Paradisul pierdut

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 21 iunie 2015 3 comentarii

PERIOADA DE STAGIATURA

 

If you lose don't lose the lesson. Daca pierzi, nu pierde lectia, spun englezii. Partida nu fusese pierduta, dar invatasem o lectie pe care balta avea s-o repete, in fiecare anotimp si indiferent de loc. In primavara, am avut confirmarea. Am stat pe acelasi vad, alaturi de un prieten pe care l-am lasat sa abordeze locul fara sa-i spun nimic. Eram curios ce-o sa iasa. Si el era curios. A pescuit de pe mal ca la carte: sondare cu markerul, nadire cu spodul, aruncari la punct fix cu pungi solubile, monturi anti-eject fine etc. Atat ca dadea pe mijlocul apei, privind si el peste palcul de stuf din fata. Grigore si cu mine am scos primul crap din bordura inainte sa fi pus macar de-o cafea. Prietenul meu n-a vazut o trasatura mai bine de 36 de ore. Pana la urma, s-a convins ca pierde vremea (era limpede pentru mine ca nu e o intamplare, pescuitul pe larg n-avea sanse) si Grigore i-a plantat o montura la nici 15 metri in fata, direct in agatatura de care se temea. Cum era de asteptat, i-a tras imediat. A pierdut pestele, l-a pierdut si pe urmatorul, dar de aici incolo era simplu si, dupa cateva ajustari ale echipamentului a inceput sa scoata crapii pe mal.

Paradisul_pierdut_13

Prin iunie, am facut o campanie de nadire de doua saptamani, pe unul dintre locurile consacrate: coada de lac, margini de plaur, un canal care intra in adancul cociocului, adancimi diferite, zone de rezidenta, de hranire, de tranzit. Tot ce ti-ai putea dori ca pescar. Era un vad pe care scria CRAP cu majuscule. De data asta, nadirea a avut efect, pentru ca o nimerisem chiar pe masa din sufrageria pestelui, si urmatoarele saptamani au fost efervescente. Intr-o noapte ploioasa (cand am ramas fara lanterna si am pescuit intr-un intuneric total, pe bajbaite, neavand nici macar un chibrit) am luat si unul dintre crapii salbatici ai baltii. Nu mai vazusem un asemenea exemplar de ani buni. Formidabil de lung, cu spatele negru si solzi aramii. Privindu-l in minciog, parea sa bata spre 15kg. Cantarul ne-a aratat insa 9kg. L-am cantarit de trei ori, cifra era corecta. Un pachet de muschi, cu stomacul lipit de sira spinarii. Pe cantar, nu facea impresie, dar acest crap din filonul original, autentic al lacului, care ne amintea de trecut, era pentru noi ca un premiu. 

Paradisul_pierdut_16

Cu asta, am incheiat o perioada de stagiatura, la sfarsitul careia ne lamurisem asupra alegerii locului, nadei, monturilor si stilului de pescuit. Au trecut doi ani pana la urmatoarea partida. Era aproape vara, la sfarsit de mai, si am facut iarasi o nadire preliminara, pe un loc nou. Ca nada, foloseam boiliesuri dintr-un mix rulat doar cu ou, fara lichide nutritive, arome si aditivi de atractie. Mixul era suficient de bun ca sa fie atragator pentru peste si sa-l faca sa revina pe zona nadita.  Adaugam pelete de cambula si nadeam cu cate 4-5kg de pelete si boilies din trei in trei zile. Portia de nada li se va parea unora mica, iar altora, exagerata. Din experienta multor sezoane pe Caldarusani si avand in vedere talia si densitatea de crap, as spune ca era o nadire moderata, nu intensa, a carei eficienta urma sa se vada in timp.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

22 iunie 2015

Multumesc pentru aprecieri. Daca aveti timp, va astept si pe forum, acolo ne putem intinde mai mult la povesti.

Arin Vasile Pisiceanu

22 iunie 2015

Salut Vlad
Desi sunt printre primii abonati ai revestei tale fiind un admirator al tau,al modului de a face reportaje si de a scrie articole nu am simtit nevoia sa particip la discutiile de pe forumul reviste,opiniile despre echipamente,nade, monturi vor fi intotdeauna subiective si dictate de anumite interese oculte(marketing,promo,snobism,puterea financiara a fiecaruia s.a.m.d.),in schimb cand citesc astfel de articole care emana calitate si are acel\'\'ceva\'\' nu am cum sa nu las un coment de apreciere,fara sa exagerez cu nimic este magnific(daca nu ma insel articolul este mai vechi,acum fiin reeditat si completat cu infor****** noi si intersante) ,in fond satisfactia autorului este aprecierea cititorului.Poate ma insel dar stilul tau de a scrie seamana oarecum cu al lui Tim Paisley,tine cititorul captiv pana la final,indiferent de subiect.
Multumesc.

Sorin Diaconu

22 iunie 2015

O poveste foarte frumoasă! Ești cel mai bun pescar-scriitor pe care îl cunosc.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma