Boiliesul ca sursa de hrana

tim-paisley.jpg Tim Paisley

Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.

Data: 08 ianuarie 2015 2 comentarii

PRINCIPII FUNDAMENTALE

 

Cu ceva timp in urma, am citit un articol scris de Alan Parberry (n.trad. Proprietarul firmei Mistral Baits), care dadea de inteles ca expresia boilies de cursa lunga inseamna un boilies care are nevoie de timp pentru a fi acceptat de crap. Folosesc deseori aceasta expresie si nu asta inteleg prin ea - si nu asta vreau sa spun. Dupa parerea mea, crapii se vor hrani cu orice boilies care ii atrage, intr-o prima faza, ceea ce nu inseamna ca vor fi prinsi cu el de la primul contact. Daca lasam la o parte principiul preocuparii, cele doua idei fundamentale pe care se bazeaza boiliesurile sunt nutritia si atractia. Aceste doua notiuni nu sunt neaparat complementare. Am discutat cu alta ocazie cateva dintre principiile atractiei. Acum discutam importanta nutritiei.

Tim_Paisley_Boiliesul_ca_sursa_de_hrana_1

Daca aveti cele mai mici dubii cu privire la faptul ca boiliesurile voastre inseamna hrana, atunci retineti expresia sursa de hrana, e importanta. Sursa de hrana. Ca sa se inteleaga mai bine, pot sa iau ca exemplu carnea de vita sau de pui. Imi place friptura de vita asa cum este, fara niciun adaos. Asta este sursa de hrana. Indiferent ca o servesti natur sau ii pui un sos dulce, picant sau iute, carnea ramane aceeasi. Carnea este sursa de hrana, iar condimentele sunt atractanti pentru diverse gusturi. Pe vremuri, atractantul meu preferat in domeniul culinar era mirosul de curry. Sursa de hrana zilnica ramane insa carnea de vita sau de pui sau de peste.

La fel si la boilies - mixul reprezinta hrana. Mixul este sursa de hrana. E echivalentul carnii de vita sau de pui sau de peste. Scopul nostru este sa facem sursa de hrana cat mai atragatoare cu putinta, din punctul de vedere al crapului, fara sa-i distragem atentia de la valoarea ei nutritiva - ba chiar subliniind valoarea nutritiva, daca se poate.

Tim_Paisley_Boiliesul_ca_sursa_de_hrana_15

Fred Wilton este parintele boiliesurilor cu valoare nutritiva. La sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70, Fred a transformat lumea nadelor. A fost primul pescar care a vorbit si a scris despre relatia dintre crap si nutritie. De asemenea, a fost primul care si-a facut boiliesurile tinand cont de necesarul de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale al crapului. Ingredientele la care tinea cel mai mult erau proteinele lactice si, desi cred ca oricine poate sa ajunga la o anumita intelegere a boiliesurilor fara sa-si bata capul cu lucruri prea sofisticate, se poate invata ceva din problemele cu care s-au confruntat initial pescarii care incercau sa urmeze principiile lui Fred. Un exemplu bun este caseina.

La inceputul anilor 70, prezenta caseinei intr-o nada de crap era o idee cu totul noua. Suna la cea mai apropiata firma de nada si fa o comanda? Nu existau firme de nada! Trebuia sa umbli si sa o cauti (dupa care s-o cumperi cu sacul), iar una dintre caseinele cele mai usor de procurat era caseina folosita la producerea cleiului, care nu avea absolut nicio valoare nutritiva! Pe vremea aceea, exista o prapastie intre cei ce stiau cum merg lucrurile si cei care nu aveau informatii. Spre anii 80, a inceput sa se stie ca nu orice caseina se potriveste in boiliesuri si aparusera chiar dispute in privinta caseinei celei mai bune - caseina engleza de cheag, caseina irlandeza de cheag, caseina daneza acida, caseina neozeelandeza si asa mai departe.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

CRISTIAN

17 iunie 2017

EXCELENT!!!!

Valter

21 februarie 2016

Si in cartea ''Memories of carp'',Tim conchide,in urma celor cateva partide facute la noi in tara pe lacul Raduta,ca boiliesul de calitate este intotdeauna recunoscut de catre crap,referindu-se la capturile capitale,desigur.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma