Interpretarea sonarului

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 03 ianuarie 2018 11 comentarii

TEHNOLOGIA SONARULUI

 

Sonarul este unul dintre cele mai tehnologizate echipamente din arsenalul pesarului de crap. In functie de modelul de sonar folosit, modurile de afisare disponibile si multitudinea setarilor ne pot descuraja. Pentru o interpretare corecta a ceea ce vedem pe ecran, este nevoie de o perioada de acomodare si o cat mai buna intelegere a felului in care functioneaza sonarul. In pescuitul la crap, sonarul este folosit pe de o parte pentru a identifica structurile si tipul substratului si pe de alta parte pentru a identifica pestii sau alte obiecte aflate in coloana de apa. De aceea unele sonare sunt denumite Fish Finder (in traducere literala: instrument de cautare a pestelui). Totodata, daca este prevazut cu modul GPS, sonarul este de ajutor in marcarea punctelor de interes - prag, groapa, platou, buturuga, substrat tare etc. - si navigarea catre acestea. Un alt parametru util este temperatura apei masurata la nivelul sondei sonarului.

Interpretarea_sonarului_13

In functie de marca si modelul sonarului pe care il folosim, vizualizarea a ceea ce se afla sub barca poate fi "clasica" (numita Sonar View, 2D sau pur si simplu Sonar), Down Imaging (DI), care prezinta o vedere de sub barca, sau Side Imaging (SI), care prezinta o vedere in partile laterale ale barcii. Acestea sunt denumirile intalnite la produsele Humminbird. Precizez de la bun inceput ca desi in cele ce urmeaza apar imagini cu capturi de ecran din sonarul Humminbird HELIX 7 CHIRP SI GPS G2 pe care il utilizez, articolul de fata nu este o recenzie a acestui produs. Tehnologiile Down Imaging si Side Imaging se regasesc sub alte nume si la alti producatori. De exemplu, la modelele Lowrance, Down Imaging este DownScan Imaging, iar Side Imaging este StructureScan. Totodata, exista modele mai performante din gama echipamentelor profesionale care ofera si alte moduri de vizualizare, cum ar fi vizualizarea la 360 de grade. In plus, datele inregistrate de sonar pot fi importate si procesate in aplicatii specializate in cartografiere si harti batimetrice, avand inclusiv posibilitatea vizualizarii tridimensionale a substratului.

Interpretarea_sonarului_8

Celor care sunt tentati sa treaca direct la sectiunile despre interpretarea celor afisate pe ecranul sonarului le recomand sa parcurga si paginile care urmeaza pentru ca asta ii va ajuta sa inteleaga - daca nu stiu deja - cum functioneaza sonarul. Sonarul se compune la nivel minimal din afisaj (unitatea principala) si sonda acustica sau traductor (transducer in limba engleza) care sunt interconectate printr-un cablu. Exista si modele la care comunicarea intre sonda si afisaj se face fara fir (wireless), pe post de afisaj putand fi folosit un telefon mobil sau tableta. Sonda are dublu rol. Atat de emitator, cat si de receptor. Emite in pulsuri sunete cu diferite frecvente, de la zeci de kHz la sute de kHz si chiar MHz pentru sonarele de ultima generatie. In momentul in care sunetul intalneste un obstacol, cum ar fi substratul sau un obiect aflat in suspensie in coloana de apa, unda se reflecta si ajunge inapoi la sonda, unde este captata de receptorul acesteia. Viteza sunetului fiind constanta in apa (in jur de 1.500 m/s, cam de 4,3 mai mare decat in aer), in functie de durata dintre momentul emiterii si receptionarii semnalului, se poate calcula cu precizie distanta la care se afla obiectul respectiv. Un alt parametru pe care il masoara receptorul sondei este puterea semnalului receptionat. Toate aceste informatii sunt transmise in timp real afisajului care le reprezinta vizual pe ecran.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

11 comentarii Adauga comentariu

Sami

6 martie 2022

Foarte detaliat articolul….mulțumim

Dan

29 mai 2020

Buna seara, Victor! Mi-a placut articolul tau: clar si cuprinzator. Eu am un GARMIN STRIKER 5CV (cu care, inca nu am iesit pe apa). Ai date despre acest tip de sonar? ...nici macar nu stiu daca are "Side vù". Am tot incercat sa gasesc, ...dar nu am reusit. Multumesc anticipat!

mircea

28 mai 2020

In vizualizarea Sonar View, imaginea fiind dinamica, ea curgand cateva secunde, 10-15 s poate, noi cum stim pozitia barcii raportat la ce vedem pe ecran ?Cum gasesc pragul la Dunare si ma pozitionez corect (ancorez)pe el ? Am un Lowrance Hook 2 Tripleshot+ gps, total scan. In mers sau static eu nu stiu fata de ce vad.

Gigi

2 aprilie 2020

Foarte ok

victor

31 decembrie 2019

pe intelesul tuturor !bravo

Listaru Bradut

4 septembrie 2019

Foarte tare ! Bravo !

Bassula Roberto

14 aprilie 2019

Salut Victor Costache,cunosti cumva daca modelul Humminbird Helix 5 CHIRP G2,are SI si DI?multumesc!

Boldea Alin

26 august 2018

Foarte frumos articolul. Multumesc!

Chiru Valentin

21 mai 2018

Salut Victor un articol foarte bun si bine dezvoltat felicitari!

Perdun Marian

15 aprilie 2018

Îți mulțumesc foarte mult .

Cozma

4 ianuarie 2018

La ce pret??

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma