Lansete pe comanda

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 21 decembrie 2017 0 comentarii

OPTIUNEA CUSTOM

 

Dintre echipamentele specifice pescuitului la crap, lanseta este printre putinele care se pot personaliza in totalitate dupa preferintele pescarului. Motivele pentru care cineva si-ar dori o lanseta pe comanda sunt atat de ordin estetic, cat si tehnic. Sub aspect tehnic, vorbim despre blanc (producator, materiale, greutate, lungime, test de curbura, actiune, imbinare) si inele (marca, model, dimensiune, pozitionare pe blanc). Mandrina si manerul lansetei ar putea intra tot in categoria elementelor de natura tehnica, dar le-as include mai degraba la capitolul estetic. Ramanand in plan tehnic, in special pentru cei care folosesc lansete facute pe comanda pentru casting (vorbim aici de cei care cauta distante extreme), sunt cateva elemente care merita amintite. Rod-builderul - folosesc termenul englez de rod-builder pentru ca a intrat in limbajul curent; e vorba de cel care construieste lanseta - poate pune mandrina la distanta optima fata de maner, in functie de inaltimea si de lungimea bratului aruncatorului. Totodata, se poate stabili pozitia inelului de plecare in functie de dimensiunea tamburului mulinetei. Mai mult, daca respectivul rod-builder cunoaste principiile de casting si a lucrat lansete pentru aruncatori performanti, va sti unde sa pozitioneze inelele pentru fiecare blanc in parte, in functie de inelele folosite, pentru a ajuta lanseta sa obtina performante maxime in aruncare.

Lansete_pe_comanda_15

In ceea ce priveste latura estetica, plecand de la cerintele si ideile pescarului si tinand cont de priceperea si posibilitatile rod-builderului, ne putem gandi la fel de fel de optiuni. Aici putem include matisarile inelelor (cu sau fara "fineturi", respectiv cateva spire de alta culoare la extremitati), matisari speciale la maner, la mandrina sau alte locuri pe blanc, modelul, materialul si culoarea mandrinei, forma, lungimea si materialul manerului, forma si culoarea capacului manerului, inscrisuri, logouri, culoarea si finisajul blancului etc. Rod-builderii cu care am interactionat sunt pescari. Au inceput prin a-si personaliza (si chiar strica intial) propriile lansete si, ulterior, au oferit servicii de customizare si altor pescari. Cei mai buni dintre ei - din pietele dezvoltate, cum ar fi Anglia - traiesc exclusiv din aceasta activitate. Unii sunt specializati pe lansete de crap. Altii fac si lansete pentru stationar si rapitor, pe langa lansete de crap. Altii, dimpotriva, sunt specializati pe lansetele de rapitor (spinning), dar fac si lansete de crap.

Lansete_pe_comanda_17

In Romania cunosc doar cativa rod-builderi care lucreaza si lansete de crap. Cei mai multi rod-builderi autohtoni sunt axati pe lansete de spinning, motivul fiind ca exista o cerere mai mare pentru lansete custom din partea pescarilor de rapitori. Am colaborat cu Laurentiu Andronic, care mi-a lucrat doua seturi de lansete, si Adrian Zarguzon care mi-a customizat/reconditionat doua lansete. Totodata, am vazut si lansete realizate de alti rod-builderi romani. In schimb, daca ne mutam pe piata din UK, acolo avem mai multe optiuni fie ca vorbim de rod-builderi individuali, fie de companii (ateliere). Mai toate marile magazine de pescuit colaboreaza cu unul sau mai multi rod-builderi, astfel incat clientii magazinelor pot opta cu usurinta pentru o lanseta pe comanda, in cazul in care doresc altceva decat ceea ce le ofera o lanseta de serie. Cativa dintre rod-builderii cei mai cunoscuti sunt Mark Tunley, Chris Orme, Kevin Clayton. Ateliere cunoscute: Cotswold Rods, Blacky's Custom Rods. Desi n-am avut ocazia sa interactionez cu ea, merita sa mentionez si compania franceza Banana Rods care lucreaza lansete pe blancuri de fabricatie proprie si ofera un serviciu de customizare. Fotografiile si recenziile pe care le-am vazut cu lansetele Banana Rods mi-au lasat impresia ca firma produce lansete de calitate.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma