Interpretarea sonarului

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 03 ianuarie 2018 11 comentarii

SONAR VIEW (2D)

 

Vizualizarea 2D sau Sonar View este intalnita pe toate sonarele comerciale. Dupa cum am explicat mai sus, pentru obtinerea acestei imagini, sonda emite unde sonore sub forma unui con (una sau mai multe frecvente simultan sub unghiuri diferite). In imaginea de mai jos sunt reprezentate undele sonore emise de un sonar fara tehnologie CHIRP, iar in dreapta, cu tehnologia CHIRP. Culorile (paleta de culori) vizibile in Sonar View reprezinta o codificare in 256 de valori (culori) - sau mai putine, in functie de modelul sonarului - a intensitatii undelor receptionate. Unda reflectata are o intensitate cu atat mai mare cu cat obiectul sau substratul intalnit este mai dur (mai dens). Daca, spre exemplu, substratul este malos, o parte din unda este absorbita, ceea ce face ca intensitatea undei reflectate sa fie mai mica decat daca substratul ar fi format din pietre. Se face o scalare de la 0 la 255 in functie de valorile intensitatilor undelor reflectate, valoarea cea mai mare fiind culoarea 255 din paleta. Similar, valoarea cea mai mica a intensitatii va avea alocata culoarea 0 din paleta. Astfel, in functie de paleta de culori aleasa de utilizator, avem informatii orientative cu privire la duritatea (densitatea) obiectelor si substratului. Se poate alege ca paleta de culori sa fie vizibila pe ecran, culorile fiind reprezentate printr-o bara verticala, de la culoarea (intensitatea) cea mai "puternica", in partea de sus, la cea mai "slaba", in partea de jos.

Interpretarea_sonarului_2

Atunci cand interpretam duritatea substratului, pe langa culoare, un alt element importat este grosimea benzii colorate care da forma substratului. Cu cat banda este mai subtire si mai compacta (umpluta uniform cu cea mai "tare" culoare), cu atat avem de-a face cu un substrat mai tare (pietris sau pietre). O banda lata si neuniforma - care contine mai multe culori - semnifica un substrat moale (mal, namol, huma, vegetatie). O alta indicatie vizuala cu privire la duritatea substratului este ca, in anumite cazuri, unda se poate reflecta de doua sau chiar trei ori, ceea ce se vede ca si cum conturul substratului ar fi in doua sau trei straturi.

Interpretarea_sonarului_7

Vizualizarea Sonar View este folosita si pentru identificarea pestilor in coloana de apa. Pestii sau alte obiecte similare ca forma - de exemplu, un lemn imbibat cu apa aflat in suspensie - sunt reprezentate ca niste arcuri colorate dinspre exterior (in culori "slabe") spre centru (in culori "tari"). Forma incovoiata, de semiluna, nu are legatura cu forma pestelui, ci cu modul in care undele emise se reflecta de corpul pestelui, de pozitia si deplasarea pestelui in interiorul conului (distanta fata de varful si axa conului) si viteza barcii. Cele mai multe sonare asociaza cu arcul respectiv o pictograma care reprezinta un peste si, totodata, indica adancimea la care a fost detectat. Mai mult, in functie de dimensiunea arcului, sonarul poate afisa pictograme de marimi diferite, oferind astfel pescarului o indicatie orientativa cu privire la marimea pestelui detectat (mic, mediu, mare). Pe langa utilitatea acestor informatii, pentru pescar este de mai mare ajutor identificarea structurilor (praguri, gropi, obiecte scufundate etc.) si tipului substratului (vegetatie, mal, nisip, pietre etc.) deoarece asa poate anticipa zonele de hranire sau traseele pestilor. Spre exemplu, in jurul unui copac scufundat pestii cauta hrana si se adapostesc. In momentul in care barca ajunge deasupra acelei structuri, este posibil ca sonarul sa nu indice niciun peste, dar asta nu inseamna ca zona respectiva n-ar trebui abordata, ba dimpotriva. Totodata, nu tot ce este figurat pe ecran ca fiind peste este neaparat peste. In coloana de apa pot fi obiecte a caror reprezentare vizuala sa fie similara cu a pestilor (de exemplu, lemne, crengi, plante). Iata de ce este mai important sa identificam zonele cu potential decat sa cautam pestii pe care, fiind de regula in miscare, ii putem gasi sau nu.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

11 comentarii Adauga comentariu

Sami

6 martie 2022

Foarte detaliat articolul….mulțumim

Dan

29 mai 2020

Buna seara, Victor! Mi-a placut articolul tau: clar si cuprinzator. Eu am un GARMIN STRIKER 5CV (cu care, inca nu am iesit pe apa). Ai date despre acest tip de sonar? ...nici macar nu stiu daca are "Side vù". Am tot incercat sa gasesc, ...dar nu am reusit. Multumesc anticipat!

mircea

28 mai 2020

In vizualizarea Sonar View, imaginea fiind dinamica, ea curgand cateva secunde, 10-15 s poate, noi cum stim pozitia barcii raportat la ce vedem pe ecran ?Cum gasesc pragul la Dunare si ma pozitionez corect (ancorez)pe el ? Am un Lowrance Hook 2 Tripleshot+ gps, total scan. In mers sau static eu nu stiu fata de ce vad.

Gigi

2 aprilie 2020

Foarte ok

victor

31 decembrie 2019

pe intelesul tuturor !bravo

Listaru Bradut

4 septembrie 2019

Foarte tare ! Bravo !

Bassula Roberto

14 aprilie 2019

Salut Victor Costache,cunosti cumva daca modelul Humminbird Helix 5 CHIRP G2,are SI si DI?multumesc!

Boldea Alin

26 august 2018

Foarte frumos articolul. Multumesc!

Chiru Valentin

21 mai 2018

Salut Victor un articol foarte bun si bine dezvoltat felicitari!

Perdun Marian

15 aprilie 2018

Îți mulțumesc foarte mult .

Cozma

4 ianuarie 2018

La ce pret??

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma