Harti batimetrice

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 16 ianuarie 2018 0 comentarii

VIZUALIZAREA 3D

 

Odata ce avem harta cu adancimile, putem genera o alta harta care, alaturi de adancimi, ofera informatii foarte utile pescarului. Este harta care prezinta duritatea substratului. Datele inregistrate de sonar contin, pe langa coordonatele GPS si adancimea in punctul respectiv, si valoarea intensitatii semnalului returnat care ofera informatii cu privire la densitatea (compozitia) substratului. Prin intensitate nu trebuie sa se inteleaga doar amplitudinea semnalului, ci in special cate dintre undele sonore emise de sonda acustica au ajuns inapoi la sonda reflectate de substrat. Un substrat dens, cum ar fi piatra, va reflecta mai multe unde sonore decat un substrat moale, cum ar fi malul. Spre deosebire de adancimea si temperatura apei, duritatea substratului nu este o valoare absoluta, ci o valoare medie calculata pe baza intensitatii si cantitatii undelor sonare receptionate, raportate la undele emise de sonda. Nu exista o unitate de masura pentru duritatea substratului. Duritatea este o valoare relativa, calculata ca raportul dintre semnalul receptionat (reflectat de substrat) si semnalul transmis. La fel ca in cazul hartii cu adancimile, duritatea substratului este reprezentata prin culori. Utilizatorul poate alege paleta de culori preferata. Indiferent de schema de culori, substratul cel mai dur este reprezentat cu nuanta aflata la extrema din dreapta a paletei, iar substratul cel mai moale, cu nuanta cea mai din stanga. Mai mult, in aplicatie exista posibilitatea sa suprapunem cele doua straturi - cel cu adancimile si cel cu duritatea substratului - vizualizand astfel in acelasi timp ambele informatii: tipul substratului si adancimea.

Harti_batimetrice_1

Cu toate ca aceste doua harti sunt impresionante si am putea spune ca ofera toate informatiile de care pescarul are nevoie pentru a alege locurile in care sa planteze monturile, cea mai spectaculoasa harta batimetrica este vizualizarea tridimensionala a substratului. A vedea exact cum arata si unde se afla toate structurile (gropi, praguri, movile, platouri) si a le putea investiga in detaliu din orice unghi ne ofera o perspectiva completa si o intelegere exceptionala a ceea ce se afla sub apa. Putem elimina orice presupunere legata de ceea ce vedem pe ecranul sonarului sau tatonam cu prodding stick-ul. Putem stabili punctul in jurul caruia sa rotim harta 3D, putem inclina si mari sau micsora harta astfel incat sa obtinem unghiul care ne ofera cea mai buna perspectiva pentru structura sau zona care ne intereseaza. Totodata, vizualizarea 3D ne permite sa scalam reprezentarea substratului. Astfel, diferente de nivel vor aparea "exagerate" - gropile vor fi mai adanci, movilele vor fi mai inalte - si, astfel, orice neregularitate a substratului va putea fi observata mai usor.

Harti_batimetrice_3

Alt element util care merita mentionat este ca, indiferent de harta afisata in aplicatie (adancimi, duritatea substratului, vizualizare 3D), in momentul in care schimbam pozitia mouse-ului, sunt indicate adancimea si coordonatele GPS ale punctului respectiv. La fel ca la harta 2D, in vizualizarea tridimensionala putem alege sa vedem si duritatea substratului. Astfel, pe langa faptul ca stim unde sunt si cum arata structurile, vedem si ce tip de substrat este in acele zone. Marcajele (waypoints) sunt vizibile atat in vizualizarile 2D, cat si in modul 3D. Merita amintit si faptul ca Autochart Pro ofera posibilitatea - daca datele inregistrate de sonar contin aceste informatii - sa afiseze vegetatia intr-un mod similar cu duritatea stratului si sa ofere chiar reprezentarea Side Imaging.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma