cred ca exista o similaritate si in domeniul hainelor .
Hai sa vedem cum ne putem proteja mai bine pe soare puternic si frig puternic .

VARA
Haine cat mai usoare , mai respirabile si mai…largi . Cat mai multa protectie a capului . Cat mai multe straturi de protectie intre soare si noi , umbrela , foisor , etc .. Echipamentul montan e mult mai performant , are factori de protectie UV mai mari .
Aici ar trebui sa-i copiem pe beduinii din desert , care poarta turbane si “cearsafurile” cat mai largi pe ei si nu sa folosim…ce spune marketingul . Printre altele detin o sapca cu dublu strat si se cunoaste diferenta . Palariile si sepcile sa nu fie aproape de cap ci cat mai inalte . Multa hidratare !

IARNA
Haine cat mai groase posibil , daca ne miscam o perioada…dril/nadit/etc. , mai dam jos din ele pentru a nu transpira . Cand stam mai mult pe loc/scaun/etc. luam pe noi cea mai groasa haina pe care o detinem . Foarte importanta e o caciula serioasa in stationare sau un fes din polar cand ne miscam . Pare complicat dar nu e .
Aceasta grosime e discutabila din punct de vedere al materialelor folosite . Unii o obtin din materiale ieftine care genereaza greutate , altii folosesc materiale performante…dar scumpe , cum ar fi puful care e comod si usor . Echipamentul din puf nu e totusi perfect…nimic nu e , are o problema cu impermeabilitatea care la echipamentul foarte scump s-a rezolvat deja cu Gore Tex si o alta cu rezistenta mecanica…dar poate fi protejat cu purtarea pe sub o alta haina .
Daca tot e vorba de echipament montan , hai sa comparam echipamentul montan de campare si nu cel de mars . Aici cred ca ar trebui sa-i copiem pe eschimosi si alte persoane care traiesc in ger . Ei se imbraca cu blanuri sau puf . Destul de ieftine sunt si niste polare groase .
Langa apa , in conditii de umezeala , intotdeauna e mai frig !
Sper ca se intelege ceva din text ! Am incercat sa folosesc un limbaj comun si nu termeni foarte pretentiosi si nu stiu ce a iesit . Am incercat si sa nu dau nume de echipament , sa existe posibilitatea oricui sa investeasca mai mult sau mai putin .


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Mar 22, 2019 3:56 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
Cu tot respectul posibil vreau sa intreb colegii de forum , daca subiectul prezinta interes sau nu .
Nu imi place sa plictisesc pe nimeni !
Si nu vreau sa procedez ca in bancul cu am ajutat o batrana sa treaca strada si m-am chinuit pentru ca ea...nu voia !


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Mar 22, 2019 4:09 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Apr 24, 2018 1:14 pm
Mesaje: 2
Mi se par foarte interesante expllicatiile
Pe mine ma intereseaza


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Mar 22, 2019 4:53 pm 
Neconectat

Membru din: Lun Feb 17, 2014 7:56 pm
Mesaje: 26
Localitate: Iasi
foarte interesant, informatii foarte utile, nu te lăsa :D


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Mar 22, 2019 5:03 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
Multumesc Dragos si Lucian :D ! Mai ales ca din cate vad Dragos si-a facut cont...tocmai pentru aceasta postare .
As vrea sa stiu daca mai sunt si altii interesati , altfel pot trimite postarile pe PM...foarte usor :lol: , catre
Dragos si Lucian .


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Mar 22, 2019 5:13 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Sep 13, 2016 10:00 am
Mesaje: 98
Sa știi ca și eu sant interesat de topic, mai ales ca doar ce mi-am cumpărat o geaca și pantaloni de la trespass, exact cu 1 săptămâna înainte sa aduci tu discuția...


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 34 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: