Pescuit la punct fix

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 21 noiembrie 2018 2 comentarii

KORDA DISTANCE STICKS

 

Am spus mai sus "picheti", dar teoretic se poate folosi orice bat, bara, tija sau teava care poate fi infipta in pamant. Mai mult, exista produse specializate pentru asa ceva, cum ar fi Distance Sticks (variantele normala si XL) de la Cygnet, Spot On Stix de la Nash, Distance Sticks de la Korda, Yard Sticks de la Avid, Wrappers (Measuring Sticks) de la Gardner sau Distance Stick Set de la NGT.  Un produs care mi-a atras atentia, dar pe care n-am avut ocazia sa-l testez este Distance Keeper. Este un echipament electronic care a fost proiectat tocmai pentru a elimina pichetii. Dintre, sa le zic generic, distance sticks-urile pe care le-am analizat in vederea achizitiei si folosit, cele mai bune mi se par cele de Korda dezvoltate in parteneriat cu JAG Products. De ce le consider cele mai bune? Deoarece au fost proiectate sa rezolve principalele problemele cu care m-am confruntat in utilizarea acestor produse si, totodata, inca nu le-am gasit niciun dezavantaj.

Pescuit_la_punct_fix_5

Prima si, in acelasi timp, cea mai mare problema pe care o mentionez se refera la cazurile in care buclele ies (aluneca) de pe picheti ducand la incurcarea firului, riscul crescand semnificativ atunci cand vantul bate perpendicular pe bucle. Cei de la Korda au striatii (santuri) care fac ca firul sa nu alunece si sa il tina in pozitie fixa pe pichet. O alta problema cu care m-am confruntat a fost solul foarte dur - cum am intalnit pe unele balastiere - in care cu greu reuseam sa infig pichetii normali. Inginerii de la JAG au facut varfurile pichetilor astfel incat, prin rasucirea pichetului, folosindu-se tija speciala cu care sunt livrati, pot penetra mai usor solurile dure. Initial am crezut ca inaltimea (dimensiunea) redusa a Distance Sticks de la Korda este un dezavantaj, fiindu-mi teama ca buclele vor aluneca mai usor decat de pe pichetii mai inalti. Ulterior am constatat ca acesta este de fapt un avantaj, pe langa faptul ca este mai comod la transport. Nu doar ca buclele nu alunecau datorita striatiilor, dar, pichetii fiind mai scurti, se reduce timpul in care desfasor firul formand buclele in forma de opt deoarece plimb varful lansetei pe o distanta mai mica. Totodata, atunci cand recuperez firul pe mulineta, acesta iese mai usor de pe picheti. Daca pichetii sunt inalti, sunt cazuri in care firul se „impiedica" in picheti. Un alt plus de utilitate este nivela cu bula aflata in partea de sus a pichetului care ma ajuta sa il fixez in pozitie verticala.

Pescuit_la_punct_fix_6

Desi s-ar putea crede ca doar cei perfectionisti s-ar uita la aceste aspecte, respectiv ca pichetul sa fie perpendicular pe sol, din experienta am constatat ca daca pichetul este inclinat spre interior (spre celalalt pichet), creste riscul ca buclele sa alunece si sa iasa de pe pichet, iar daca pichetul este inclinat spre exterior, va fi mai dificila recuperarea firului de pe picheti dupa ce a fost pozitionat in clips. Un alt element care merita mentionat este locasul pentru izotopi pozitionat in partea de sus, sub nivela. Am constatat ca ma ajuta sa nu ma impiedic noaptea de distance sticks. Desigur, nu ii pun chiar in calea mea de la cort spre lansete dar, in functie de conformatia standului de pescuit, este posibil sa fim constransi sa amplasam pichetii intr-o zona in care ajungem destul de des. Ultimul lucru pe care vreau sa-l mentionez este sistemul ingenios format din doua cleme de plastic care asigura transportarea in siguranta a celor doi picheti. Pe de o parte, varfurile ascutite si taioase sunt acoperite, protejand astfel celelalte lucruri din bagaj si, pe de alta parte, tin laolalta pichetii si tija pentru rasucirea pichetului la fixarea in sol.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Alexandru Petcu

22 iulie 2019

Salut, in primul rând salut acest articol, este binevenit și ajuta. Eu poziționez montura “din ochi”, am găsit locul unde vreau sa nădesc, apoi arunc o data montura care de cele mai multe ori cade cu 1-2m mai aproape de locul unde vreau sa pescuiesc.De cele mai multe ori folosesc pescuitul la punct fix atunci când pescuiesc malul opus sa o insula și îmi place sa pun montura exact la marginea unui copac căzut in apa. De aceea după prima lansare pe care o fac intenționat cu 1-2 m mai aproape, ma dau in spate distanță care îmi lipsește și apoi pun in clips. Încă un detaliu important este ca atunci când lansez in locul dorit nu o fac de lângă rod-pod ci la minim 2-3 metrii din spatele lui și îmi pun un semn la piciorul stâng.Distanță de aruncare fata de cea a rod-pod-ului o calculez și in funcție de adâncimea apei, dacă apa are 2m atunci arunc de la 5m din spatele rod-pod ca atunci când montura atinge apa, eu mai fac 2-3 pași rapizi in fata ca plumbul sa ajungă pe fund exact la locul dorit

Radu

24 noiembrie 2018

Va multumesc!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma