Atractie lichida

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 25 februarie 2018 7 comentarii

NUTRITIV = ATRACTANT

 

Pentru pescarii de crap, lichidele nutritive sunt un subiect care poate fi gresit inteles incepand chiar cu numele lui. Stiu asta din experienta. Primesc frecvent tot felul de intrebari despre nade, de la diversi pescari, si mi se intampla uneori sa le recomand lichide nutritive pentru retete de boilies, acolo unde mi se pare ca ar fi utile. Nu o data, mi s-a raspuns: dom'le, sincer sa fiu, nu ma intereseaza povestea asta cu "nutritia", dati-mi ceva de atractie, vreau sa prind pestele, nu sa-l hranesc! De regula, incerc sa explic ca e vorba de o confuzie. Lichidele nutritive nu cauta sa hraneasca pestele, cauta sa-l atraga, atat ca o fac cu mijloace care tin de nutritie. Se va vedea imediat in cel fel. Acelasi lucru il fac si boiliesurile cu valoare nutritiva ridicata, alt subiect marcat de prejudecata ca "nutritia" ar fi ceva scump si sofisticat, fara mare legatura cu atractia si de care n-avem nevoie, mai ales in partide scurte. M-am intrebat de unde vine neintelegerea. E clar ca de la nume. Cum aud pescarii (unii dintre ei) ca un lichid ar fi "nutritiv", cum il si pun la index. Bun, dar cine e responsabil pentru terminologia asta, care induce publicul in eroare? Cine le-a spus lichidelor ca sunt "nutritive"? Acum ceva timp, recitind un articol mai vechi, am gasit raspunsul. Cred ca de vina sunt... eu.

Atractie_lichida_3

Cu scuzele de rigoare pentru paranteza cu caracter personal care urmeaza, povestea e urmatoarea: in 2003, am inceput sa public in revista "Aventuri la pescuit" primele articole tehnice scrise de autori englezi, pe teme de nade, aparute vreodata in Romania. Nu erau orice autori englezi, erau autori esentiali in materie de nade - Townley, Paisley, Hutchinson, Gibbinson etc. Nu mai e cazul sa spun ca aceste articole au contribuit la schimbarea pescuitului la crap de la noi si ca erau la un nivel superior fata de articolele publicate in presa noastra de pescuit de pana atunci. E relevant de spus doar ca limbajul lor continea termeni care nu aveau echivalent in romana. Pur si simplu, se discuta despre notiuni pe care noi nu le cunosteam inca si, in unele cazuri, nu aveam nici cuvintele pentru ele. Erau lucruri absolut noi. Nu vorbise nimeni in anii 90 despre boiliesuri critic echilibrate, nadire extinsa, recunoastere nutritiva, teoria preocuparii si altele. Presa de la inceputul anilor 2000 avea inca neclaritati daca boiliesurile ar trebui sa se cheme si in romaneste tot boiliesuri, un neologism enervant, sau n-ar fi mai bine sa le spunem bulete, galusti, galuscute! Cum ar suna astazi un articol despre galuscute HNV? Simpatic. Asa ca am fost pus in situatia de a crea o terminologie care sa aiba sens pentru publicul larg si care sa poata intra in limbajul curent. Stiam ca articolele vor avea impact, nu se putea sa nu aiba, tinand cont de capitalul de noutate pe care il aduceau. Era esential ca termenii lor sa poata fi adoptati usor.

Atractie_lichida_1

Unul dintre acesti termeni era liquid food. In traducere literala, hrana lichida. Ce era hrana lichida? Era o categorie de aditivi preponderent naturali pe care autorii englezi ne invatau sa-i punem in boiliesuri, in dipuri, pasturi sau seminte, in primul rand pentru mai multa atractie. Foarte important: pentru mai multa atractie. Unii autori ii numeau atractanti, pur si simplu, nu neaparat hrana lichida, dar atractantii puteau fi de diverse feluri, unii sunt sintetici, altii sunt naturali, si atunci era mai precis sa le dai un nume specific lor. Numele pe care l-am ales a fost "lichid nutritiv". La data aceea, termenul parea un castig prin precizie. Daca as fi banuit ca ar putea sa devina suspect si sa fie privit ca o notiune rupta de ideea atractiei, i-as fi spus lichid atractant. Atat si nimic mai mult. Francezii numesc aceste produse lichide atractante sau atractanti, italienii le spun aditivi lichizi, nemtii le spun - cu precizie nemteasca - lichide. N-am gasit pe nimeni care sa-si bata capul cu "nutritiv".

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Valter

28 iulie 2019

Am pus de curand caracatite mici( baby octopus) si niste calamari in alcool etlic de 96 de grade.

Dar nu am uscat crustaceele,ci le am lasat asa cum le am luat in alcool. Dupa vreo 3 -4 saptamani voi pune lichidul intr un vas ,in congelator, pentru ca apa ,care a ramas in alcool de la crustacee sa ramana deasupra si sa inghete.Dupa indepartarea apei sub forma de gheata,imi va ramane aroma de squid....

vranceanu

11 mai 2019

Salut!
Apreciez mult acest articol. Cu siguranta imi va fi de folos. Totusi am o nelamurire.
Voi incepe cu un preambul cronologic. Cu putina vreme in urma am urmarit un video-clip privind prepararea boiliesurilor in care pricipalul ingredient lichid era cel nutritiv(amino). Dorind sa cunosc mai multe despre lichidele nutritive am dat peste o postare din: http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=343&p=1311&hilit=lichid+nutritiv#p1311
unde spuneti ca amino, daca se fierbe, nu este altceva decat apa cu zahar. Am ramas nedumerit.
Citind prezentul articol nedumerirea s-a diminuat, insa, totusi, as dori un raspuns de la care sa stiu in ce conditii as putea folosi(sau nu) amino.
Multumesc.

Vlad Pavlovici

19 martie 2018

Salut Adrian, daca n-ai nimic impotriva, te rog pune intrebarea pe forum si iti raspund acolo cu toate detaliile. Multumesc.

Lucanu Adrian

19 martie 2018

Salutare domnul Vlad,am și eu câteva întrebări legate de:The Source base mix 5kg!găsesc pe ambalaj instructiunile?trebuie sa pun partea lichidă și ouale,cate?pot folosi altceva la partea lichida?v-as fi foarte recunoscător dacă mă puteți sfătui Cum sa procedez:)

Valter

11 martie 2018

De mentionat ,fructele uscate ,luate ca atare din plafar ,de ex,au nevoie de o uscare suplimentara ,sa zic asa,deshidratate aproape complet.E o conditie necesara pentru a obtine o aroma buna,de calitate;prezenta unei cantitati de apa in ''potiunea '' noastra,poate insemna o scadere din calitatea produsului final...

PETER

5 martie 2018

Jos palaria !

Valter

5 martie 2018

In dorinta de a -mi face arome ,in casa, fara acele adaosuri chimice sau identic naturale,in urma unei discutii cu un chimist,am ajuns la o reteta de aroma(e) pentru pescuit.
-100 ml alcool etilic ,de la 95 grade in sus ,etilic sau dublu rafinat;
-300 gr fructe bine uscate( cranberries,prune ,afine sau orice fruct doriti) ,eventual din cele de la plafar,uscate si mai bine,maruntite.
Se toarna 100 ml de alcool peste fructele uscate si timp de 2-3 saptamani se agita recipientul ,apoi se scot fructele bine stoarse si avem o aroma 100% naturala
Reteta poate fi usor modificata,eventual testata ,punandu-se o cantitate ceva mai mare de fructe sau de alcool...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma