Belachan de la A la Z

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 05 iunie 2014 0 comentarii

BELACHAN CU SAU FARA AROME

 

Vlad Pavlovici: In ce masura poti imbunatati un mix, de pilda un fishmeal obisnuit, prin simpla adaugare de belachan?

Ian Moore: In principiu, orice fishmeal bun poate fi facut si mai bun cu un adaos de 5-10% de pudra de belachan. Belachanul e foarte solubil si are o aroma absolut extraordinara, care se disperseaza in apa chiar si la cele mai scazute temperaturi. Subliniez ca belachanul nu e un ingredient doar pentru sezonul cald, e la fel de bun si in sezonul rece.

Belachan_de_la_A_la_Z_14

Cand ai un atractant de o asemenea calitate cum e belachanul, e bine totusi sa-l pui sa lucreze alaturi de alte ingrediente de calitate, nu alaturi de ingrediente mediocre, pentru ca ii reduci potentialul. As evita in special fainurile de peste de calitate slaba pe care le putem intalni in industria nadelor. La CC Moore, punem un mare accent pe calitatea fainurilor de peste. Faina noastra de peste standard, faina de sardine si ansoa, faina de hering, faina tratata la rece LT94 si faina de peste predigerata sunt alese atent si testate sa fie la nivelul celor mai inalte standarde de calitate. Sunt produse din peste proaspat si sunt procesate, uscate si depozitate in conformitate cu normele Uniunii Europene, ca atare vor avea o valoare nutritiva optima in nadele care le includ. Belachanul va fi cu atat mai eficient daca ai din capul locului un boilies bazat pe doze consistente de fainuri de peste cum sunt cele amintite mai sus.

Belachan_de_la_A_la_Z_8

Vlad Pavlovici: Crezi ca mai ai nevoie si de alte arome intr-un boilies care foloseste belachanul ca sursa de atractie principala?

Ian Moore: In mod cert, nu ai neaparata nevoie de alte arome, dar adaugarea altor arome poate totusi sa dea boiliesurilor o dimensiune interesanta, in sensul ca aroma poate contribui la amprenta boiliesurilor si poate fi o sursa de atractie suplimentara. Personal, prefer sa accentuez aroma unui ingredient natural, cum e belachanul, pur si simplu folosind doze mai mari din ingredientul respectiv. Mi se pare ca aromele sintetice implica un anumit risc, mai ales cand vrei sa produci un boilies de cursa lunga, cu o valoare nutritiva ridicata, nu un boilies de atractie rapida, bazat pe atractanti chimici. Pe de alta parte, poti foarte bine sa lucrezi cu arome sintetice in doze mici si atunci dai boiliesului un profil mai complex, il faci mai greu de copiat (ceilalti nu-si dau seama ce folosesti, pentru ca aroma ramane la un nivel discret) si nada poate fi mai atragatoare. Dar e important ca doza de aroma sa fie mica.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma