Atractie lichida

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 25 februarie 2018 7 comentarii

CATEGORII DE LICHIDE

 

In acest punct al discutiei, plictisit de prea multa teorie, un pescar incepator ar putea sa intrebe: bine, dar care sunt lichidele nutritive despre care vorbim? Pe scurt, exista trei categorii mari de lichide nutritive folosite in pescuitul la crap: (1) suplimente nutritive preluate din industria farmaceutica, (2) extracte naturale din peste, carne si crustacee preluate din zootehnie, acvacultura sau industria alimentara, (3) extracte sau derivate naturale de origine vegetala, preluate din industria furajelor, (4) uleiuri de peste sau vegetale. Majoritatea lichidelor nutritive intra in aceasta clasificare. Ma refer aici la cele primare, simple, nu la combinatiile de lichide produse de firmele de nada, care pot include produse din toate categoriile.

Atractie_lichida_7

Unele dintre cele mai des folosite lichide nutritive sunt cele de origine vegetala, cum ar fi melasa, CSL-ul sau extractul de alune tigrate, produse eficiente si cu costuri mici. CSL-ul este un derivat (un reziduu) de la prelucrarea industriala a porumbului, bogat in proteine solubile si vitamine, cu un pH acid si un continut de materie solida in jur de 50%. Se foloseste in diverse domenii si a devenit un ingredient utilizat la fabricarea boiliesurilor datorita succesului unui boilies produs de Mainline in anii 90, care se numea Grange CSL. Ca detaliu, CSL-ul folosit de Mainline in reteta de Grange CSL era diferit de cel pe care il avem la dispozitie astazi - era un lichid concentrat, dens, produs de firma Cerestar din Manchester. Partea lichida a retetei ("activatorul", termen introdus de Mainline si mai tarziu copiat de multe alte firme) avea doua componente, ambalate separat, numite Part 1 si Part 2, gandite sa produca o reactie chimica in momentul in care intrau in contact la rularea boiliesurilor. Toate astea merita cunoscute pentru a avea in vedere ca notorietatea initiala a CSL-ului se baza pe un anumit tip de CSL, care intre timp a incetat sa existe. CSL-ul n-a fost mereu un lichid ieftin pentru pescarii de crap, chiar dimpotriva, dar in momentul in care firmele de nada din Romania au descoperit ca nu sunt obligate sa-l importe, pentru ca au la dispozitie producatori de CSL pe piata locala, pretul CSL-ului pe piata din Romania s-a redus substantial. CSL-ul e unul dintre cele mai polivalente lichide nutritive si, tinand cont ca pretul de achizitie in vrac de la producator este scazut, poate fi inclus in numeroase produse. CSL-ul proaspat e un ingredient activ, care fermenteaza. Ca sa poata fi depozitat la temperatura ambientala si vandut fara riscuri catre public, firmele de nada trebuie sa-l trateze pentru a opri fermentatia, altfel recipientele in care este tinut pot sa explodeze. Unele firme de nada vand si CSL activ, netratat. Alaturi de CSL, melasa de sfecla de zahar e si ea folosita frecvent, avand avantajul ca nu costa mult si fiind una dintre cele mai puternice surse naturale de betaina. Melasa are insa aplicatii mai limitate din punct de vedere comercial fata de CSL, datorita culorii inchise, care se poate imprima in nada, si datorita vascozitatii. Unii pescari si unele firme de nada prefera sa foloseasca melasa in combinatie cu CSL.

Atractie_lichida_4

O alta categorie de lichide nutritive utilizate pe scara larga este cea a extractelor de peste, carne si crustacee. Exista o gama foarte larga de extracte, in care intra, printre multe altele, ficatul lichid, proteina solubila de peste de tip L030, proteina solubila de krill sau de somon si belachanul lichid, aditivi ideali mai ales in boiliesurile de tip fishmeal, dar care pot fi inclusi in aproape orice reteta de boilies. Desi multe au un aspect vascos, iar unele sunt ca o pasta densa, toate sunt integral solubile chiar si pe apa rece. Unii pescari au tendinta sa le evite la inceputul primaverii sau la sfarsitul toamnei, cand apa e rece, asociindu-le cu uleiurile. Nu sunt uleioase. Dimpotriva, pe apa rece pot fi folosite in cantitati cu atat mai mari. Maresc solubilitatea boiliesului, sunt o hrana lichida usor de asimilat si dau un puternic semnal de atractie pe zona in care se disperseaza. Sunt lichide hidrolizate, tratate enzimatic, folosite in acvacultura ca stimulatori de hranire.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Valter

28 iulie 2019

Am pus de curand caracatite mici( baby octopus) si niste calamari in alcool etlic de 96 de grade.

Dar nu am uscat crustaceele,ci le am lasat asa cum le am luat in alcool. Dupa vreo 3 -4 saptamani voi pune lichidul intr un vas ,in congelator, pentru ca apa ,care a ramas in alcool de la crustacee sa ramana deasupra si sa inghete.Dupa indepartarea apei sub forma de gheata,imi va ramane aroma de squid....

vranceanu

11 mai 2019

Salut!
Apreciez mult acest articol. Cu siguranta imi va fi de folos. Totusi am o nelamurire.
Voi incepe cu un preambul cronologic. Cu putina vreme in urma am urmarit un video-clip privind prepararea boiliesurilor in care pricipalul ingredient lichid era cel nutritiv(amino). Dorind sa cunosc mai multe despre lichidele nutritive am dat peste o postare din: http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=343&p=1311&hilit=lichid+nutritiv#p1311
unde spuneti ca amino, daca se fierbe, nu este altceva decat apa cu zahar. Am ramas nedumerit.
Citind prezentul articol nedumerirea s-a diminuat, insa, totusi, as dori un raspuns de la care sa stiu in ce conditii as putea folosi(sau nu) amino.
Multumesc.

Vlad Pavlovici

19 martie 2018

Salut Adrian, daca n-ai nimic impotriva, te rog pune intrebarea pe forum si iti raspund acolo cu toate detaliile. Multumesc.

Lucanu Adrian

19 martie 2018

Salutare domnul Vlad,am și eu câteva întrebări legate de:The Source base mix 5kg!găsesc pe ambalaj instructiunile?trebuie sa pun partea lichidă și ouale,cate?pot folosi altceva la partea lichida?v-as fi foarte recunoscător dacă mă puteți sfătui Cum sa procedez:)

Valter

11 martie 2018

De mentionat ,fructele uscate ,luate ca atare din plafar ,de ex,au nevoie de o uscare suplimentara ,sa zic asa,deshidratate aproape complet.E o conditie necesara pentru a obtine o aroma buna,de calitate;prezenta unei cantitati de apa in ''potiunea '' noastra,poate insemna o scadere din calitatea produsului final...

PETER

5 martie 2018

Jos palaria !

Valter

5 martie 2018

In dorinta de a -mi face arome ,in casa, fara acele adaosuri chimice sau identic naturale,in urma unei discutii cu un chimist,am ajuns la o reteta de aroma(e) pentru pescuit.
-100 ml alcool etilic ,de la 95 grade in sus ,etilic sau dublu rafinat;
-300 gr fructe bine uscate( cranberries,prune ,afine sau orice fruct doriti) ,eventual din cele de la plafar,uscate si mai bine,maruntite.
Se toarna 100 ml de alcool peste fructele uscate si timp de 2-3 saptamani se agita recipientul ,apoi se scot fructele bine stoarse si avem o aroma 100% naturala
Reteta poate fi usor modificata,eventual testata ,punandu-se o cantitate ceva mai mare de fructe sau de alcool...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma