Strategii pentru Varlaam

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 22 noiembrie 2014 7 comentarii

SEMNIFICATIA CAPTURII

 

Varlaam si-a facut aparitia intr-un moment de maturizare a pietei din Romania. Cu cinci ani in urma, un lac ca Varlaam ar fi avut un public restrans. Cu zece ani in urma, n-ar fi avut niciun fel de public. Cine era dispus sa astepte o trasatura cu zilele? Ce lac de genul asta ar fi fost rentabil? Mult timp, publicul a fost interesat numai de lacuri bazate pe densitate ridicata de crap si, implicit, pe frecventa capturilor. Pe asemenea lacuri, datorita densitatii, crapii tind sa stagneze sau sa piarda in greutate, dar clientii nu sunt preocupati de cresterea lor, cata vreme crapii sunt oricum mari si se prind relativ usor. Frecventa si densitatea de pe carpodromuri sunt cea mai buna reteta pentru a atrage atentia, lucru verificat pe lacuri din toata Europa. Carpodromurile sunt apele cele mai importante pentru dezvoltarea pietei, capteaza cei mai multi pescari, sustin cel mai bine industria pescuitului (producatori, magazine, presa). Dupa ce au absolvit scoala carpodromurilor, unii incep sa caute, insa, lacuri cu profil diferit - fie lacuri salbatice, necunoscute, unde faci munca de explorare, fie lacuri de mare intindere, unde prima problema e sa gasesti pestele, fie lacuri mici, cu crapi capitali, dar putini si foarte prudenti. Aici, pescuitul e mai dificil, dar sunt lacuri care combina perspectiva unor trofee memorabile cu o atmosfera speciala. Astfel de lacuri raman intotdeauna in minoritate fata de carpodromuri, dar cu cat piata locala e mai matura, cu atat publicul lor e mai substantial.

Strategii_pentru_Varlaam_3

Eram convins ca Varlaam poate avea publicului lui. Vazusem in ultimii ani zeci de pescari pescuind cu tenacitate pe lacuri grele si multi erau interesati de ceea ce le puteau oferi aceste lacuri tocmai datorita dificultatii si eventual misterului lor, desi adevarul e ca, de multe ori, lacurile astea nu le ofereau nimic, doar iluzii, pentru ca fusesera golite de peste fara ca ei sa stie. Crapi mari, prinsi in conditii usoare, nu-i mai tentau. Era o experienta pe care o consumasera. La inceput, conteaza frecventa capturilor. Apoi, marimea lor. Dupa un timp, meritul capturii incepe sa conteze si el. Pentru anumiti pescari, poate ajunge sa conteze in primul rand. Varlaam avea ingredientele necesare pentru a da satisfactie si prin marimea capturilor, si prin faptul ca pestii nu erau usor de prins. In vara, cand bradisul de pe sectorul B urcase la suprafata si acoperise suprafete mari, ca un covor gros, era clar ca sectorul B e mai greu de pescuit decat sectorul A si ofera mai putin peste si totusi un mic grup de pescari prefera sa pescuiasca pe el, tocmai pentru ca punea problemele cele mai mari. Era impresionant sa-i vezi luptandu-se cu bradisul compact, stand cate trei-patru zile pentru un crap de nici 15kg, uneori fara sa prinda nimic si intorcandu-se dupa o saptamana ca sa o ia de la capat tot acolo, in timp ce la cativa pasi, pe sectorul A, pe locuri mai confortabile, se prindeau crapi mai mari cu o mai mare frecventa.

Strategii_pentru_Varlaam_10

Regulamentul lacului starnise mici controverse inainte de deschiderea lacului, dupa cum banuiam, pentru ca era neobisnuit in anumite privinte. Administratia cerea fire cat mai groase, interzicea anumite modele de carlige si recomanda pescuitul plantat, iar pe sectorul B, in zonele cu bradis, folosirea barcii era obligatorie. Contrast total cu regulamentele altor lacuri, dar n-avea importanta. Regulile de la Varlaam aveau sens in raport cu specificul lacului si cu politica administratiei. Efectele acestor reguli s-au putut vedea cel mai bine prin starea de sanatate a pestilor. Dupa un sezon de pescuit intens, crapii sunt intacti. Multi arata ca si cum n-ar fi fost prinsi niciodata.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Bogdan

5 decembrie 2014

Multumesc pentru raspuns. Ar fii perfect daca ati putea muta discutia pe forum si eventual sa lasati aici linkul discutiei pentru a-l putea accesa. In felul acesta cred ca putem vedea parerea mai multor pescari cu experienta. Va multumesc!

Vlad Pavlovici

1 decembrie 2014

Nu se poate spune ca, pe lacuri, lansetele trebuie sa stea neaparat cu varful in jos. Pozitia corecta a lansetelor tine de locul pe care pescuiesti si de distanta la care pescuiesti. Discutia e mai lunga, ti-as propune sa o transferam pe forum. Pe sectorul B de la Varlaam, apropo de articolul de mai sus, ai un covor de bradis in fata si e recomandat sa tii lansetele cu varful in sus, ca sa scoti firul din apa cat poti de mult, altfel va fi ingropat in bradis pana la mal. Pe sectorul A, unde nu e bradis, lansetele se pot tine cu varful la apa.

Bogdan

30 noiembrie 2014

Domnule Pavlovici, o mica intrebare fara legatura cu subiectul articolului: observ din ce in ce mai des in pozele de profil orientarea lansetelor cu varful in sus pe ape statatoare. Din mica mea experienta stiu (stiam?) ca pe apele statatoare este recomandat ca lansetele sa fie orientate cu varful in jos (cat mai aproape de suprafata apei pe cat posibil) pentru a scufunda cat mai bine linia principala, in timp ce pe apele curgatoare este recomandat pescuitul cu varfurile ridicate pentru a avea cat mai putin fir scufundat in apa. Pana la urma, pe apele statatoare, care este pozitia corecta (sau recomandata) a varfurilor, in jos sau in sus??? Va multumesc!

ILCACI VIOREL

27 noiembrie 2014

O abordare corecta. MULTUMESC.

Vlad Pavlovici

27 noiembrie 2014

M-am referit la numarul real al crapilor de peste 20kg, care nu trebuie confundat cu numarul capturilor. Daca avem doi crapi de 20kg in lac si fiecare e prins de cinci ori intr-un sezon, avem zece capturi de 20kg in sezonul respectiv, dar numai doi crapi de 20kg reali. I-am numit "unici". E un inventar care da o imagine corecta asupra populatiei de crapi care ne intereseaza. La Varlaam, am inventariat unsprezece exemplare de 20kg sau mai mari pana acum. Anul viitor, e posibil sa fie de doua ori mai multe, din motivele explicate in articol.

ILCACI VIOREL

27 noiembrie 2014

Dl Pavlovici ati folosit de citeva ori in acest articol expresia "crapi unici".Sa inteleg ca v-a referiti la crapi prinsi doar o singura data?
Felicitari pentru acest PROIECT. La mai multe.

William Joyce

25 noiembrie 2014

Un articol extraordinar si mai mult de cat atat, o noua viziune si abordare a pescuitului din Romania. Sa speram ca Varlaam e primul semn de maturizare a fenomenului de carpfishing de la noi.

La cat mai multe lacuri de acest profil...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma