Interpretarea sonarului

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 03 ianuarie 2018 11 comentarii

PARAMETRII DE AFISARE

 

Cu toate ca pentru viteza maxima nu exista o recomandare, merita discutat cazul in care barca sta pe loc. In acest caz, imaginea afisata este practic aceeasi "felie" replicata pe tot ecranul. Aceasta situatie particulara ne intereseaza in special atunci cand in conul de scanare de la Sonar View avem pesti sau alte obiecte in coloana de apa. Daca obiectele se deplaseaza, vor fi reprezentate ca arcuri de cerc. In schimb, daca sunt statice, vom vedea niste linii orizontale la o distanta mai mare sau mai mica de substrat, in functie de adancimea la care se afla obiectul.

Ceea ce vedem pe ecran este un istoric a ceea ce a scanat sonda sonarului. Astfel, tinand cont ca sonda emite semnale incontinuu, imagina afisata este dinamica, chiar daca barca nu se deplaseaza. Un nou set de informatii, o noua "felie" intra in ecran, facand ca informatiile cele mai vechi sa iasa din ecran. Pentru modurile Sonar View si Down Imaging, istoricul se construieste de la dreapta la stanga. Pentru vizualizarea Side Imaging, istoricul se construieste de sus in jos. In functie de modelul sonarului, utilizatorul poate alege viteza cu care se deruleaza istoricul pe ecran. Mai mult, exista modele care permit navigarea in istoric (de exemplu, vreau sa revad ceva care a iesit din ecran). In plus, se pot salva capturi de ecran - o imagine care contine exact ceea ce este afisat in momentul in care s-a efectuat salvarea. Nu in ultimul rand, se poate "ingheta" ecranul, iar cu ajutorul unui cursor ne putem deplasa in oricare punct de pe afisaj pentru a mari zona respectiva. Acest lucru este util atunci cand, de exemplu, dorim sa investigam in detaliu o anumita structura sau obiect.

Interpretarea_sonarului_10

Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont este ca nivelul zero indicat de sonar si, respectiv, adancimea s-ar putea sa fie usor diferite de realitate. Indiferent de modul de vizualizare, sonda sonarului "vede" si masoara doar ceea ce se afla dedesubt. Asta inseama ca daca, de exemplu, sonda este amplasata la jumatate de metru sub nivelul apei, iar pe sonar este indicata adancimea de 2,5m, adancimea reala este de 3m. Modelele pe care le-am folosit au in setari posibilitatea de a compensa acest lucru, astfel incat pe ecran sa vedem adancimile reale. In special pentru vizualizarea Side Imaging, ar trebui sa ne asiguram ca axa longitudinala a sondei este paralela cu axa longitudinala a barcii. Altfel, daca sonda sonarului este in unghi cu directia de deplasare a barcii, ceea ce vom vedea pe ecran nu vor fi lateralele barcii. De exemplu, daca sonda ar fi perpendiculara pe directia de deplasare, in loc sa se afiseze ceea ce este in stanga si, respectiv, dreapta barcii, vom vedea ceea ce se afla in fata si spatele barcii.

Interpretarea_sonarului_6

Fara a intra in detaliile care tin de setarile sonarului, merita mentionat ca pentru fiecare dintre cele trei moduri de vizualizare exista posibilitatea ajustarii unor parametri, cum ar fi sensibilitatea receptorului sondei, contrast sau claritate. Aceste setari ne pot ajuta sa evidentiem anumite elemente de pe ecran sau, daca este cazul, sa eliminam din "zgomot". De exemplu, daca apa contine multe particule in suspensie (are turbiditate mare), cel mai probabil ecranul va avea zone cu "purici", sub forma de puncte sau grupuri de puncte de culori diferite. Un efect similar se obtine si daca marim foarte mult sensibilitatea. In functie de cum este structurata masa de apa, putem interpreta gresit ceea ce vedem pe ecran. De exemplu, daca avem un substrat cu multe depuneri si ajungem cu sonarul intr-o zona in care a fost agitatie pe substrat sau pur si simplu sunt particule in suspensie doar in aproprierea substratul, putem trage concluzia gresita - in special pe modul Sonar View - ca in acea zona este vegetatie (iarba). Ca imaginea sa fie clara si sa putem distinge toate aceste detalii, este necesar un afisaj cu o rezolutie cat mai mare. Toate aceste moduri de vizualizare si tehnologii ne ajuta sa vedem si sa intelegem cat mai repede ce se afla sub barca. Asa cum era de asteptat, un sonar care pe langa vizualizarea clasica 2D include tehnologia CHIRP, Down Imaging, Side Imaging si GPS are un pret mai mare. Componentele si modulele sonarului - sonda performanta, procesor puternic, afisaj cu rezolutie mare, GPS de precizie - dicteaza pretul.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

11 comentarii Adauga comentariu

Sami

6 martie 2022

Foarte detaliat articolul….mulțumim

Dan

29 mai 2020

Buna seara, Victor! Mi-a placut articolul tau: clar si cuprinzator. Eu am un GARMIN STRIKER 5CV (cu care, inca nu am iesit pe apa). Ai date despre acest tip de sonar? ...nici macar nu stiu daca are "Side vù". Am tot incercat sa gasesc, ...dar nu am reusit. Multumesc anticipat!

mircea

28 mai 2020

In vizualizarea Sonar View, imaginea fiind dinamica, ea curgand cateva secunde, 10-15 s poate, noi cum stim pozitia barcii raportat la ce vedem pe ecran ?Cum gasesc pragul la Dunare si ma pozitionez corect (ancorez)pe el ? Am un Lowrance Hook 2 Tripleshot+ gps, total scan. In mers sau static eu nu stiu fata de ce vad.

Gigi

2 aprilie 2020

Foarte ok

victor

31 decembrie 2019

pe intelesul tuturor !bravo

Listaru Bradut

4 septembrie 2019

Foarte tare ! Bravo !

Bassula Roberto

14 aprilie 2019

Salut Victor Costache,cunosti cumva daca modelul Humminbird Helix 5 CHIRP G2,are SI si DI?multumesc!

Boldea Alin

26 august 2018

Foarte frumos articolul. Multumesc!

Chiru Valentin

21 mai 2018

Salut Victor un articol foarte bun si bine dezvoltat felicitari!

Perdun Marian

15 aprilie 2018

Îți mulțumesc foarte mult .

Cozma

4 ianuarie 2018

La ce pret??

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma