Proiectul Varlaam

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 16 iunie 2014 1 comentariu

PROFILUL LACULUI

 

In peisajul lacurilor de crap mare din Romania, Varlaam e un lac atipic in mai multe privinte. Nu e o ferma piscicola, nu e nici un lac natural. E complet artificial la origine, fiind format pe o balastiera. Are o peninsula si doua insule mari - artificiale si ele. Au fost create intentionat, pentru a da balastierei elemente decorative. O parte din maluri sunt impadurite si, daca vezi lacul in sezonul cald, vegetatia luxurianta iti da impresia ca ai in fata un lac salbatic, dar de fapt fiecare copac a fost plantat cu intentii peisagistice. Alte lacuri sunt populate cu crapi mari, la Varlaam crapii au crescut mari de la sine, datorita bogatiei lacului, bogatie care e pur si simplu un accident al naturii. Nimeni n-a introdus aici coloniile de scoici Dreissena care ofera crapului una dintre cele mai consistente surse de hrana, nimeni n-a creat densitatea de stiuci si salai care lichideaza an de an ciortanii, lasand crapii mari sa profite in liniste de hrana lor abundenta. Lasat in voia naturii (dar bine pazit), lacul a evoluat in timp de o maniera impresionanta.

Proiectul_Varlaam_1

Cand l-am descoperit, in 2013, a fost o revelatie datorita combinatiei de crapi foarte mari, peisaje estetice si conditii confortabile, la doar 25km de Bucuresti. Acum, cand Varlaam a intrat in circuitul lacurilor pescuite in sistem Catch & Release, l-am invitat pe Madalin Barnea, unul dintre administratorii lacului, la o discutie despre impactul lacului asupra pescarilor.

Proiectul_Varlaam_7

Vlad Pavlovici: Madalin, au trecut doua luni si jumatate de cand Varlaam s-a deschis pentru public, in special pentru pescarii de crap. E un lac compus din doua sectoare, care nu se pescuiesc in acelasi fel. Care e "geografia" acestor sectoare si cum s-a ajuns aici? 

Madalin Barnea: Cele doua sectoare - A si B - par lacuri diferite. Sunt despartite de un dig, dar nivelul apei este acelasi. Sectoarele comunica printr-un tub, insa pestele nu poate trece dintr-o parte in alta. La inceputurile existentei lacului, a fost un singur bazin, care a fost compartimentat la un moment dat in cele doua bazine de astazi. Compartimentarea s-a facut din motive care tin de extractia balastului. Lacul este format pe o balastiera si are anumite avantajele care decurg de aici: claritatea apei, adancimi diverse, multe structuri. Pe o zona a sectorului B, extractia balastului se face in continuare si e planificata se incheie la sfarsitul lui 2014.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Cristi

16 iunie 2014

Foarte interesant articolul! Felicitari.
Imi puteti spune va rog c-am cat costa un crap de 15kg? De unde se pot procura asemenea pesti, cu acte! Foarte important, pe viitor as dori sa intru un posesia unui lac si as dori sa stiu c-am cat costa un peste de 15kg.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma