Pescuit la punct fix

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 21 noiembrie 2018 2 comentarii

RECOMANDARI GENERALE

 

Inchei cu cateva recomandari pe care le consider foarte importante atunci cand pescuim cu firul in clips:

#1 - cand se executa lansari repetate, cum este cazul sesiunilor de nadire sau trasaturilor dese, e bine sa scoatem firul din clips si sa-l repozitionam cativa centimetri mai sus sau mai jos, pentru a nu uza (pana la rupere) firul.

§2 - forta cu care executam lansarea trebuie calibrata astfel incat oprirea in clips sa nu fie violenta, riscand sa rupa firul sau clips-ul sau, daca nu se intampla asta, elasticitatea firului - in special monofilamentele - sa ne arunce montura inapoi o distanta semnificativa.

Pescuit_la_punct_fix_3

§3 - pentru a fi cat mai aproape de tinta, plumbul sau racheta de nadire trebuie sa se opreasca in clips chiar deasupra luciului apei.

§4 - pentru a proteja firul - textil, monofilament sau fluorocarbon - este indicat sa folosim mulinete ale caror clipsuri sunt de calitate, proiectate sa protejeze firul.

§5 - buclele sa se formeze in forma cifrei opt atat pentru a reduce riscul incurcarii, cat si pentru a sta mai bine pe picheti.

§6 - buclele sa fie tensionate cat sa nu faca burta, pentru a ne asigura ca lungimea firului este aceeasi sau aproape aceeasi de fiecare data.

Pescuit_la_punct_fix_4

Prezint separat ultima recomandare deoarece o consider cea mai importanta. Indiferent de metoda folosita pentru a pozitiona firul in clips, dupa ce montura a ajuns in locul dorit, trebuie sa scoatem firul din clips, in asteptarea pestelui, mai ales atunci cand vizam exemplarele mari. Altfel, riscam ca, in urma unei trasaturi violente din partea unui peste de talie mare, sa ramanem fara lanseta, sa ne ajunga in apa rod pod-ul impreuna celelalte lansete, sa ne cada lanseta sau lansetele pe pamant, sa ni se rupa firul de la clips, sa ni se rupa clipsul sau cine stie ce alte lucruri s-ar putea intampla. Nu va bazati pe faptul ca sunteti atenti, ca stati langa lansete, ca aveti viteza de reactie sau ca sunteti pescari experimentati. Este suficient sa gresim o singura data.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Alexandru Petcu

22 iulie 2019

Salut, in primul rând salut acest articol, este binevenit și ajuta. Eu poziționez montura “din ochi”, am găsit locul unde vreau sa nădesc, apoi arunc o data montura care de cele mai multe ori cade cu 1-2m mai aproape de locul unde vreau sa pescuiesc.De cele mai multe ori folosesc pescuitul la punct fix atunci când pescuiesc malul opus sa o insula și îmi place sa pun montura exact la marginea unui copac căzut in apa. De aceea după prima lansare pe care o fac intenționat cu 1-2 m mai aproape, ma dau in spate distanță care îmi lipsește și apoi pun in clips. Încă un detaliu important este ca atunci când lansez in locul dorit nu o fac de lângă rod-pod ci la minim 2-3 metrii din spatele lui și îmi pun un semn la piciorul stâng.Distanță de aruncare fata de cea a rod-pod-ului o calculez și in funcție de adâncimea apei, dacă apa are 2m atunci arunc de la 5m din spatele rod-pod ca atunci când montura atinge apa, eu mai fac 2-3 pași rapizi in fata ca plumbul sa ajungă pe fund exact la locul dorit

Radu

24 noiembrie 2018

Va multumesc!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma