Harti batimetrice

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 16 ianuarie 2018 0 comentarii

CONVERSIA DATELOR

 

Pentru inregistrarea optima a datelor, se recomanda ca traseul parcurs de barca sa fie in zigzag. Trebuie sa tinem cont ca, pentru harta batimetrica, se folosesc datele inregistrate de undele sonarului in frecventa 200kHz, care descriu un con al carui unghi este de 20 de grade. Asta inseamna ca diametrul cercului de la baza conului (amprenta pe substrat) este de aproximativ o treime din adancimea apei. Este bine sa retinem acest lucru atunci cand stabilim si urmarim traseul barcii, astfel incat sa nu ramana zone nescanate. De exemplu, daca adancimea apei este de 4 metri si vrem sa fim siguri ca n-am scapat niciun loc, ar trebui ca distanta dintre doua trasee paralele sa fie in jur de 1,4 metri. Aproximativ o latime de barca pneumatica, daca ne gandim ca majoritatea rebarcilor gonflabile folosite in pescuit au latimea in jur de 1,5 metri. Totodata, acolo unde intalnim structuri neregulate izolate, de exemplu movile sau gropi, este recomandat sa se insiste si sa se navigheze din mai multe directii deasupra structurilor respective.

Harti_batimetrice_6

Cum de cele mai multe ori scanarea intregii zone de interes necesita mai multe sesiuni, este indicat sa impartim suprafata in sectiuni si sa avem cate un set de date separat pentru fiecare dintre acestea. Astfel vom sti, de la o sesiune la alta, care sunt sectiunile pe care nu le-am acoperit inca si, la final, vom fi siguri ca am scanat intreaga arie. Alta recomandare ar fi sa navigam cu o viteza constanta. Din calculele mele, pentru o cartografiere de precizie, viteza ar trebui sa fie intre 5km/h si 10km/h. Ar fi bine ca intoarcerea barcii sa se faca lin, cu cat mai putine turbulente in apa care ar putea genera erori de citire la nivelul sondei. Totodata, daca este posibil, sa intoarcem barca unde substratul este plat si in afara sectiunii pe care o scanam la momentul respectiv. Nu in ultimul rand, este indicat sa importam - sa descarcam datele de pe cardul extern - in aplicatia software cat mai des. Astfel diminuam riscul pierderii datelor in cazul defectarii sau pierderii cardului. Ca sa ne facem o idee cu privire la timpul necesar acestei operatii, am avea nevoie in jur de 3 ore ca sa scanam un hectar de luciu de apa, la o viteza a barcii de 5km/h si o latime de barca (1,5m) distanta dintre trasee.

Harti_batimetrice_9

Al doilea pas - conversia datelor - implica utilizarea unui calculator pe care ruleaza aplicatia software specializata in generarea hartilor. Initial am folosit aplicatia ReefMaster. Este disponibila o versiune demo care poate fi folosita gratuit timp de 14 zile. M-am acomodat repede cu aplicatia si mi-a placut interfata grafica. Am generat hartile cu adancimile si duritatea substratului si, ceea ce ma interesa cel mai mult, am vazut imaginea tridimensionala a substratului. Experienta cu ReefMaster a fost de scurta durata. Am decis sa nu cumpar licenta deoarece m-am lovit de faptul ca hartile generate nu puteau fi utilizate in sonarele Humminbird. Exportul pentru echipamentele Humminbird este foarte limitat si aproape de niciun folos in utilizarea pe apa. Practic, vom avea doar curbele de nivel figurate ca trasee (tracks), fara nicio alta informatie asociata. In schimb, pentru posesorii de sonare Lowrance, ReefMaster poate exporta harti in format AT5, care este perfect compatibil cu aceste echipamente. Humminbird foloseste un format propriu pentru harti si, din aceasta cauza, ReefMaster nu poate genera harti compatibile cu sonarele Humminbird. Putem spune ca, spre deosebire de Lowrance, Humminbird este o platforma "inchisa".

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma