Testarea firelor

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Este unul dintre foarte putinii pescari competenti care pun la dispozitia publicului informatii de calitate fara sa aiba niciun interes comercial. 

Data: 03 iunie 2019 1 comentariu

DIAMETRUL REAL

 

Am insistat asupra rigurozitatii procedurilor de testare care sa asigure rezultate de incredere deoarece am vazut de mai multe ori, in magazinele de pescuit, urmatorul "test": se ia firul, se face un nod simplu (uneori fara sa se umezeasca) si se trage (uneori smucit) de capete. Daca firul se rupe "repede" sau "usor", inseamna ca nu este bun. Evident, aceste "teste" sunt complet irelevante, din mai multe motive: in primul rand, astfel de noduri nu se folosesc in pescuit, iar rationamentul "daca se rupe la un nod atat de simplu, se va rupe la fel si la alte noduri" este gresit. Nu toate nodurile rezista la fel pe orice tip de fir (monofilament, fluorocarbon, textil). In al doilea rand, cel care face testul "la mana" nu are nicio informatie cu privire la forta si viteza cu care a tensionat firul. Prin urmare, avem doar o apreciere subiectiva. Este bine sa retinem ca, atunci cand vorbim despre parametri masurabili, impresiile si parerile noastre au, cel mult, o valoare orientativa, dar sunt complet irelevante in comparatie cu rezultatele testelor care respecta normele si standarde.

Testarea_firelor_3

Alegerea corecta a firelor in functie de conditiile de pescuit si pestii vizati este un subiect important si amplu, in acelasi timp, care ar necesita un articol sau o serie de articole pentru a trata in detaliu toate aspectele. Voi spune doar ca regula de baza este sa se foloseasca firul cel mai rezistent pentru situatia data. Ce inseamna asta? Ca nu are sens sa aleg un monofilament subtire - de exemplu, de 0,25mm - daca urmeaza sa pescuiesc plantat la distante mari sau sa lansez la distante mici, mai ales daca stiu ca substratul este dificil. Este mai util sa aleg un monofilament gros. Invers, siguranta data de un fir gros - de exemplu, de 0,40mm - devine irelevanta atunci cand, pescuind lansat, nu voi putea ajunge la distanta care trebuie, acolo unde sunt pestii, tocmai din cauza firului. In concluzie, e bine de retinut ca nu exista un fir bun pentru orice situatie.

Testarea_firelor_9

De ce este important diametrul real al firului? Principalul motiv este sa stim cat fir incape pe tambur. De exemplu, daca tamburul are capacitatea de 350m de 0,40mm, iar diametrul real este de 0,43mm, voi constata - daca masor firul atunci cand umplu tamburul - ca au intrat doar 300m. Asta nu ar fi atat de grav, ca dau firul jos si cumpar altul. Mai grav este daca sunt convins ca am 350m pe tambur, ma duc la pescuit, unde trebuie sa plantez la 300m si, surpriza, constat ca nu-mi ajunge firul. Un alt motiv este ca unele lacuri - din ce in ce mai multe - impun, prin regulament, diametrul minim pentru firul principal si inaintas. Cunosc cazuri in care administratia lacului a masurat, prin sondaj, diametrul firului si pescarilor care nu aveau fire conform regulamentului nu li s-a permis sa pescuiasca. Nu in ultimul rand, cei care pescuiesc la distante extreme stiu ca diametrul firului este unul dintre factorii cu o mare influenta. Daca firul este etichetat ca avand diametrul de 0,25mm, dar in realitate are 0,27mm, vom pierde din distanta, fata de un fir care are in mod real 0,25mm.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Dragos

9 iunie 2019

Nu pot posta comentariu pe blog, dar pot aici. O observatie: Trabucco XPS Velvet Procast de 0.28 aparent apierdut in greutate dupa 48h de stat in apa. (0.002g)

Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish