Strategii pentru Varlaam

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 22 noiembrie 2014 7 comentarii

RITMUL DE CRESTERE

 

In 2014, lacul a produs zeci si zeci de crapi diferiti de la 15kg in sus. Pescuitul n-a fost simplu nicio clipa si, chiar si in cele mai bune zile, in care unii pescari prindeau crap dupa crap, cu o frecventa ireala pentru Varlaam, altii nu prindeau nimic. Si nu pentru ca pescuiau gresit, ci pentru ca asta e specificul lacului. De la o luna la alta, Varlaam si-a castigat notorietatea de lac pe care ai toate sansele sa iti stabilesti un nou record personal. Lacul insusi si-a stabilit recorduri personale noi, cu un exemplar de 25kg pe sectorul A si unul de 21,2kg pe sectorul B. Sectorul A s-a dovedit mult mai productiv decat sectorul B, avand si avantajul ca e mai mic si poate fi pescuit relativ usor pe toata suprafata, in timp ce sectorul B are o suprafata de trei ori mai mare, are locuri deocamdata inaccesibile si are zone intinse acoperite cu bradis, in care pescuitul e dificil. Aparent, are si mai putin peste, dar e greu de facut o evaluare corecta atat timp nu poate fi pescuit la fel ca sectorul A. Cand bradisul va fi curatat si se vor face standuri pe toate malurile, e posibil sa descoperim crapi mari care, pana acum, au scapat neprinsi.

Strategii_pentru_Varlaam_6

Sectorul A, zona cea mai comoda si mai picturala a lacului, a fost pescuit intens si aici se poate face o analiza precisa a rezultatelor. Statisticile care ne intereseaza sunt cele referitoare la trofee: cate capturi de peste 20kg s-au inregistrat, cati crapi UNICI de peste 20kg exista in sectorul A si care este ritmul de crestere al crapilor mari? De la inceputul lunii aprilie, cand lacul s-a deschis pentru public, si pana la sfarsitul lunii noiembrie, s-au inregistrat 36 de capturi care au depasit 20kg. Dintre ele, 32 au fost publicate in presa; au fost patru capturi pe care administratia a decis sa nu le afiseze, pentru ca fotografiile nu erau suficient de bune, iar crapii erau oricum cunoscuti. Evident, multe capturi se repeta - cate dintre ele reprezinta crapi unici? Din analiza fotografiilor, rezulta ca exista cel putin unsprezece crapi unici de peste 20kg. Pe langa ei, s-au inregistrat 16 capturi intre 19kg si 19,9kg, iar analiza fotografiilor a aratat ca sase dintre aceste exemplare sunt crapi unici. Motivul pentru care am urmarit cu atentie crapii de peste 19kg este ca majoritatea, daca nu toti, vor depasi pragul de 20kg in primavara lui 2015. Nu e exclus ca si crapii care au 18,5-18,9kg la sfarsitul toamnei sau ajunga la 20kg in primavara. In concluzie, conform celor mai prudente estimari, in aprilie-mai 2015, sectorul A de la Varlaam ar trebui sa aiba in jur de 20 de crapi de minim 20kg, pe o suprafata de sapte hectare. Exemplarele cele mai mari vor avea aproximativ 24-25kg.

Strategii_pentru_Varlaam_2

Toate aceste date trebuie corelate cu ritmul de crestere. Crapii de la Varlaam au avut un ritm de crestere exceptional in cei noua ani in care nu au fost pescuiti (introdusi la 50g in 2005, au ajuns la 25kg in aprilie 2014), insa pescuitul intens induce stres, mai ales asupra crapilor prinsi frecvent, si poate incetini ritmul normal de crestere. Un exemplu de efect al stresului este scaderea in greutate a unui crap de 25kg, recordul actual al lacului, care a fost prins si reprins de sapte ori intr-un interval de numai opt saptamani si, pana la urma, mutat de pe sectorul A pe sectorul B, pentru ca pierdea in greutate, iar ranile din gura nu mai aveau timp sa se vindece. Sub aspect comercial, un exemplar de 20kg care se prinde des poate fi un avantaj pentru lac, dar Varlaam are alta politica si crapii trebuie sa creasca. Daca lasam la o parte cresterile in greutate influentate de pregatirea pentru depunerea icrelor, in aprilie-mai, si pe care le putem considera cresteri artificiale (ceea ce nu micsoreaza cu nimic valoarea capturilor de primavara pentru pescari), ne putem orienta dupa greutatea pestilor de la un an la altul, de-a lungul toamnei. In iulie, august si septembrie, lacul abunda in hrana, micile scoici Dreissena colonizeaza orice structura, iar pestele se hraneste intens. Daca urmarim greutatea acelorasi crapi prinsi in aceeasi perioada de toamna, de la un an la altul, putem avea o imagine asupra evolutiei lor. Varlaam pare sa-si fi pastrat ritmul de crestere - crapi prinsi in toamna trecuta la greutati de 15-17kg aveau in medie cu doua kilograme mai mult in toamna asta. O oglinda crescuse de la 15,5kg (noiembrie 2013) la 17,6kg (octombrie 2014). Un comun crescuse de la 17,5kg (octombrie 2013) la 19,8kg (septembrie 2014). Toti crapii comparati de la un an la altul inregistrasera cresteri, iar cei mai multi dintre ei, cresteri notabile.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Bogdan

5 decembrie 2014

Multumesc pentru raspuns. Ar fii perfect daca ati putea muta discutia pe forum si eventual sa lasati aici linkul discutiei pentru a-l putea accesa. In felul acesta cred ca putem vedea parerea mai multor pescari cu experienta. Va multumesc!

Vlad Pavlovici

1 decembrie 2014

Nu se poate spune ca, pe lacuri, lansetele trebuie sa stea neaparat cu varful in jos. Pozitia corecta a lansetelor tine de locul pe care pescuiesti si de distanta la care pescuiesti. Discutia e mai lunga, ti-as propune sa o transferam pe forum. Pe sectorul B de la Varlaam, apropo de articolul de mai sus, ai un covor de bradis in fata si e recomandat sa tii lansetele cu varful in sus, ca sa scoti firul din apa cat poti de mult, altfel va fi ingropat in bradis pana la mal. Pe sectorul A, unde nu e bradis, lansetele se pot tine cu varful la apa.

Bogdan

30 noiembrie 2014

Domnule Pavlovici, o mica intrebare fara legatura cu subiectul articolului: observ din ce in ce mai des in pozele de profil orientarea lansetelor cu varful in sus pe ape statatoare. Din mica mea experienta stiu (stiam?) ca pe apele statatoare este recomandat ca lansetele sa fie orientate cu varful in jos (cat mai aproape de suprafata apei pe cat posibil) pentru a scufunda cat mai bine linia principala, in timp ce pe apele curgatoare este recomandat pescuitul cu varfurile ridicate pentru a avea cat mai putin fir scufundat in apa. Pana la urma, pe apele statatoare, care este pozitia corecta (sau recomandata) a varfurilor, in jos sau in sus??? Va multumesc!

ILCACI VIOREL

27 noiembrie 2014

O abordare corecta. MULTUMESC.

Vlad Pavlovici

27 noiembrie 2014

M-am referit la numarul real al crapilor de peste 20kg, care nu trebuie confundat cu numarul capturilor. Daca avem doi crapi de 20kg in lac si fiecare e prins de cinci ori intr-un sezon, avem zece capturi de 20kg in sezonul respectiv, dar numai doi crapi de 20kg reali. I-am numit "unici". E un inventar care da o imagine corecta asupra populatiei de crapi care ne intereseaza. La Varlaam, am inventariat unsprezece exemplare de 20kg sau mai mari pana acum. Anul viitor, e posibil sa fie de doua ori mai multe, din motivele explicate in articol.

ILCACI VIOREL

27 noiembrie 2014

Dl Pavlovici ati folosit de citeva ori in acest articol expresia "crapi unici".Sa inteleg ca v-a referiti la crapi prinsi doar o singura data?
Felicitari pentru acest PROIECT. La mai multe.

William Joyce

25 noiembrie 2014

Un articol extraordinar si mai mult de cat atat, o noua viziune si abordare a pescuitului din Romania. Sa speram ca Varlaam e primul semn de maturizare a fenomenului de carpfishing de la noi.

La cat mai multe lacuri de acest profil...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma