Crapii din Delta (1)

calin-visoianu.jpg Calin Visoianu

Calin Visoianu este un pescar specializat in pescuitul la crap mare in Delta Dunarii. Castigator a numeroase premii acordate in concursurile de pescuit de tip “Best Five”. Realizator de emisiuni TV pentru Fishing and Hunting Channel. Proprietar al firmei Doctor Fishing.  

Data: 30 ianuarie 2017 9 comentarii

COTELE APELOR DUNARII

 

Delta Dunarii este, pentru mine, locul care imi da in cel mai inalt grad sentimentul de aventura si emotia intalnirii cu crapii enormi care se ascund in apele labirintului de canale. Prefer pescuitul la crap in Delta Dunarii oricarui alt tip de pescuit. Am venit aici pentru prima oara in 1982, dupa ce am schimbat trei trenuri, un vas de pasageri si o lotca impinsa de un Veterok rusesc de 5CP, al carui carburator trebuia desfundat odata la zece minute de lipoveanul care acceptase sa ne duca de la Crisan la Mila 23.  Eram insotit de cativa prieteni si de varul meu Cezar, cu care copilarisem pe malul Dambovitei, invatand impreuna sa prindem pastravi cu mana. Doua lansete Germina echipate cu mulinete Neptun si cateva sticle pe care infasuram firul ca sa putem arunca reprezentau tot echipamentul nostru. De atunci au trecut 35 de ani, dar ori de cate ori am in fata apele Deltei retraiesc acele momente cu aceeasi intensitate. La inceput, am adunat multe partide nereusite in Delta. Greu de spus cate, dar in orice caz numarul lor a fost mare. Lucrurile au inceput sa se schimbe prin 2001, cand am reusit sa imi cumpar prima barca si primul motor, avand astfel posibilitatea sa plec in cautarea crapului, nu sa-l astept zile si nopti sa vina la mine. In toti anii petrecuti in Delta, am avut mereu de-a face cu secretosenia arhicunoscuta a celor care aveau mai multa experienta decat mine si nu mi-a fost deloc usor sa fiu autodidact. Este principalul motiv pentru care m-am apucat sa scriu despre pescuitul la crap in Delta. Sper sa fiu de ajutor, ca altora sa le fie mai usor decat mi-a fost mie.

Crapii_din_Delta_1

Cand trebuie sa plecam in Delta la crap? Factorul esential de care depinde succesul unei partide de crap in Delta este nivelul apelor. Din pacate, cei mai multi dintre noi sunt conditionati de alti factori si pot pleca doar atunci cand si-au programat concediul sau cand isi pot lua cateva zile libere de la serviciu sau cand, in sfarsit, si-a dat acceptul sotia sau prietena si asa mai departe. Cotele apelor ne spun de fiecare data unde se afla pestele. Cand apele sunt crescute, crapul se simte extrem de fericit in lacurile Deltei. Ele sunt cele care ii ofera hrana din abundenta si ape linistite, in care pestele nu mai este obligat sa lupte in curent in cautarea hranei. Daca ar fi dupa el, probabil ca nu si-ar mai dori sa plece de aici niciodata. Atunci cand crapii sunt cantonati in lacuri, rareori vom vedea o coada de ciortan daca suntem la pescuit in Delta. In schimb, lipovenii il vor decima cu plasele. Pentru lipoveni, e cel mai comod sa isi puna setcile pe lacuri, in timp ce pentru pescari e aproape imposibil de pescuit cu lanseta aici pentru ca n-au unde sa stea. Malurile lacurilor din Delta nu reprezinta teren uscat, iar cordonul de stuf care le inconjoara este de nepatruns. Cand apele Dunarii incep sa scada in amonte de Harsova, crapii simt cu aproximativ doua, trei zile inainte ce se va intampla si incep sa iasa din lacuri, plecand pe canale. Motivul plecarii lor il reprezinta lipsa oxigenului din apa. Adancimea apei pe lacuri, in conditii normale, este de obicei de 2,5-3,5m. In lunile foarte calde ale anului, cand apa lacurilor scade sub pragul de 2,5m, apare o lipsa de oxigen, insotita de prezenta din abundenta a bradisului.

Crapii_din_Delta_8

In functie de viteza cu care scad apele, crapii vor ramane pe canalele de legatura sau isi vor continua drumul catre Dunare, destinatia finala fiind bratele principale. Cand avem de-a face cu ape scazute care urmeaza sa creasca, vor face aceeiasi calatorie, dar in sens invers. Practic, crapii din Delta se afla intr-o continua miscare de du-te-vino in functie de nivelul apei, iar pescarilor le revine sarcina sa-i caute. In anumite perioade ale anului, aceste variatii de nivel sunt mai lente si atunci putem pescui in conditii bune, timp in care lipovenii dau de greu.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

9 comentarii Adauga comentariu

Tudor Trailescu

14 septembrie 2020

Buna ziua. Imi poate cineva recomanda o locatie, pe Dunarea Veche, de la Smardan incepand, pt luna Octombrie? Mentionez ca o sa merg cu autorulota, pt vreo 4/5 zile. As prefera un loc unde sa pot parca autorulota, cat mai aproape de apa.
Multumesc anticipat si fire intinse sa aveti!

Catalin Tataru

17 mai 2017

Felicitari si multumim. Sper sa ne intalnim vreodata pe marginea Dunarii.

Forgo Dorin

5 februarie 2017

Intradevar una din tehnici la pescuitul la crap este identificarea unui loc bun intr-o zona fixa cu pregatirea locului in stil profesionist.(identificarea si balizarea structuri-lor,nadire cu boilis-uri de calitate,pescuit pe o perioada mai lunga de timp pe acest loc)
La acest stil Calin ,dupa opinia mea, este unul dintre cei mai buni pescari de crap pe natural,teoretic toate acestea par simple dar in realitate rezultate bune nu obtin decit pescarii cu multa experienta si perspicacitate.
In ultimul timp conditiile unei partide reusite in Delta sint tot mai precare,cel putin anul trecut au fost fluctuatii foarte dese ale cotelor apei,presiune foarte mare datorata multimii de pescari si turisti fapt care a dus la partide foarte slabe.
Cred ca si pe viitor ne asteptam la aceleasi conditii grele,in acest caz cred eu ca diferenta o va face pregatirea partidei de pescuit.(boilis-uri de calitate,mie numi lipsesc niciodata din trusa boilis-urile de la Calin ,,detectarea bancurilor de pesti.)

Ionut Gheorge

5 februarie 2017

Este cred cel mai interesant articol scris pe care l-am gasit despre pescuitul de crap in Delta Dunarii. Asteptam continuarea. Multumim Calin Visoianu.

Costi Deatcu

2 februarie 2017

Foarte adevărat ceea ce spune domnul Călin și probabil experienta și timpul petrecut în delta își spune cuvântul,foarte frumos ca mai exista cineva care ne mai împărtășește din secretele pescuitului la crap pe ape sălbatice, de ceva ani tot încerc fel și fel de bile în delta cu diferite rezultate, unele foarte bune iar altele dezastruoase, iar într-un final am ajuns sa pescuiesc doar cu produse de la Sticky și în special bila de krill care pot spune ca mi-a oferit cele mai frumoase amintiri din delta, mulțumesc Maestre Călin.

Cristian Andrei

1 februarie 2017

Felicitari! Asteptam cu interes si alte articole.

Brebu Cristian

1 februarie 2017

Va salut
Delta si Dunarea le privesc ca pe o comoara de care altii din pacate nu pot beneficia,iar cei care beneficiaza uneori nu au toate atuurile cu ei si se intorc dezamagiti .Trebuie sa privim lucrurile altfel= si din punctul de vedere al faunei, al apei,mai exact al naturii.Apoi urmeaza pescuitul care este din ce in ce mai dificil .Aici sunt multi factori negativi din pacate.
In primul rand lipsa pestelui si aici am spus tot .
In al doilea rand faptul ca pescarul nu este bine informat ,nu are destula experienta pe ape curgatoare si se intoarce dezamagit ,desi natura ar trebui sa-i ofere liniste si aceasta uneori compenseaza cu lipsa pescuitului.
Pescuitul de pe balti nu se aseamana absolut deloc cu cel din Delta sau Dunare,aici este o problema grava,pe care pescarul trebuie sa o inteleaga care nu a pasit in aceste ape minunate sau care nu a acumulat destula experienta.Daca l-ai inteles si ai prins ceva experienta si aduni ceva informatie s-ar putea ca Delta sa te rasplateasca cu ceva capturi salbatice.Nu exista descriere in cuvinte si bucurie mai mare ca atunci cand prinzi captura vietii in ape curgatoare. Te simti implinit, dar atentie nu este usor .Foarte multe detalii va da Calin care are o experienta mult mai mare decat mine ,desi bat Delta de multi ani. Informatiile pe care le pune pe hartie Calin va sunt absolut necesare fara ele te duci multi ani si nu prinzi mai nimic. Ma bucur ca exista oameni care pun suflet si aduna informatie despre pescuitul in Delta si in Dunare.

Radu

31 ianuarie 2017

Multumesc frrumos si astept urmarea!

George Gherghisan

30 ianuarie 2017

Articolul este mai mult decat interesant. Are multa informatie si sunt unele "secrete" pe care intr-adevar le obtii greu.
Multumim Calin. RESPECT pentru tot ce faci. Pacat ca din ce am inteles te-ai oprit sa mai faci emisiuni in Delta. Le-am urmarit pe cele postate pe Youtube de zeci de ori. Asteptam partea a doua a articolului. Toata vara trecuta am prins la greu crap cu Krill-ul de la Sticky in Delta si a fost fara greseala.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma